Sondaj Ziare.com: Care e cel mai apreciat primar din Bucuresti din ultimii 10 ani?

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 10:58
12404 citiri
Sondaj Ziare.com: Care e cel mai apreciat primar din Bucuresti din ultimii 10 ani?

Bucuresti, capitala Romaniei. Un oras mare, care ar putea atrage multi turisti. Dar din pacate nu este asa. Un oras cu reputatia unei monstruozitati comuniste, un oras neatins de "microbul" globalizarii, un oras ciudat, un fel de corcitura. Cam asa arata Capitala Romaniei in perceptia jurnalistilor straini.

Unul dintre jurnalistii de la New York Times a povestit recent pe blogul acestei publicatii ce inseamna Bucurestiul pentru cineva care vrea sa viziteze un oras neatins de "microbul" globalizarii.

"La concurenta cu Belgrad si Sofia, Bucurestiul este unul dintre marile orase europene care nu si-a pierdut sufletul in marea masa a turistilor. Este un oras ciudat, un fel de corcitura, care cu siguranta a avut si zile mai bune, dar care este plin de viata", afirma jurnalistul american.

Un alt jurnalist, Benji Lanyado, de la cotidianul britanic "The Guardian", a facut in vara o vizita in tara noastra.

Plecat in cautarea mormantului lui Vlad Tepes, britanicul a ajuns la Bucuresti, care i-a creat impresia unui oras ca o "monstruozitate comunista din beton, in mare parte reconstruit de Ceausescu dupa cutremurul devastator din 1977".

In ultimii 10 ani, Primaria Generala a Capitalei a avut trei edili. Toti au promis la preluarea mandatului ca vor face din Bucuresti un oras de care sa ne mandrim. Chiar si edilii de sector au promis acest lucru. Unii au reusit sa realizeze proiectele pe care si le-au propus si au castigat simpatia bucurestenilor, altii, din pacate, nu si-au respectat promisiunile si s-au ales cu numeroase critici.

TRAIAN BASESCU Actualul sef al statului a fost primar al Capitalei din iunie 2000 si pana in decembrie 2004. De altfel, aceasta functie a reprezentat pentru Traian Basescu o rampa de lansare pentru presedintia Romaniei.

Traian Basescu a castigat mandatul de primar al Capitalei in turul doi, la 18 iunie, intrunind 50,69% din voturi. In cei patru ani la primarie s-a remarcat prin programul de sterilizare si eutanasiere a cainilor vagabonzi si prin daramarea chioscurilor si teraselor ilegal construite, care impanzisera strazile si parcurile Bucurestiului.

Tot in mandatul de la primarie, Traian Basescu se poate lauda ca a realizat linia de metrou usor 41, reabilitarea liniei 35, contorizarea apartamentelor, modernizarea punctelor termice, modernizarea iluminatului public, proiectul centrului istoric, statia de epurare.

Proiectul Pasajului Basarab la care se lucreaza inca este tot o idee de a lui Basescu, pusa in practica de succesorul sau la primarie, Adriean Videanu. Seful statului chiar a declarat recent ca pasajul Basarab ar trebui sa-i poarte numele, ca multe alte proiecte incepute de el si finalizate in timpul mandatului actualului primar general, Sorin Oprescu.

A fost ales primar si pentru al doilea mandat, candidand din partea Aliantei D.A. PNL-PD, in cadrul primului tur al alegerilor locale din 6 iunie 2004, cu un procent de 54,9%, insa a renuntat la mandat in decembrie 2004 cand a devenit presedintele Romaniei.

ADRIEAN VIDEANU Dupa ce Traian Basescu a fost ales presedinte al Romaniei si functia de primar general al municipiului Bucuresti a ramas vacanta, au avut loc noi alegeri anticipate, la care a candidat si Adriean Videanu, acesta castigand din primul tur, cu 53,01% din voturile valabil exprimate.

Videanu a inceput foarte multe lucrari de infrastructura pe marile artere ale Capitalei, ani de zile traficul fiind paralizat de santierele interminabile. Dupa ce a realizat carosabilul, Videanu a inlocuit si foarte multe borduri ale trotuarelor.

A pus borduri pana si in parcuri, iar pe unele le-a inlocuit la doar cateva luni dupa ce le schimbase, ca de exemplu pe Calea Mosilor. Din aceasta cauza, este perceput de populatie drept "primarul Bordura".

In timpul mandatului sau, Videanu a atras multe critici. I s-au reprosat managementul defectuos al lucrarilor mari de infrastructura, problemele din trafic, precum si faptul ca ar obtine profit din asfaltari si lucrarile cu borduri din Bucuresti.

In 2008, Directia Nationala Anticoruptie a deschis un dosar cu privire la afacerea cu borduri a familiei Videanu si a cerut mai multor institutii date despre "bordurizarea" Capitalei si firma edilului.

Videanu a refuzat sa mai candideze pentru un nou mandat de primar din considerente de ordin personal. Intr-un interviu acordat ziarului Gandul, Videanu sustine ca in anii cat a fost primar a suferit mult in plan personal din cauza informatiilor false care au aparut in presa despre el si ca din cauza acestora va ramane in amintirea bucurestenilor drept "primarul-bordura".

SORIN OPRESCU A candidat fara succes de doua ori la functia de primar al municipiului Bucuresti. In 1998 a fost invins in al doilea tur de scrutin de Viorel Lis (CDR), iar in 2000 de Traian Basescu (Partidul Democrat).

Insa, Sorin Oprescu nu s-a lasat. Pe 21 aprilie 2008 si-a dat demisia din PSD, pentru a candida ca independent pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti, pe care a si castigat-o in al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din 15 iunie.

Pentru a putea candida ca independent la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu a trebuit sa stranga zeci de mii de semnaturi de adeziune.

Biroul Electoral Municipal a respins inregistrarea lui Oprescu pe motiv ca acesta nu prezentase numarul legal de semnaturi de sustinere, circa 36.000. Lui Oprescu i-au lipsit atunci 365 de voturi, in conditiile in care BEM i-a anulat acestuia mai bine de 4.900 de semnaturi.

Tribunalul Bucuresti a validat decizia BEM, dar Oprescu nu a renuntat si a facut recurs la Curtea de Apel, instanta care i-a dat dreptul de a candida.

Dupa aflarea rezultatului, Oprescu a avut un mesaj tipic sa adreseze contracanditilor: "Fratilor, vine si Oprescu!".

In cei doi ani de mandat, Sorin Oprescu a inceput lucrarile de reabilitare a Centrului Vechi, infiintand in acest sens un consiliu de coordonare a reabilitarii si revitalizarii zonei. A efectuat mai multe lucrari de reparatii si reabilitare pe diverse strazi si a inceput realizarea mai multor pasaje. In mod cert cea mai spectaculoasa lucrare urbana din Romania in acest domeniu este Pasajul Basarab.

Oprescu se poate lauda, printre altele, si cu finalizarea strategiei de parcari. Urmeaza acum realizarea si gestionarea acestora.

MARIAN VANGHELIE Toata lumea a auzit de primarul sectorului 5 al municipiului Bucuresti. Vanghelie este cunoscut de toti romanii, nu doar pentru realizarile acestuia pe plan profesional, ci mai ales in urma numeroaselor sale gafe lingvistice.

Din cauza ticurilor sale verbale, pseudonimul lui a devenit "primarul care este", iar problemele de gramatica televizate fac deliciul romanilor. Primarul Sectorului 5 a devenit cunoscut dupa ce, in toamna anului 2007, le-a recomandat unor politicieni sa puna mana pe "almanahe" ca sa devina destepti. De asemenea, Marian Vanghelie s-a remarcat si prin petrecerile de Revelion organizate in complexul expozitional Romexpo din Bucuresti (Vanghelioanele), la care a invitat si nume mari ale muzicii internationale.

Marian Vanghelie este un edil longeviv. In 2000, el a fost ales primar al sectorului 5, aceasta functie fiind castigata si in 2004, direct din primul tur. In urma problemelor de imagine din cauza dosarelor penale in care a fost implicat, Vanghelie s-a autosuspendat din PSD si a candidat independent, castigand detasat. Ulterior, a revenit in partid.

In 2008, victoria sa nu a mai fost atat de clara. Vanghelie a intrat in turul doi cu Sebastian Bodu, reprezentantul PD-L, pe care l-a invins cu 56,22% din voturi.

LIVIU NEGOITA este primar al sectorului 3 al Capitalei din iunie 2004, reconfirmat prin vot in 2008. Este foarte apreciat atat de cetatenii din sectorul pe care il conduce, cat si de colegii din partid.

Chiar si seful statului are o parere buna despre Liviu Negoita. In noiembrie 2009 l-a desemnat premier, dar Negoita s-a gandit, probabil, ca ii e mai bine la Primarie si si-a depus mandatul in decembrie.

Liviu Negoita a castigat simpatia locuitorilor sectorului 3 schimband fata acestei zone din Bucuresti, prin reamenajarea parcurilor, crearea de locuri de parcare, infiintarea de locuri de joaca pentru copii.

Pe parcursul mandatului la primarie, lui Negoita i-au fost reprosate in repetate randuri fapte precum trucarea unor licitatii in favoarea companiilor unor oameni de afaceri apropiati PD-L. Cea mai cunoscuta asociere a Primariei Sectorului 3 este cu firma Rosal, detinuta de omul de afaceri Silviu Prigoana.

ANDREI CHILIMAN este un alt edil apreciat al Capitalei. Ocupa functia primar al Sectorului 1 din iunie 2004. S-a nascut, a copilarit si si-a intemeiat familia in Sectorul 1.

In 2004, dupa primii patru ani de mandat, Chiliman declara ca, in tot ce a realizat si in tot ce isi propune pentru viitor, a urmarit "transformarea sectorului in ceea ce merita sa fie cu adevarat - prima bucata de Bucuresti in care civilizatia de tip occidental a invins proverbiala delasare balcanica.

Sunt hotarat sa duc acest proiect la bun sfarsit. Este datoria mea fata de bucuresteni, dar si fata de familia mea. Pentru parintii mei, care au trait in Micul Paris si pentru copiii mei, care-mi spun ca vor sa-si traiasca vietile in Bucuresti, si nu la Paris".

NECULAI ONTANU este primar al sectorului 2 din anul 2000. A fost primul primar din Capitala care a modernizat parcurile, si-a mutat primaria intr-o cladire noua din geam si metal, a organizat targuri cu produse ieftine in special pentru pensionarii din sector. Tot pentru varstnici a facut camine de batrani si le-a acordat premii in bani si produse la centenar si celor care sarbatoresc nunta de aur.

Si scolile din sector au primit o atentie speciala, primarul insistand pentru modernizarea celor cu probleme.

Ontanu a castigat alegerile la primarie de trei ori din partea PSD, insa in anul 2009 a fost exclus din partid dupa ce a declarat ca va sustine in campania electorala candidatura la prezidentiale a lui Traian Basescu.

Atunci s-a inscris in UNPR si a fost numit secretar general al acestei formatiuni. Neculai Ontanu a anuntat ca va candida la Primaria Capitalei, in 2012, din partea Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei.

Ziare.com te invita la vot. Care este cel mai apreciat primar din Bucuresti din ultimii 10 ani? Rezultatul votului va aparea intr-un articol similar pe Ziare.com pe 30 decembrie.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#primar Bucuresti, #cel mai apreciat primar Bucuresti , #primaria