Cât vor plăti bucureștenii pe gigacalorie. Prețul oficial a crescut de la 506 la 650 de lei. Declarațiile lui Nicușor Dan

Vineri, 29 Octombrie 2021, ora 10:52
2479 citiri
Cât vor plăti bucureștenii pe gigacalorie. Prețul oficial a crescut de la 506 la 650 de lei. Declarațiile lui Nicușor Dan
Rețeaua de conducte de termoficare din București este foarte slabă FOTO Hepta

Primarul general al Bucureștiului a evitat să răspundă clar cu privire la subvenția acordată de muncipalitate în iarna 2021-2022 pentru plata încălzirii.

Calculul curent arată ca prețul oficial al gigacaloriei în iarna 2021-2022 va crește de la 506 la 650 de lei. Teoretic, dacă nivelul subvenției oferite de municipalitate rămâne la același nivel ca în anul trecut, cetățenii racordați la rețeaua centralizată ar urma să achite 312 lei, în loc de 164 lei anul.

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan a declarat vineri, 29 octombrie, într-o conferinţă de presă, că speră că exista fie o plafonare fie un ajutor propriu-zis, o sumă care să vină de la bugetul naţional către toţi consumatorii racordaţi la sistemele centralizate ale marilor oraşe, el arătând că primăria va plăti subvenţia de 950 de milioane de lei.

Întrebat dacă bucureştenii vor avea căldură în această iarnă, primarul a precizat că situaţia va fi mai bună ca iarna trecută.

Nicuşor Dan a explicat în conferinţa de presă că, de la nivel naţional, s-a aprobat subvenţionarea căldurii şi a energiei electrice pentru consumatorii individuali.

”Nu există până în acest moment o subvenţionare din partea statului a consumatorilor racordaţi la sisteme centralizate, cum e cazul Bucureştiului şi a marilor oraşe. Această dezbatere există la nivelul Parlamentului şi eu cred că va exista fie o plafonare fie un ajutor propriu-zis, o sumă care să vină de la bugetul naţional către toţi consumatorii racordaţi la sistemele centralizate ale marilor oraşe, pentru că este o problemă cu care se confruntă toate primăriile marilor oraşe”, a spus primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a arătat că în acest moment, subvenţia anuală pe care Pirmăria Capitalei este de 950 de milioane de lei.

”Acesta este primul an în care Primăria plăteşte subvenţia asta, pentru că în ultimii 10 ani, au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, ani în care s-au plătit 600 de milioane, iar cauza a ceea ce se întâmplă cu termoficarea este lipsa acelor sute de milioane care nu s-au plătit”, a afirmat el.

Primarul a afirmat că există aceşti bani în buget şi chiar vor plăti în 2021 cei 950 de milioane de lei.

”Este posibil să suplimentăm această sumă, situaţia actuală ne permite. Decizia o vom lua după ce o să avem preţul final, pe producţie, transport şi distribţie, în funcţie de ceea ce decid autorităţile naţionale în ceea ce priveşte ajutorarea marilor oraşe cu sisteme centralizate. Vreau să fie clar că în continuare, aşa cum a fost şi acum, Primăria Capitalei va plăti o parte importantă a preţului, acum raportul este de doi la unu, va fi şi mai mare.

Nicuşor Dan a menţionat că Primăria poate plăti o sută sau două sute de milioane în plus, decizia o va lua Consiliul General.

”Primăria Capitalei poate să mărească subvenţia pe care o acordă în acest moment, decizia e la CGMB. Nu am spus dublare, am spus mărire”, a completat el.

Nicuşor Dan le-a dat un răspuns şi bucureştenilor care se tem că nu vor avea căldură în această iarnă.

”Am spus de mai multe ori, încă începând cu toamna anului trecut, că nu se pot face minuni într-un timp scurt, că în doi trei ani va fi mult mai bine şi că în iarna 2021-2022, va fi puţin mai bine decât iarna trecută, cu avariile inerente. Vom avea căldură puţin mai bine decât anul trecut”, a spus el.

"Vrem să ajutăm cât de mult bucureștenii în această iarnă în ceea ce privește prețul. Sunt mai multe variabile privind rezultatul final al subvenției. Nu pot să dau un răspuns clar. Dacă vor fi 100-200 de milioane până în martie sau pe bugetul anului viitor nu știu acum.

În acest moment nu pot să dau asigurări că va fi acoperită 100% această creștere. Subvenția va fi substanțială și mult mai mare decât cei 340 de lei pe care-i dăm acum", a mai spus primarul Dan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#termoficare Bucuresti, #pret gigacalorie, #pret caldura Bucuresti, #Nicusor Dan caldura , #pret caldura