Firea da 2,5 milioane de lei pe niste carti de istorie scrise de autoarea care a gresit manualele de clasa a VI-a

Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 15:06
3431 citiri
Firea da 2,5 milioane de lei pe niste carti de istorie scrise de autoarea care a gresit manualele de clasa a VI-a
Foto: Arhiva Ziare.com

Primaria Capitalei va edita si distribui catre 120.000 de elevi doua volume cu istoria ilustrata a Romaniei, a decis miercuri Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Proiectul a fost aprobat cu 36 de voturi "pentru" si 9 "impotriva". Consilierii generali USR au votat impotriva proiectului.

Hotararea se refera la cooperarea intre Bucuresti, prin Centrul de Proiecte Educationale si Sportive - PROEDUS, si Asociatia Culturala Ludmila Vidrascu, in vederea finantarii si realizarii in comun a proiectului "Centenarul Marii Uniri explicat tinerilor".

"Sa ne spuna si noua cineva care este logica si necesitatea acestui proiect. Sunt multi bani pentru ceva ce exista deja. Mi se pare ca acestui domn (presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop - n.red.) i se face un mare favor pe bani publici, in mod nejustificat", a criticat consilierul general PNL Ciprian Ciciu proiectul.

"Iar ducem in derizoriu o actiune. E adevarat, domnule Ciucu, nici nu sunteti pe langa Academie, ce sa mai spun ca nu puteti aprecia un presedinte de Academie", i-a raspuns viceprimarul Aurelian Badulescu.

Directorul Directiei Cultura din PMB a explicat ca pretul propus pentru aceste volume este cu 40% mai mic decat un volum gasit in librarii.

"Am gasit acest proiect, adevarat cu un titlu putin schimbat, ca proiect respins de Ministerul Culturii. Iar autoarea este cea care a scris si acel manual de istorie plin de greseli", a atras atentia si consilierul general USR Roxana Wring.

Consilierul general PSD Anca Florea a explicat ca greselile au fost facute de Editura Didactica si Pedagocica, nu de autoarea manualului.

"Scopul si obiectivele proiectului 'Centenarul Marii Uniri explicat tinerilor' este de a promova in randul elevilor bucuresteni evenimentele pe care le-a traversat Romania pe parcursul ultimelor 100 de ani", se arata in proiectul de hotarare.

Proiectul isi propune editarea si distribuirea a doua carti: Istoria Ilustrata a Romaniei pentru elevi, autoare Magda Stan, si Istoria Ilustrata a Romanilor pentru tineri, autor Ioan Aurel Pop (presedintele Academiei Romane).

"De asemenea, tot in cadrul proiectului, sub genericul Pe urmele istoriei neamului, se doreste desfasurarea unei caravane itinerante in minim 20 de institutii scolare din Bucuresti, la care vor participa personalitati ale vietii academice si culturale romanesti, care le vor vorbi elevilor despre impactul Marii Uniri asupra statului roman modern si a istoriei Europei", prevede documentul.

In cadrul proiectului vor fi distribuite catre 120.000 de elevi aceste doua carti. Astfel, 58.000 de elevi de gimnaziu vor primi Istoria Ilustrata a Romanilor pentru elevi, iar 62.000 de elevi de liceu vor primi cate un exemplar al volumului Istoria Ilustrata a Romanilor pentru tineri. Aceste carti vor fi date elevilor cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2018.

Valoarea totala a proiectului este de peste 2,5 milioane de lei.

Citeste si Societatea de Stiinte Istorice: Manualul de Istorie de clasa a VI-a contine erori factuale, greseli lingvistice, de scriere si de tehnoredactare

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Firea carti Istorie manuale, #manuale istorie gresite, #Firea istoria ilustrata a Romaniei , #primaria
Comentarii