Explicatiile RA-APPS dupa ce angajatii sai au vopsit un monument istoric: Firea a cerut curatenie, dar nu era chip sa speli graffiti-urile

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 21:28
5003 citiri
Explicatiile RA-APPS dupa ce angajatii sai au vopsit un monument istoric: Firea a cerut curatenie, dar nu era chip sa speli graffiti-urile
Foto: Digi 24 TV

Pentru ca desenele de tip graffiti de pe fatada blocului Rosenthal, cladire monument istoric, nu au putut fi curatate prin spalare, s-a incercat acoperirea lor cu vopsea lavabila, a explicat, joi, Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

"Primaria Municipiului Bucuresti - Directia Generala de Politie Locala si Control a transmis RA-APPS, respectiv Sucursalei pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar (SAIFI), o somatie prin care a solicitat ca, in termen de 48 de ore, sa fie luate masurile necesare pentru curatarea fatadei imobilului mentionat, intrucat coloanele din zona spatiului comercial (aflat in administrarea SAIFI) au fost inscriptionate cu desene de tip graffiti, de catre persoane necunoscute.

Vazand ca desenele nu pot fi indepartate prin spalare, personalul ce deserveste spatiul respectiv a incercat sa le acopere cu vopsea lavabila", spun reprezentantii RA-APPS.

Ei precizeaza ca SAIFI a dispus constituirea unei comisii interne de cercetare disciplinara, iar dupa finalizarea cercetarii se vor lua masuri si se vor aplica sanctiuni celor responsabili.

"In cursul zilei de astazi (joi - n.red.), reprezentantii SAIFI au contactat un expert autorizat de Ministerul Culturii, care urmeaza sa ofere solutia tehnica de readucere a spatiului afectat la forma initiala.

Orice alta interventie se va face numai dupa obtinerea avizului Ministerului Culturii, conform Legii nr. 422/2001 - privind protejarea monumentelor istorice", mai arata RA-APPS.

Institutia precizeaza ca detine, prin SAIFI, 2,07 la suta din imobilul situat in Calea Victoriei nr. 22, respectiv Blocul Rosenthal.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, ca nu a solicitat vopsirea sau varuirea cladirilor monument istoric de pe Calea Victoriei, actiunea fiind un "exces de zel" al Sucursalei pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar (SAIFI).

"Urmare a acestui fapt, cei in cauza vor suporta rigorile legii, iar inlaturarea efectelor acestei initiative se va face cu respectarea deplina a legalitatii, dupa obtinerea tuturor avizelor necesare", a spus Gabriela Firea.

In ultima saptamana, doua cladiri monument istoric de pe Calea Victoriei au fost varuite: cladirea care a adapostit fosta Legatie germana si Casino Victoria, care a fost vopsita in roz, si Casa Rosenthal, care apartine Primariei Capitalei si ale carei coloane au fost zugravite in alb.

De asemenea, coloanele galeriilor Kretzulescu au fost varuite, saptamana trecuta, intr-un galben pal, in incercarea de a acoperi urmele de graffiti, spun reprezentantii Bisericii.

Acestia au declarat ca, in urma cu o saptamana, politistii le-au spus ca vor fi amendati daca in termen de trei zile nu vor vopsi fatada cladirii Kretzulescu, respectiv coloanele, pe care, chiar si dupa varuire, se regasesc desene graffiti.

Potrivit sursei citate, spatiul care gazduieste libraria Humanitas si magazinul cu obiecte bisericesti se afla in proprietatea Bisericii Kretzulescu, conducerea acesteia ocupandu-se ulterior de varuirea coloanelor pentru a nu fi amendati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#varuit cladiri istorice Bucuresti, #vopsea lavabila Rosenthal , #primaria