Cum fac avocatii afaceri cu Primaria Capitalei

Marti, 29 Martie 2011, ora 10:27
4162 citiri
Cum fac avocatii afaceri cu Primaria Capitalei
Foto: Arhiva

Consilierii Capitalei au decis in sedinta extraordinara, la jumatatea lunii martie, anul curent, sa colaboreze doar cu trei case de avocatura, alese pe spranceana, ignorand procedura de atribuire a serviciilor publice prin licitatie. Si in ciuda faptului ca Directia Juridica a Primariei numara circa 100 de consilieri pe statele de plata.

Anul trecut, municipalitatea a achitat aproape 50 de facturi in suma de peste 150.000 de euro catre sase case de avocatura sau birouri de avocat, care au reprezentat Bucurestiul la diferite instante. Interesant este ca niciunul din fostii avocati colaboratori nu se mai afla acum in gratiile consilierilor locali.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti era reprezentat si pana de curand de avocati din afara sistemului, insa contractele cu acestia le incheia Directia de Achizitii, Concesionari si Contracte, in baza procedurilor legale de licitatie.

Noua modificare are in spate nemultumirile consilierilor care sustin ca, din moment ce primarul general este cel ce controleaza activitatea directiei anterior amintite, ei n-ar fi reprezentanti cum se cuvine. Sa nu uitam ca Sorin Oprescu a initiat pana in prezent peste 60 de procese in contencios, pentru anularea unor hotarari ale consilierilor locali cu care n-a fost de acord.

Cel mai de rasunet fiind chemarea edililor Bucurestiului in garantie, deoarece s-au opus aprobarii Planului Urbanistic Zonal pentru Satul Francez, in confruntarea cu Costica Costanda. Conform reglementarii in discutie, noii avocati vor reprezenta direct Consiliul Local, dar vor fi platiti tot din bugetul municipiului, prin directiile sale de specialitate. Cu care plati, daca Oprescu nu va fi de acord, vor exista numeroase probleme.

Cat de legala este decizia consilierilor

Ca baza legala, consilierii bucuresteni aduc in Expunerea de motive prevederile art. 36 alin. (9) si art. 45 alin. 2 din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Primul articol stipuleaza destul de vag: "Consiliul local indeplineste orice alte atributii stabilite de lege". Iar cel de-al doilea se refera la numarul de voturi necesare adoptarii unor hotarari.

Totodata, consilierii mai invoca Legea nr. 673/2002 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a consiliilor locale care, la art. 79-3 - (1), prevede:

"Apararea intereselor consiliului local in fata instantelor de judecata se face de persoane angajate (...), daca acestea au pregatirea profesionala corespunzatoare, sau de un aparator ales, in masura in care asistenta juridica nu poate fi asigurata altfel".

Dupa cum se poate observa, hotararea de a angaja trei case de avocatura (Cabinet de avocat "George Iulian Stancov", SCPA "Stefan, Burecu si Asociatii" si SCA Olteanu si Asociatii) excede cadrul juridic invocat, deoarece suta de angajati juridici ai primariei ar trebui sa poata asigura asistenta juridica necesara.

In plus, procedura legala de atribuire a contractelor de servicii prin licitatie publica a fost si ea calcata in picioare.

Amanunte picante

In timpul dezbaterilor din sedinta extraordinara a Consiliului local, vestitul revolutionar Dumitru Dinca, ajuns si el edil, l-a propus ca avocat si pe Mircea Dutu, presedintele Universitatii Ecologice. Dar cum jocurile erau deja facute, propunerea n-a primit decat un vot pentru: al sau.

Potrivit ultimului control efectuat de Curtea de Conturi a Romaniei la marile primarii din teritoriu, pentru anii 2008 - 2009, cu privire la cheltuielile juridice, Constanta se afla pe primul loc in top, urmata de Galati.

Anul trecut, avocatul Cristina Trelea a obtinut de la Primaria Capitalei, pentru serviciile avocatiale aduse, peste 60.000 de euro, pe locul secund situandu-se Societatea Civila de Avocati "Leaua si Asociatii", cu circa 32.000 de euro.

Ar mai fi de spus ca, pana la ora actuala, nimeni n-a avut curiozitatea de a se apleca asupra eficientei avocatilor colaboratori, pentru a se vedea daca isi merita ori nu banii primiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#contracte primarie avocati, #case avocatura primarie, #avocati PMB , #primaria