Cum incearca primarul din Buzau sa faca oras din comuna unde s-a nascut. Planul e batut in cuie

Marti, 18 Mai 2021, ora 23:00
3583 citiri
Cum incearca primarul din Buzau sa faca oras din comuna unde s-a nascut. Planul e batut in cuie
Constantin Toma, primarul municipiului Buzau FOTO: Facebook

Constantin Toma, primarul municipiului Buzau, a decis, impreuna cu omologul sau din comuna Tintesti, sa organizeze in aceasta toamna un referendum local pentru incorporarea localitatii amintite la resedinta de judet.

Edilul Buzaului considera ca orasul pe care il conduce ar putea deveni mult mai atractiv pentru investitori daca si-ar majora, in mod semnificativ, suprafata.

In cazul de fata, majorarea inseamna de fapt dublarea suprafetei teritoriale, avand in vedere ca Buzaul are o suprafata de 81 de kilometri patrati, la o populatie oficiala de 115.000 locuitori, in vreme ce comuna Tintesti are o suprafata de 72 de kilometri si 4.500 de locuitori.

Dupa unirea celor doua localitati, suprafata municipiului va ajunge la peste 150 de kilometri patrati, o suprafata mai mare si decat a unor orase importante din zona de sud-est.

"Incercam sa extindem suprafata teritoriala a municipiului Buzau, astfel incat sa dublam suprafata, prin incorporarea comunei Tintesti. Acest lucru ne-ar asigura mai multa atractivitate si competitivitate. Ma uitam asa, pe langa noi si am ajuns la concluzia ca Buzaul ar putea sa aiba suprafata mai mare ca Ploiestiul si Braila la un loc. Ideea mi-a venit de la faptul ca in prezent se lucreaza la Planul Urbanistic General si am constatat ca nu prea avem sanse sa ne dezvoltam. Impreuna cu un grup de buzoieni cu care am lucrat intr-un consiliu de dezvoltare a municipiului a iesit acea viziune de dezvoltare a orasului, "Buzau, oras magnet pana in 2030", ceea ce inseamna Buzaul sa obtina asa de multa atractivitate si competitivitate pentru locuitori, investitori si vizitatori astfel incat sa devina unul dintre cele mai importante orase din Romania", potrivit lui Constantin Toma.

Primarul sustine ca fara teren nu se poate face mare lucru, nici investitii, nici constructii noi de locuinte, municipiul Buzau fiind in acest moment intr-un deficit de spatiu disponibil.

Constantin Toma s-a nascut in comuna Tintesti si spune ca stie fiecare metru de teren de acolo, de aceea crede ca dezvoltarea orasului pe care il conduce acum depinde si de acest proiect privind incorporarea comunei amintite, mai ales ca viitoarea autostrada A7, Ploiesti-Buzau, va trece intre Tintesti si Buzau si sunt foarte multe oportunitati de investitii in zona.

Pana ca acest lucru sa se concretizeze va mai curge multa apa pe raul Buzau.

Cei doi primari au decis ca in luna iunie sa inceapa formalitatile, prin aprobarea in consiliile locale a organizarii dublului referendum, in luna septembrie sau octombrie. Prima conditiei ca unificarea Buzaului cu Tintestiul este ca 30% din populatia ambelor localitati sa fie de acord cu aceasta propunere.

Parlamentul va trebui ulterior sa ia act de vointa oamenilor si sa legifereze ceea ce au decis locuitorii celor doua comunitati. Tot acest proces de unificare ar putea dura doi ani, primarul din Buzau sperand ca anul electoral 2024 sa gaseasca Tintestiul natal incorporat la municipiul Buzau.

Citește și:
Protest în curtea spitalului de psihiatrie de la Săpoca. Angajații au depus plângere penală în care reclamă nereguli în activitatea managerului
Protest în curtea spitalului de psihiatrie de la Săpoca. Angajații au depus plângere penală în care reclamă nereguli în activitatea managerului
Mai mulţi angajaţi ai Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, au protestat, luni, în curtea unităţii sanitare, cerând demisia conducerii unităţii....
Tensiuni între primarul Kievului Vitali Kliciko și președintele Volodimir Zelenski: „Aici avem un fel de jocuri politice”
Tensiuni între primarul Kievului Vitali Kliciko și președintele Volodimir Zelenski: „Aici avem un fel de jocuri politice”
Primarul Kievului, fostul boxer profesionist Vitali Kliciko, a ripostat duminică la criticile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care se arătase nemulţumit de măsurile luate pentru...