Potrivit proiectului Legii unice de salarizare, Oprescu va castiga mai mult ca un ministru

Miercuri, 26 August 2009, ora 14:19
3727 citiri
Potrivit proiectului Legii unice de salarizare, Oprescu va castiga mai mult ca un ministru

Primarul general al Capitalei va avea un salariu lunar echivalent cu 11,1 salarii minime pe economie, in timp ce un ministru va castiga 10,95 salarii minime, iar un parlamentar 10,35 salarii minime, arata proiectul Legii unitare de salarizare transmis sindicatelor de catre Ministerul Muncii.

Profesorii si medicii raman cu aceiasi coeficienti de salarizare in grila proiectului Legii unitare de salarizare a personalului din sistemul bugetar si in ultima forma a documetului, trimisa in 25 august de Ministerul Muncii sindicatelor, ca si in varianta publicata la finalul saptamanii trecute.

Atfel, un profesor cu grad I, ciclul II Bologna, va castiga intre 3,4 si 4,1 salarii minime, un profesor gradul II cu studii superioare, ciclul I Bologna, ar putea castiga intre 2,65-3,4 salarii minime pe economie, in timp ce un medic primar ar putea castiga intre 4,05 salarii minime si 5,1 salarii minime pe economie.

In nota de fundamentare a documentului apare, insa, si valoarea coeficientului 1 pentru 2010, fixata la 705 lei, cat ar trebui sa fie salariul minim, potrivit declaratiilor de marti ale ministrului Finantelor. Totodata, Ministerul Muncii aduce mici modificari si in ce priveste nivelul coeficientilor dintre anii 2011 si 2015 fata de varianta salariului minim propusa marti de Gheorghe Pogea.

Astfel, in anul 2011 nivelul coeficientului 1 ar putea fi de 765 lei, in 2012 - 845 lei, in 2013 - 935 lei, in 2014 -1.015 lei, pentru ca in 2015 nivelul coeficientului minim din grila de salarizare sa ajunga la 1.100 lei.

In ceea ce priveste impactul macroeconomic al aplicarii legii, documentul prevede in continuare ca "in anul 2010 nu va exista un impact macro-economic produs de aplicarea acestei legi, intrucat pentru intregul personal bugetar se va realiza numai reincadrarea acestuia cu mentinerea drepturilor salariale in plata in anul 2009".

Documentul mai prevede ca venitul maxim al unui prefect va fi de 7,4 salarii minime pe economie, in timp ce un presedinte de consiliu judetean (categoria I) ar putea castiga maxim 10,95 salarii minime pe economie, adica acelasi salariu ca un ministru.

Un primar de municipiu va putea castiga intre 6,4 si 8,15 salarii minime, in functie de numarul de locuitori, iar un primar de comuna intre 5,05 si 5,4 salarii minime pe economie.

Presedintele Romaniei ramane singurul demnitar platit cu 15 salarii minime pe economie, in timp ce sefii din Justitie si reprezentantii celor doua Camere ale Parlamentului au coborat de pe prima treapta de salarizare pana la 14,5 salarii minime pe economie.

Marti, la finalul intalnirii intre guvern si partenerii sociali, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, preciza ca o noua intalnire pe tema Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar va avea loc joi, de la ora 10:00, la Ministerul Finantelor, pentru a elimina anumite "deficiente" semnalate de partenerii sociali si de CSM.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#primar castiga ministru, #castig mult ministri, #grila salarizare unica , #primaria