Paguba statului in afacerea cu duty-free-urile de la Moravita, greu de recuperat

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 08:15
2275 citiri
Paguba statului in afacerea cu duty-free-urile de la Moravita, greu de recuperat
Foto: Libertatea.ro

Desfiintarea magazinelor duty-free din Vama Moravita a lasat o paguba de milioane de lei in bugetul Primariei Moravita. Acum, institutia statului, prin reprezentantii sai, se lupta prin instante pentru recuperarea a macar o parte din datorii.

Incepand cu anul 2007, shop-urile de la granita tarii cu Serbia au inceput sa se imulteasca. In 2010, in Vama Moravita se aflau zece magazine de acest gen si unul in Jimbolia. Confiscarile de tigari, de bauturi spirtoase, si nu numai, inscriptionate "taxe free", si comercializate pe piata prin acest negot de frontiera au pus pe picioare una din cele mai banoase afaceri din tara.

Cu toate ca oamenii de afaceri, care reprezentau aceste magazine duty-free, au rulat sume care depasesc orice inchipuire, au omis sa plateasca taxele si impozitele fata de stat. In perioada 2007 - 2010, Politia, Politia de Frontiera, Garda Financiara, Vama, au facut diverse controale, insa, masurile "blande" nu au eradicat fenomenul de specula.

Abia in urma cu doi ani, controlul Curtii de Conturi a inceput sa limpezeasca apele in aceasta afacere. Inspectorii institutiei au constatat ca taxarea duty-free-urilor avea un regim preferential, iar prejudiciul in acest context se ridica la peste 1,40 de milioane de lei.

In aceasta poveste, cea mai afectata este Primaria Moravita, care se judeca de un an cu duty-free-ul Euroavipo, pe un litigiul de ordonanta de plata si pe o actiune de reziliere a contractului si evacuare.

De asemenea, pe rolul instantei se afla si procesul cu societatea de duty-free-uri,Ave Tour, de la care, conform sentintei, Primaria Moravita are de recuperat 410.979 lei, plus penalitati de 0,1% pe zi de intarziere.

In postura de debitor fata de Primaria Moravita se afla si societatea Trans Euro Import, proprietara de duty-free-uri, cu suma de 52.891 lei cu titlul de debit, plus penalitati de 22.265 lei, fiind obligata sa plateasca in continuare 0,1% penalitati.

Sentinte sunt, dar sansele de a recupera datoriile sunt putine, deoarece procedurile judiciare sunt greoaie, afirma Ioan Fistea, primarul comunei Moravita.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

AUR cere demiterea de urgență a ministrului Agriculturii. „O păpuşă uşor manevrabilă”
AUR cere demiterea de urgență a ministrului Agriculturii. „O păpuşă uşor manevrabilă”
Dan Tanasă, deputatul AUR susţine că demiterea şefului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Ionuţ Lupu, după doar două luni de mandat, din cauză că ar fi blocat...
Ludovic Orban, despre comasarea alegerilor: "Am auzit că vor să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce agravează şi mai mult abuzul"
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat miercuri, 21 februarie, despre comasarea alegerilor, că a auzit că guvernul vrea să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce...
#duty free Moravita, #duty free vami, #paguba stat duty free Moravita , #primaria