Maria Rose Mociornita primeste inca 268 hectare de padure

Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 15:33
12474 citiri
Maria Rose Mociornita primeste inca 268 hectare de padure
Foto: blogspot.com

Maria Rosette Mociornita, urmasa marelui industrias interbelic Dumitru Mociornita, va primi inca 268 de hectare de padure, in judetul Timis, dupa ce i-a fost semnat titlul de proprietate.

Subprefectul Laviniu Bedrosian a declarat, vineri, ca Maria Rosette a mai primit, in acest an, alte 300 de hectare de padure, tot in zona Jamu Mare, relateaza agentia Agerpres.

"Suprafata de paduri pe care cineva o poate primi, in baza documentelor legale, este nelimitata", a mentionat Bedrosian.

Suprafata revendicata de Mociornita pare insignifianta fata de solicitarile altor mostenitori cu renume.

De departe, cea mai mare cerere de restituire de terenuri a fost formulat de mostenitorul industriasului interbelic Max Ausnit, care spera sa intre, cat mai repede, in posesia celor 11.000 de hectare de padure de la Nadrag, desi Comisia judeteana de fond funciar spune ca situatia este mai complicata.

Purtatorul de cuvant al Societatii Anonime Forestiere din Nadrag, Daniel Olariu, colaborator al mostenitorului Steven Ausnit, a declarat pentru Agerpres ca "se asteapta un raspuns pentru punerea in posesie a domnului Ausnit".

Pe de alta parte, Daniela Fetescu, purtator de cuvant al Prefecturii Timis, sustine ca familia Ausnit mai are revendicari funciare si in alta parte, depasindu-se cota de padure ce poate fi retrocedata unei persoane.

"In acest caz, comisia noastra asteapta sa vada daca le va fi aprobata cealalta cerere de revendicare, dupa care se va hotari asupra cererii domniei sale", a spus Fetescu.

Daniel Olaru a mai declarat ca Steven Ausnit, de 84 de ani, stabilit in Statele Unite ale Americii, a venit, in august, in Romania, impreuna cu cei doi fii, nurorile si nepotii sai.

"El doreste sa deschida o fabrica de prelucrare a lemnului, la Nadrag, imediat ce va fi repus in posesie", a spus Olaru.

Cele 11.000 de hectare sunt revendicate, de fapt, de Societatea Anonima Forestiera din Nadrag, la care mostenitorul este actionar majoritar, cu 73,4 la suta. Singurele proprietati ale familiei Ausnit din Timis au fost fabricile de otel de la Nadrag, parte a Uzinelor Metalurgice Titan Nadrag Calan, si padurile din jurul Nadragulului.

In afara de Ausnit si Mociornita, si urmasii unor alti bogatasi celebri din perioada interbelica, ce au detinut mosii in Timis, le-au cerut autoritatilor judetene retrocedarea a peste 15.000 de hectare de terenuri agricole si paduri.

Printre acestia se numara cetateanului britanic Michael Edward David Starcea, descendent al boierului moldovean Ioan Starcea, care a pretins repunerea in dreptul de proprietate asupra unor terenuri arabile si impadurite de peste 2.600 de hectare din Ohaba Lunga - 1.300 de hectare teren arabil si 1.380 de hectare padure.

Nepoatele industriasului Jakob Mushong au revendicat mai multe izvoare minerale din Buzias, o parte din statiunea veche balneara si cladiri istorice din Lugoj, iar Paul de Romania a dorit punerea in posesie asupra a peste 1.300 hectare de teren agricol si paduri, helesteie si orezarii.

Familia Regala a Romaniei a primit deja aproape 100 de hectare de padure in zona Ohaba, iar urmasii familiei Mocioni, 1.366 de hectare de padure la Ohaba Lunga.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Maria Rose Mociornita, #268 hectare pamant, #revendicari, #mosteniri , #prima vacanta