Cum arată tramvaiele din Polonia aduse la Iasi. Primarul se laudă că este primul astfel de vehicul nou cumpărat în 45 de ani VIDEO

Luni, 02 August 2021, ora 10:49
7526 citiri
Cum arată tramvaiele din Polonia aduse la Iasi. Primarul se laudă că este primul astfel de vehicul nou cumpărat în 45 de ani VIDEO
Capacitatea de transport totală a noilor tramvaie este de 230 de locuri FOTO Facebook/ Mihai Chirică

Primarul Mihai Chirica a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că la primele ore ale dimineţii de luni, 2 august, a ajuns la Iaşi primul tramvai nou cumpărat, după 45 de ani de la ultima achiziţie a unui astfel de mijloc de transport în comun în oraş:

"Primul tramvai nou a ajuns la Iaşi!

Primele garnituri de tramvaie noi au sosit în această dimineaţă în oraşul nostru. Este o etapă importantă din strategia mea de a moderniza şi dezvolta transportul public de călători. E un adevărat moment instoric, deoarece au trecut aproape 45 de ani de la ultima achiziţie de tramvaie noi!

Am semnat contractul de achiziţie a celor 16 tramvaie PESA în aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei, adică aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai.

Capacitatea de transport totală a noilor tramvaie este de 230 de locuri şi vor avea dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D.

Achiziția tramvaielor PESA este făcută cu ajutorul fondurilor europene, ocazie cu care vreau să aduc mulţumiri Comisiei Europene, precum şi constructorului polonez pe care l-am vizitat la începutul acestui an şi care şi-a ţinut promisiunea faţă de oraşul nostru de a le livra cât mai repede.

Municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie Bozankaya (contract în valoare de circa 168 de milioane de lei), 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri (contract de furnizare în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei) și 24 de autobuze electrice de 10 metri (licitație cu o prevedere financiară de aproape 65 de milioane de lei).

Per total, oraşul nostru va beneficia de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei.

Modernizarea în transportul public continuă!"

Cuprins de entuziasm, primarul Chirică și-a schimbat fotografia de copertă de pe Facebook cu o poză cu noul tramvai.

#tramvai, #Iasi, #modernizare, #mijloace de transport in comun, #mihai chirica , #primaria