Primaria Capitalei lanseaza patru aplicatii: bucurestenii afla informatii despre trafic si parcari si pot semnala nereguli

Duminica, 31 Martie 2019, ora 14:39
8337 citiri
Primaria Capitalei lanseaza patru aplicatii: bucurestenii afla informatii despre trafic si parcari si pot semnala nereguli
Foto: Facebook Primaria Bucuresti

Primaria Capitalei a lansat in testare primele patru aplicatii mobile: infoSTB (transport public), Parking Bucuresti, Social alert Bucuresti, Trafic alert Bucuresti. Bucurestenii pot testa aplicatiile si pot contribui la optimizarea lor.

"Bucurestiul se afla intr-o noua etapa de dezvoltare, a tranzitiei catre statutul de oras "inteligent", cea a includerii tehnologiei moderne in proiectarea si utilizarea serviciilor publice, pentru a le creste calitatea si pentru ca bucurestenii si vizitatorii Capitalei sa le poata accesa mai usor. Primaria Municipiului Bucuresti are in derulare o serie de astfel de proiecte, ca parte a Strategiei Smart City recent finalizata, unele dintre acestea fiind implementate si in testare", a transmis, duminica, Primaria Capitalei.

Patru astfel de proiecte presupun dezvoltarea de aplicatii pentru telefonul mobil cu sistem de operare iOS sau Android, ce pot fi instalate si utilizate gratuit. Acestea sunt menite sa faciliteze accesul bucurestenilor sau vizitatorilor Capitalei la serviciile publice de transport, la parcarile administrate de Primarie sau sa optimizeze comunicarea cetatenilor cu autoritatea locala.

Cele patru aplicatii mobile sunt deja disponibile publicului si se afla in faza de testare, urmand ca ele sa fie imbunatatite si optimizate in functie de feed-back-ul primit de la utilizatori.

InfoSTB - Ajungem impreuna la destinatie

Societatea de Transport Bucuresti a dezvoltat un proiect de informare a calatorilor prin telefonul mobil de tip smartphone cu privire la programul mijloacelor de transport in comun si rutele disponibile, pentru a putea minimiza timpul de asteptare in statii.

Aplicatia foloseste datele transmise de echipamentele GPS/GSM4G instalate pe 1.440 de mijloace de transport in comun utilizate de STB, precum si pe noile autobuze achizitionate si este disponibila pentru telefoane mobile cu sistem de operare iOS sau Android.

"Vorbim, practic, despre schimbarea radicala a modului de lucru utilizat la nivelul STB in ultimii 40 de ani - marcata prin trecerea la inregistrarea informatizata si adaugarea componentei de dispecerizare, pe baza echipamentelor de localizare instalate. Acest operatiuni au fost realizate inainte de dezvoltarea aplicatiei. InfoSTB este mai mult decat o aplicatie, are si o importanta componenta de utilizare interna, la nivelul operatorului de transport public - fiind un sistem de monitorizare in timp real a vehiculelor si de configurare a rutelor, fapt care permite imbunatatirea constanta a proceselor interne", a mai transmis Primaria Capitalei.

Parking Bucuresti

Aplicatia Parking Bucuresti ofera posibilitatea identificarii parcarilor publice gestionate de Primaria Capitalei si de a plati online, cu card bancar sau prin SMS, tarifele pentru utilizarea acestora. Operatiunile sunt securizate, tranzactiile fiind realizate prin intermediul unui procesator de plati.

Intr-o etapa ulterioara, aplicatia va avea si o componenta de cautare a locurilor libere de parcare, prin instalarea de camere video si/sau senzori in parcari conectate la aplicatie, operatiune programata a se incheia in acest an.

Trafic Alert Bucuresti

Bucurestenii pot utiliza aplicatia pentru a semnala, direct catre Primaria Capitalei, neregulile intalnite pe traseul utilizatorului care pot afecta buna circulatie pe drumurile publice din Bucuresti: parcaje neregulamentare, drum in lucru nesemnalizat, semafor nefunctional, groapa carosabil, groapa trotuar, indicator degradat, lucrari civile pe carosabil etc.

Social Alert Bucuresti

Deservita prin intermediul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, aplicatia are rolul de facilita interventia echipajelor DGASMB in asistarea persoanelor aflate in dificultate pe raza Capitalei. Sesizarile le poate face oricine are instalata aplicatia si are un cont inregistrat, fie ca este un cunoscut sau nu al persoanei aflate in dificultate. Categoriile de sesizari ce pot fi semnalate sunt: persoane adulte fara adapost, persoane cu handicap, tineri peste 18 ani care nu mai fac parte din sistemul de ocrotire a copiilor fara familie, varstnic in situatii de risc ridicat, femei victime ale violentei.

Aplicatiile Parking Bucuresti, Trafic Alert Bucuresti si Social Alert Bucuresti au fost dezvoltate de Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti, iar InfoSTB - de societatea RADCOM, selectata de STB anul trecut, in urma unei licitatii publice.

"Aplicatiile mentionate sunt primele dintre cele realizate in cadrul Strategiei Smart City a Capitalei, alte zeci de proiecte fiind in pregatire / implementare pe toate dimensiunile unui oras inteligent: mediu, spitale, mobilitate, administratie, siguranta publica, mod de viata, oameni si competente, economie smart etc", au mai ransmis reprezentantii Municipalitatii.

Fiecare aplicatie are propriul manual /ghid de utilizare, cu descrierea detaliata modului de folosire.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#aplicatii Primaria Bucuresti, #infoSTB, #Parking Bucuresti, #Social alert Bucuresti, #Trafic alert Bucuresti , #primaria