Ziare.com

In cautarea companiilor municipale infiintate de Firea: Cum am fost dati afara dupa ce am intrebat cine, ce si unde lucreaza

de Gabriel Kolbay
Vineri, 02 Martie 2018, ora 08:43

   

In cautarea companiilor municipale infiintate de Firea: Cum am fost dati afara dupa ce am intrebat cine, ce si unde lucreaza
Nu mai putin de 22 de companii au fost infiintate, anul trecut, de Primaria Bucuresti, cu scopul declarat de a face mai usoara, mai simpla si mai ieftina viata bucurestenilor.

Mai exact, cele 22 de companii urmeaza sa presteze majoritatea serviciilor pentru care pana acum primaria avea contracte cu operatori privati, dar si o parte din activitatile prestate de regiile si institutiile din subordinea municipalitatii. Iar reprezentantii primariei sustin ca prin prestarea acestor servicii de catre companiile noi costul va scadea cu nu mai putin de 25%.

Toate bune si frumoase, mai ales ca pe SEAP (sistemul unde se vad tranzactiile facute de institutiile publice) activitatea companiilor Primariei Capitalei pare in toi. In numai cateva luni de la infiintare, cele 22 de companii municipale ale Capitalei au incheiat cel putin 373 de tranzactii pe SEAP, prin care si-au cumparat dotari si servicii de peste 7 milioane de lei. In plus, companiile au angajat sute de salariati.

Ceea ce ne-a atras insa atentia au fost mai multe tranzactii pe care companiile municipale le-au facut intre ele, tranzactii realizate prin incredintare directa, avand in vedere ca valoarea era sub 30.000 de euro (limita pana la care nu se impune licitatie).

Contrariati de ce, de exemplu, o companie municipala inchiriaza ornamente pentru un targ din Bucuresti de la alta companie municipala, pentru 27.000 de euro (costurile urmau sa scada, nu?), am incercat sa obtinem raspunsuri de la companiile in cauza.

La o prima vedere parea simplu. Numai ca pe Internet nu gasesti niciun numar de telefon al acestor companii, iar Primaria Capitalei cere solicitare scrisa pentru a furniza un numar de contact unde jurnalistii sa poata intreba pe ce, de ce si cum sunt cheltuiti banii bucurestenilor.

Dupa o perioada de asteptare a numerelor de la primarie (pe care nu le-am primit nici pana acum!!!), am decis sa o luam la picior si sa ajungem la adresele unde firmele primariei figurau cu sediile sociale. Sa aflam cu ce se ocupa fiecare companie, ce face mai exact pentru bucuresteni si, cu aceasta ocazie, sa stabilim si contacte firesti, normale presa-companie, in virtutea transparentei la care este obligata o institutie publica.

A fost mai dificil decat ne-am imaginat.

Pe durata documentarii, cei mai multi dintre angajatii companiilor municipale au refuzat sa ne dea orice informatie. Ba chiar am ajuns sa fim dati afara din cladirea in care isi au sediile sociale cele mai multe dintre companii.

Ce stim oficial despre cele 22 de companii ale Primariei Capitalei

Potrivit primarului Gabriela Firea, cele 22 de companii municipale au fost infiintate in 2017 pentru a prelua sarcinile regiilor si directiilor din subordinea Primariei Bucuresti.

In plus, aceste companii ar urma sa realizeze si lucrarile pe care primaria era nevoita sa le incredinteze unor privati.

Cu scopul declarat de a lucra in Capitala mai eficient si cu costuri reduse cu un sfert, Primaria Bucuresti (in calitate de actionar majoritar, cu 99,9% dintre actiuni) s-a asociat cu Service Ciclop SA (care are 0,1% dintre actiuni) si a infiintat:
 • Compania Municipala Trustul de Cladiri Metropolitane SA
 • Compania Municipala Consolidari SA
 • Compania Municipala Imobiliara SA
 • Compania Municipala Parking SA
 • Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje SA
 • Compania Municipala Energetica SA
 • Compania Municipala Managementul Traficului SA
 • Compania Municipala Medicala SA
 • Compania Municipala Iluminat Public SA
 • Compania Municipala Sport pentru Toti SA
 • Compania Municipala Eco Igienizare SA
 • Compania Municipala Managementul Transportului SA
 • Compania Municipala Publicitate si Afisaj SA
 • Compania Municipala Paza si Securitate SA
 • Compania Municipala Turistica SA
 • Compania Municipala Parcuri si Gradini SA
 • Compania Municipala Agrement SA
 • Compania Municipala Dezvoltare Durabila SA
 • Compania Municipala Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde SA
 • Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat SA
 • Compania Municipala Tehnologia Informatiei SA
 • Compania Municipala Cimitire Bucuresti.

Primul pas - Internetul. Rezultatul: Societati fara adrese si numar de telefon

Primul pas in demersul de a discuta cu reprezentantii companiilor municipale a fost cautarea unui numar de telefon si a numelui unui reprezentant pe Internet. Acolo unde despre orice institutie publica, dar si companie privata care nu are nimic de ascuns, gasesti informatii suficiente pentru a stabili un contact in cateva minute.

Tot ce am gasit pentru fiecare companie a fost doar o adresa de email, niciun numar de telefon macar.

De pe site-ul Primariei Bucuresti am aflat, insa, ca 21 dintre companii - practic toate, cu exceptia Trustului de Cladiri Metropolitane SA - isi au sediul social intr-o singura cladire de pe strada Aristide Demetriade, la nr. 2. Acolo am mers, dis de dimineata, ca sa aflam mai multe.

"Parasiti cladirea! Nici n-ar fi trebuit sa intrati aici"

In jurul orei 9:30, paznicul cladirii in care isi au sediile cele 21 de companii municipale ne cere legitimatiile de presa si noteaza datele noastre intr-un registru. In acest timp, ne spune ca in cladire isi desfasoara activitatea doar 3 companii: cea de Dezvoltare Durabila (care are birouri la etajele 1 si 2), cea de Iluminat Public si cea de Agrement.

Pentru restul de 18 companii, birourile de pe Aristide Demetriade sunt doar sedii sociale nefolosite. Unde functioneaza de fapt acele societati paznicul nu stie. In cateva minute, deblocheaza turnichetul si ne permite, amabil, accesul in cladire.

Pe scari, pana sa ajungem la etajul 1, ne intalnim cu un domn, care amabil raspunde intrebarilor noastre si ne spune ca este Petre Ene, din cadrul Companiei Municipale de Dezvoltare Durabila. De parca l-am prins pe Dumnezeu de picior, lansam intrebare dupa intrebare. Doar ca domnul din fata noastra ne spune ca, in prezent, compania in care lucreaza e in proces de organizare si ca ne va oferi cu alta ocazie informatii suplimentare. Acum se grabeste sa ajunga la o sedinta. Noi suntem, insa, hotarati sa aflam cati angajati sunt in companie si unde mai are activitati.

Exteriorul cladirii de pe strada Aristide Demetriade in care isi au sediul social 21 de companii municipale Foto: Alexandru Nistor


Ciocanim frumos la o usa si, abia apucam sa incepem un dialog cu o angajata a Companiei Municipale de Dezvoltare Durabila, ca isi face aparitia un lucrator de la Apa Nova, societatea care administreaza sistemele de alimentare cu apa potabila si canalizare din Bucuresti.

Acesta ne atentioneaza ca am intrat in cladire fara acordul Apa Nova.

Ii explicam lucratorului ca am intrat cu voie de la paznic, dupa ce ne-am legitimat si am lasat la receptie datele noastre, ca dorim sa stabilim contacte de presa cu reprezentanti ai companiilor municipale si ca nu vrem nimic mai mult decat sa ne facem meseria si sa aflam cine si cu ce se ocupa in companiile primariei, infiintate si care functioneaza din banii bucurestenilor.

Avem dreptul sa stim lucrurile acestea, la fel cum il au toti locuitorii Capitalei. Pentru moment, pare ca ne recunoaste dreptul de a ne face meseria si pleaca.

Reusim sa discutam vreme de cateva minute cu Sorin Chiriac de la Compania Municipala de Iluminat Public. Acesta ne spune ca in societate sunt circa 40 de angajati si ca exista si alte spatii inchiriate prin oras, unde merg muncitorii si unde se pastreaza uneltele, dar ca nu le stie pe dinafara si nu ni le poate indica.

In cladirea de pe Aristide Demetriade nr 2 isi au sediul social 21 de companii municipale Foto: Alexandru Nistor


Discutia e intrerupta brusc de paznicul cladirii, care ne avertizeaza taios ca trebuie sa parasim imediat incinta, din dispozitia expresa a directorului de securitate al Apa Nova. Omul atat de amabil in urma cu doar cateva minute vorbeste acum pe ton ridicat, categoric. E agitat. Il rugam respectuos sa ne lase sa incheiem discutia cu reprezentantul companiei de Iluminat Public. Omul ezita, ofteaza, dar accepta.

Revine insa repede si insista, din nou, sa plecam. Acum. Chiar acum. Daca vine incoace directorul de securitate al Apa Nova, aduce si politistii. Iar daca se intampla asta, poate ca noi nu vom pati nimic, dar el va fi data afara.

Nu ne permite sa mergem la Compania Nationala de Agrement. Ne escorteaza pana la lift, de parca am fi infractori periculosi. Nu ne scapa din ochi nicio clipa.

Ii explicam ca avem dreptul sa ne prezentam, sa stabilim contacte si sa discutam, in masura in care si ei sunt de acord, cu reprezentanti ai companiilor municipale, asa ca are de ales: ori ne permite sa urcam la Compania Municipala de Agrement, ori ii anunta pe cei de acolo ca am vrea sa ne cunoastem si sa discutam cu ei.

Surd la argumentele noastre, paznicul se asigura ca ne trece dincolo de turnichetul de acces in cladire. Apoi ne spune ca el raspunde doar catre Apa Nova. Iar Apa Nova a cerut sa fim dati afara imediat din cladire.

Va reamintim ca Societatea Apa Nova Bucuresti are urmatorul actionariat, potrivit site-ului propriu: Primaria Bucuresti (16,31%), Veolia Eau - Campagnie Generale Des Eaux 73,69% si salariatii societatii prin Asociatia ESOP (10%).

Angajatii companiilor n-au voie sa dezvaluie nici macar numele directorilor

Fara numar de telefon si fara adresa postala, celelalte 18 companii municipale par de negasit.

Din fericire, printre membrii consiliilor de administratie - a caror componenta e publica, pe site-ul Primariei Bucuresti - am intalnit si oameni care au inteles ca n-au de ce sa ascunda informatii de interes public.

Spre exemplu, am aflat unde isi desfasoara parte din activitate Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti SA contactand-o pe prof. Stefanescu Mariana, care ne-a spus ca exista un punct de lucru in Strada Octavian Goga nr. 2.

Am gasit spatiul in cladirea de birouri in care se afla si Camera de Comert a Romaniei.

Ajunsi la birourile de la etajul 5 din corpul E al cladirii, am discutat mai intai cu o angajata care nu s-a recomandat si care ne-a spus ca pana si informatiile banale cum ar fi numele directorului executiv sau adresa celorlalte puncte de lucru ale companiei trebuie cerute in scris.

Cladirea in care functioneaza un punct de lucru al Companiei Municipale Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti Foto: Alexandru Nistor


Potrivit datelor obtinute de Ziare.com din SEAP, compania a facut tranzactii de 792.244 lei si a cumparat, printre altele, borduri si balast. Or, acestea nu puteau fi stocate nici in sediul social de pe strada Aristide Demetriade si nici in birourile de pe strada Octavian Goga. Compania ar mai putea avea, deci, macar un punct de lucru, a carui amplasare este, insa, trecuta sub tacere.

Seful departamentului de comunicare al societatii, Florin Cojocaru, ne spune, inca o data, ca asemenea informatii ni se vor furnizeaza doar in baza prevederilor Legii 544/2001, in scris, in termenul prevazut de lege. Motivul: doar legea 544/2001 "obliga" compania la astfel de informari. Iar ceea ce nu e obligatie legala pare sa nu merite facut, nici macar daca e in interesul bucuresteanului.

Despre transparenta si obligatii morale ale unor angajati platiti din bani publici pare ca nu merita sa pomenim. Decat poate daca am avea ambitia prosteasca sa-i facem sa rada pe interlocutorii nostri.

O companie careia i-am pierdut urma

Singura companie municipala care nu isi are sediul social pe Aristide Demetriade nr. 2 este Trustul de Cladiri Metropolitane SA. Aceasta a fost infiintata avand ca sediu social camerele 5 si 7 din imobilul de la numarul 1 de pe strada Johann Gutenberg, potrivit unei hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Am discutat telefonic cu Gabriela Amzi din cadrul companiei. Aceasta ne-a spus ca un sediu al societatii e in curs de amenjare, dar ca nu ne poate dezvalui unde se lucreaza in prezent, cati angajati are compania si nici daca aceasta a deschis si alte puncte de lucru.

Daca vrem sa stim, sa intrebam la Primaria Bucuresti sau la Registrul Comertului, nu direct la angajatii companiei, a mai spus interlocutoarea noastra.

Potrivit informatiilor obtinute de Ziare.com, compania a desfasurat pe SEAP 96 de proceduri de achizitie directa, in urma carora si-a cumparat nu doar mobilier si calculatoare, ci si masini, scule si utilaje. Valoarea totala a achizitiilor se ridica la 772.895 lei. Iar toate acestea bunuri sunt cu siguranta stocate undeva. Desi n-am inteles exact de ce, reprezentanta companiei a refuzat sa spuna unde anume.

Cladirea in care se afla sediul social al SC Trustul de Cladiri Metropolitane Bucuresti SA Foto: Alexandru Nistor


Mai departe, pe Johann Gutenberg, la nr. 1, am gasit o cladire devastata, in curs de reamenajare. In incinta am intalnit doar un constructor care ne-a spus ca angajatii companiei municipale au activat in cladire, dar ca s-au mutat, iar el nu stie unde.

Compania de Consolidari, singura care nu isi tine activitatea si sediile la secret

Dintre cele 22 de companii municipale, singura care n-a ezitat sa ne comunice unde are punct de lucru si ce intreprinde, in mod curent, a fost cea de Consolidari. Conslilul de Administratie (CA) al acestei companii municipale e prezidat de inginerul Gabriel Lica. Printre membrii CA se numara si profesorul si liderul sindical Anton Hadar. Ambii specialisti ne-au oferit informatiile de interes public pe care le-am solicitat.

Sediul punctului de lucru al Companiei Municipale de Consolidari Foto: Alexandru Nistor


"Sediul nostru social este pe Aristide Demetriade, dar in prezent functionam pe strada Traian, la nr. 45. Avem utilaje, avem si 202 angajati, dintre care 170 sunt muncitori in constructii. Am inceput sa lucram deja la cladiri din Centrul Vechi, de la nr. 2 la nr.6. Sunt printre cele mai vechi cladiri din Bucuresti, construite pe la 1860. Apoi, am incheiat un contract cu o asociatie de proprietari pentru a consolida imobilele.

De fapt, acesta este scopul nostru: sa consolidam spatiile de locuit ale oamenilor. De asta ne-am infiintat. Pana acum, am semnat 5 contracte. Ne dorim o marja de profit anual de 4%. Scopul companiei noastre nu este de a face profit. El ne este necesar doar pentru a ne asigura functionarea in conditii optime", ne-a precizat ing. Gabriel Lica.

Profesorul Anton Hadar a apreciat ca in companie activeaza specialisti de marca. "Lucrez acolo cu oameni cu experienta, inclusiv cu domnul Nicolae Noica (nepotul lui Constantin Noica - n.red.), un nume important care impune respect. Consolidarea e o necesitate, iar in Bucuresti este foarte mult de lucru in acest domeniu", ne-a spus Anton Hadar.

Potrivit datelor Ziare.com, compania municipala a cumparat, pe SEAP, echipamente si servicii in valoare de 2.952.715 lei.

In folosul cui lucreaza companiile?

Am avut nevoie de doua zile, nenumarate discutii cu membri din CA-urile companiilor si de zeci de kilometri parcursi prin Bucuresti ca sa reusim sa aflam abia cateva informatii despre doar 4 dintre cele 22 de companii municipale.

Activitatea celorlate 18 ramane inca, in linii mari, un mister. Si inca unul in care s-au pompat sume imense de la bugetul Capitalei.

Ca cetatenii sa isi poata da seama daca aceste 22 de companii le sunt sau nu de vreun folos, ar trebui inainte de toate sa afle ce fac ele si cum folosesc banii bucurestenilor.

Cati bani erau dati inainte pe serviciile pe care le presteaza si cati acum. Si sa raspunda prompt la orice suspiciune ridicata de o tranzactie prin incredintare directa, de exemplu, care are ca obiect o inchiriere, care te duce cu gandul la mutarea banilor dintr-un buzunar in altul.

Insa nimic din ce am vazut si am experimentat in aceste zile nu ne-a trezit increderea ca activitatea societatilor infiintate de Primaria Bucuresti ar urma sa se desfasoare prea curand intr-un mod transparent, care sa-i permita contribuabilului sa afle cum sunt pusi la treaba banii lui.

Iar la cum au stat lucrurile pana astazi (si luam in calcul si lipsa de informatii de la Primaria Capitalei), nici daca cele 22 de companii municipale ar obtine performante notabile, bucuresteanul tot n-ar avea cum sa afle...

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 50506 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

q

usurel cu anchetele astea pt ca acolo unde sunt bani multi sunt si oamenii din servicii. daca sunt firme sub acoperire??

 

FI-REA si firmele "fantoma" s-a apucat sa lucreze in stil

MARE pentru Ciumeții Rosii si pusculita personala!
FI-REA trage tare cu delapidarea de la stat ..iar
Zdragnea Penalul trage tare la ajustatul Legilor pentru hotii si coruptii!

 

Bucurestenii asa merita ...sa se spele pe cap cu firea acum...

.

 

Oooo,

Ziare.com publica un articol de investigatii!!!
Atentie nu starniti viesparul!!!
Toate aceste firme sau numai unele,care fac afaceri intre ele papa degeaba banii bucurestenilor !!!
Atentie sa nu ajungeti la cine stie ce clan.
Cand in Slovacia jurnalistul a ajuns la Ndrangheta ia fost inchisa definitiv gura!!!!

Firea spala milioane de euro

furaciunile de la Primaria Capitalei sunt evitente si probabil vor exploda in scurt timp.

toate societatile astea fantoma mananca zeci de milioane de euro in fiecare saptamana. nu e nici o exagerare aici.

angajarile s-au facut pe prietenii iar toata activitatea e netransparenta.

singurul lucru transparent e faptul ca bugetul Capitalei se goleste in aceste gauri negre. cand se va sparge buboiul o sa iasa urat de tot!!!!!!!

Trimiteti o sesizare la politie si la procuratura

Este aproape sigur ca aceste companii ale primariei lui firea sunt create sa fure banii bucurestenilor din taxele platite de ei !

ce este de facut

PSD va pierde voturi si alegatori la urmatoarele alegeri daca face concedieri. PSD a fost votat sa creasca salarii, pensii, dar nu sa le scada. Firmele private, manageri nu vor gasi angajati daca ofera salarii mici si patroni isi pastreaza majoritatea profitului. Se pot face mai putine investitii caci nu putem ajunge tarile din vestul Europei care au fost IMPERII in trecut peste alte tari si acum sunt simple tari.

Firea este o mincinoasa care pune la cale cel mai mare furt

Companiile au fost inființate cu scopul clar sa se piardă urma banilor din primărie.
Nu ai cum sa reduci cheltuielile păstrand calitatea cand inființezi companii care dețin monopol. Asta a fost cauza din care toate sistemele comuniste au dat faliment.

Este ceva putred aici

Sa infiintezi atatea firme, sa investesti in ele si sa nu dai publicului informatii, depaseste orice limita!
Daca nu s-au dat informatiile cerute, ar trebui ca presa sa adreseze intrebarile in scris si, conform legii liberului acces la informatii de interea public, daca nu raspunde complet, corect si in termenpot fi actionati in instamta.

GENERALUL FIREA

Doamna Primar General Gabi Firea ,cartea de vizita a metropolei Bucuresti , cu realizari din mandatul de Primar Gneral pentru un nou Presdinte

Firmele create de Firea pot ascunde delapidari !

ONG-urile trebuie sa ceara controale financiare asupra acestor firme!
In primul rand asupra respectarii principiului concurentei deschise ,in raport cu firmele private,inlaturate de Firea,probabil deoarece nu plateau tainul!
Toti bucurestenii cerem si asteptam urgent transparenta
in activitatea acestor firme,pana in prezent fantome care inghit banii contribuabililor!
Nu ar strica si o verificare a personalului pentru a se preveni nepotismele care promoveaza incapabili in activitati administrative!Teo

Prietene, m-am saturat de cei ce arunca povara nesimtirii

alesilor in carca alegatorilor.
Poi de traiai cand fu aleasa Fierea, ai stii ca in cosul ala erau un ghertzoi de birou pus (oare de ce ?) de asa zisa opozitie, mai bine nu il punea și madama Fierea care dupe reprezentatiile la A3 avea imagine pe sticla...
Si asa cetateanul a ales din cos... imaginea... caci doar asta era acolo !
Ca si alesii din Parlament ! Ii pune niste dragnei de diverse colori pe liste, ca desigur dau bani si la partid si apoi te trezesti cu ei dormind in Parlamentul tarii dar si pe la Bruxelles... Si culmea, ii vezi si auzi pe sticla spunand ca au legimitatea voturilor... Sa mori de ras, mai ales cand faci un calcul de clasa a 3-a si iti dai seama ca alesul, a fost ales voturile a 5-10% cetatenilor cu drept de vot... si asta se cheama democratie ! Adica primarele unui secotor se anunge in jiltz cu voturile celor ce stau intr-un bloc...

Daca nu ai votat atunci taci și stai aplecat!

Cei care nu au votat sunt de fapt cei vinovați pentru ce se intampla. Nu neapărat ca ar fi fost altul deznodămantul dar cei care nu votează inseamna ca iși accepta orice soarta.
Firea nu are absolut nicio vina ca e o hota mincinoasa care trăiește intr-o țara condusa de hoți și in care furtul e motiv de mandrie. Nici cei care au votat-o nu poți sa-i condamni pentru ca prostia sau naivitatea nu se pot condamna.

CristiUSA

Totusi, votul este un drept, nu o obligatie. Iar cel ales trebuie sa faca ceea ce a promis, nu ceea ce vrea el, dupa vot. In cazul Firea de exemplu, si putinii aia care au votat-o, au votat-o ca sa admnistreze bine Bucurestiul, nu sa fure in numele bucurestenilor.

viperoaica

ia aburit pe sosonari cu transportul gratuit si puncile de pomana , acum profita din plin de detoate , iepurasi masini de topit zapda firme capusa mult tupeu competenta 0.

S-au infiintat cateva (noi) companii de stat...

...pentru ca sa se infiinteze, de fapt, posturi caldute si bine platite pentru clientela politica.
Daca companiile de stat ar fi functionat cat de cat, nu numai ca regimurile comuniste nu s-ar fi prabusit, dar si americanii s-ar fi gandit astazi cum sa faca, si la ei acolo, un fel de socialism cu proprietate de stat si intreprinderi productive de stat in care sa angajeze milioane de muncitori si sa rezolve astfel, intr-un sistem social-egalitarist, problemele ridicate de somaj si oamenii care nu isi gasesc locul in societate. Problema este ca toate companiile de stat functioneaza prost, pentru ca politicul este pus inaintea profesionalismului si competentei (ca si in cazul Guvernului, din pacate). Statul ridica (promoveaza) activisti (politicieni) interesati exclusiv de problemele lor personale, de familie si de grup restrans (partid).
Toate regimurile comuniste bazate pe proprietatea de stat asupra mijloacelor de productie si pe companii de stat au dat faliment. Comunismul nu s-a prabusit (doar) in Romania, noi, ca toate statele din Europa de Est, a trebuit sa ne aliniem schimbarilor geo-strategice si economice hotarate la sfarsitul anilor '80 in urma falimentului economic al blocului sovietic. Comunismul s-a prabusit si a dat faliment in marea Uniune Sovietica, un mega stat cu mega resurse, dar cu un regim politic totalitar, socialst-egalitarist, abrutizat si ineficient, care a nemultumit, pana la urma, pe toata lumea.
Istoria ne trage de maneca si ne invata, dar noi nu vrem sa intelegem. Infiintam companii de stat ca sa ne aflam in treaba. Exemplul TAROM este cat se poate de edificator. Si nu numai, toate companiile de stat functioneaza de la prost in jos.

 

Domnilor, sa fim seriosi!

Pai dumneavoastra va dati seama ce secrete vitale, mortale, detine de pilda Compania Municipala Cimitire Bucuresti? Pai cum poti scapa vreo litera macar, din activitatea Companiei, Presei? Pai nu acolo are PSD listele votantilor? E secret de secret, ce mai.

 

@darnic00 09:29

Cum poți sa gandești asa gresit!?
Pe principiul tau Dragnea o sa iasă cu siguranță președinte și o sa iși și respecte promisiunile și o sa facă treaba foarte buna ca doar e votat de oameni.
Tu chiar nu ști ca lumea e plina de oameni care nu au nimic cu integritatea? Ce crezi ca dacă sunt votați atunci ei o sa se schimbe??
Firea face parte dintr-o gașca mafiota de hoți. Toti din anturajul lui Dragnea sau Firea nu se gandesc decat la furat. Ce crezi ca ii doare pe ei de fraierii care ii votează.

Darnic, putinii care au votat-o pe Firea...

...n-au avut prea multa minte. De la PSD nu te poti astepta la nimic. Daca in 27 inca nu s-a invatat treaba asta, nu mai e nimic de facut. Doar de trait putin si in chinuri.
Votul nu e o obligatie, e adevarat, si tocmai pe asta se bazeaza smecheria pesedista.

Bravo, ziare,com si felicitari lui Gabriel Kolbay!

Daca am avea mai multi ziaristi de acest fel si mai multe presa de investigatie, zau ca si tara asta s-ar schimba mai repede.

 

Simplu

Trebuie sezizate organele de control autorizate,pana prejudiciu nu este prea mare si se poate recupera....ii lasam,la urma ajung la pedepse cu suspendare,cu banii pusi bine,pt zile negre...si cum prind ocazia,o ard peste hotare,unde cu bani,e loc peste tot....PS toti care au plecat,sunt bine mersi,nici nu se mai vorbeste de ei,nu se face nici un demers,ca sa fie adusi in tara....

 

Bravo !

Ar trebui sa insistati cu ancheta asta.
Buboaiele astea PSD-iste pline de infectii purulente, trebuie stranse pana le pocneste varful (alias Firea). Dupa aceea ar trebui sa iasa afara si restul putreziciunii... Asa ca insistati cu ancheta, pana aflati cum se fura banii bucurestenilor...

 

Solutie simpla:

1.Mergeti la vot.
2.Aveti mare grija pe cine si de ce il votati.
3.Daca nu aveti pe cine vota, anulati-va votul! (mai multe stampile, stampile in afara zonelor marcate, etc.)
4.Faceti asta pina cind pe liste vor fi persoane demne de a fi votate.

 

...

Candidați de incredere au fost mai tot timpul dar lumea nu ii votează. Cum poți sa afli cine e de incredere? Simplu, vezi pe cine incearcă sa denigreze aia care nu sunt de incredere.
Sa-ti anulezi singur votul este o prostie.

Pentru CristiUSA si Ambigua

Anularea votului nu este o prostie, in primul rind inseamna ca te-ai dus la vot si pe urma inseamna ca nu ai ce alege din ce este pe lista. Cind te duci la magazin sa cumperi ceva si nu gasesti ce-ti trebuie, cumperi orice numai ca sa cumperi ?

Anularea votului favorizeaza PSD.

In tara unde alesilor nu le pasa de alegatori, anularea votului e arma lor forte. Unul daca e valabil, ala e alesul.
A propos de optiuni, Predoiu ce a avut? Sau Turcescu? Nu erau optiuni mai bune? Niciunul nu ar fi facut ce face asta, chiar daca nu ar fi facut cine stie ce minuni, macar nu stricau ce era bun. Ca sa vezi unde am ajuns! Sa ne bucuram daca nu se strica ce mai e in picioare si functioneaza...

vine timpul

vine si timpul asta. Evident spre asta ne indreptam cu complicitatea asa zisei opozitii

Pentru CristiUSA si Ambigua

Anularea votului nu este o prostie. Inseamna ca oferta de pe buletinele de vot nu este ceea ce trebuie. Mai inseamna ca te-ai dus la vot. Cind te duci la magazin si nu gasesti ce-ti trebuie ce faci? Cumperi orice numai pentru ca te-ai dus sa cumperi?

@Sokratis

Prin anularea votului nu faci altceva decat sa indeplinești condițiile de cvorum. Iar asta inseamna ca ai intenția de a valida alegerile. Adică IȚI plac toți candidații dar nu ești hotărat și ești de acord sa decidă ceilalți pentru tine.
Dacă sunt 5 alegători iar 4 iși anulează singuri votul atunci cvorumul este indeplinit iar cel care votează decide cine este castigator. Deci tu VREI sa iasă unul din candidați dar nu ești decis care.
Este principiul pe care se bazează candidații care știu ca nu au șanse reale iar PSD s-a folosit tot timpul de aceasta strategie.

Ca sate duci la VOT si sa si castigi esti OBLIGAT sa minti

mai mult decat Maneliștii Sudiști....dar s-o faci
trebuie sa ai Soricul mai gros ca Trupa asta --mare dar PRO*** psd!!

Exista macar o solutie partiala foarte simpla:

mergeti toti la vot si nu votati psd ! Voturile se vor imparti intre ceilalti si indiferent cine va conduceva fi mult mai bine fara psd-isti la guvernare (vor intra si ei cu 10-15 % in parlament, dar nu mai nimic de spus ...) ...

EVIDENT este o ESCROCHERIE Fenomenala!

Citat:
"Ceea ce ne-a atras insa atentia au fost mai multe tranzactii pe care companiile municipale le-au facut intre ele, tranzactii realizate prin incredintare directa, avand in vedere ca valoarea era sub 30.000 de euro (limita pana la care nu se impune licitatie)."
Aici e CHEIA!Incredintarea directa e sursa coruptie in Romania.
Si de aceea este EVIDENT ca ESTE O ESCROCHERIE FENOMENALA!
q.e.d.
Stima,
gg

 

Baga mana'n buzunar...

In buzunarul bucurestenilor. Compania Municipala Energetica BUCURESTI S.A. a achizitionat servicii de protectia muncii pentru 30 de angajati x 3 luni la pret de 8.900 lei prin negociere cu o singura sursa. Lucrez in domeniu si va precizez ca se puteau asigura, in pretul asta, servicii pentru un an. Nu a apelat la un anunt de publicitate ci a incredintat direct. Miroase a smecherie... Cine o patroneaza? La smecherie ma refer... Ne spune doamna Firea?

 

Achizitiile mici si dese, cheia marilor succese!

Bagi 22 de companii diferite (ca sa fie confuzia si mai mare), care fac 15 achizitii lunare de 25.000 de euro, ca sa mearga incredintarea directa, sa nu fie nevoie de licitatie (pana la urma, e societate comerciala, e dreptul ei sa decida care sunt furnizorii, nu?).

Cat face asta pe un an? Un mizilic, cam 100 de milioane de euro.

Oprescu era mic copil pe langa Firea.

se inatampla numai ce-i normal

Toate eceste lupte cu morile de vant ale jurnalistilor sunt excelente, dar cei care citesc si chiar inteleg ce citesc sunt putini. Numai pe ziare.com se poate vedea frenezia de depunctare a celor care nu inteleg realitatea sau sunt platiti sa preamareasca hotia, desi cei care citesc au fiecare parerile lor. Asta este vizibil peste tot unde este ceva scris. Votantii psd insa nu citesc iar internetul este bun in cel mai bun caz, in caz ca vreunul stie da porneasca calculatorul, sa vizioneze filme XXX. Opozitia insa e vinovata de tot. Tace si se complace. Niste discursuri lesinate in parlament, vizibilitate zero in media,lideri fara charisma, lupte interne, narcisism politic (ne privim in oglinda cand vorbim si ne admiram singuri). In felul asta Ro este un teren viran unde haitele alearga si praduiesc in voie.

 

cind apar chestii vadit nesimtite

latraii psd se fac ca dorm.

v-a pierit glasul,cucuvele rosii ?
nu va intereseaza de unde vin banii cu care sinteti
platiti pt a risni merde cu lopata ?

cind dna va pune gheara pe fire,sa vezi urlete
si bocete fara numar :)

 

CE va bagati voi peste afacerea omului (Firea)? Comod si acoperit!

Asta e deviza Primaritei Firea.
Oprescu era un troglodit, fura brutier, cu plicul si sacosa de bani.
Acum, avem primarita rafinata, scolita de asistenti israelieni in ale furtuluyi.
Acum se fura soft!
Am intrat si noi in randul lumii!
Statuile alea, ratustele de plasti si mileurile de craciun au fost simple exercitii.
Acum, cu noile firme se intra (fura) organizat in paine.
Furtul nu mai este artizanat, devine FURT INDUSTRIALIZAT.

 

And the winner is

Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat SA !!!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor