Primaria Sectorului 1 aloca 400.000 de euro unor proiecte propuse de cetateni

Vineri, 21 Iunie 2019, ora 12:36
2761 citiri
Primaria Sectorului 1 aloca 400.000 de euro unor proiecte propuse de cetateni
Foto: Arhiva Ziare.com

Primaria Sectorului 1 supune dezbaterii publice, pana pe data de 1 august, un proiect de hotarare care vizeaza implementarea procesului de bugetare participativa.

Astfel, se propune alocarea, incepand cu exercitiul bugetar al anului 2020, a 400.000 de euro pentru proiectele selectate in urma procesului de bugetare participativa.

Anual, in urma derularii procesului de bugetare participativa, vor fi selectate cel putin zece proiecte care vor fi cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli al Sectorului 1. Valoarea maxima a unui proiect va fi de 40.000 de euro.

Conform documentului supus dezbaterii publice, odata cu validarea proiectului pilot si operarea eventualelor ajustari de metodologie, suma alocata pentru bugetare participativa poate creste constant, pana la valori totale de: 3 milioane de lei in 2021, 5 milioane de lei in 2022, 10 milioane de lei in 2023.

Bugetarea participativa, alaturi de implementarea proiectelor, trebuie sa se desfasoare in limitele domeniilor de competenta ale Sectorului 1.

Propunerile de proiecte trebuie sa se incadreze intr-unul dintre urmatoarele domenii:

  • infrastructura stradala (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale);
  • amenajare spatii verzi si locuri de joaca;
  • mobilitate, transport alternativ, accesibilitate si siguranta circulatiei pe strazile din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1;
  • amenajarea de spatii publice (mobilier urban, iluminat public);
  • activitati educationale;
  • protectie sociala;
  • sanatate;
  • activitati culturale;
  • sport;
  • protectia mediului, protectia animalelor, ecologizare.

Pot lua parte la procesul de bugetare participativa cetatenii care locuiesc, muncesc sau studiaza in Sectorul 1 si au implinit cel putin 16 ani. Propunerile pot fi depuse si de grupuri de initiativa sau ONG-uri.

Comisia de evaluare a proiectelor va fi alcatuita din reprezentanti ai unor directii din primarie. Comisia isi rezerva dreptul de a optimiza proiectele propuse, atat prin imbunatatirea din punct de vedere tehnic, cat si prin estimarea eficienta a costurilor. Respingerea unui proiect de catre comisie se va motiva in scris.

Toate proiectele validate si optimizate de catre comisia de evaluare vor fi supuse votului online al cetatenilor. Votarea se va realiza pe o perioada de minimum 21 de zile. Pentru a limita votul multiplu, accesul cetatenilor pe platforma online se va realiza prin autentificarea prin cont unic de e-mail. Pentru cetatenii care nu au acces la internet, vor fi distribuite buletine informative cu rol de buletin de vot, care vor putea fi depuse in spatii special amenajate.

Selectia finala se va realiza dupa dezbaterea in cadrul intalnirilor publice cu cetatenii. Lista finala cu proiectele castigatoare va fi realizata prin combinarea votului online (80%) si a votului exprimat in cadrul intalnirilor publice (20%).

Proiectul poate fi consultat aici.

Amintim ca Primaria Cluj-Napoca a lansat, in 2017, primul proces de bugetare participativa din Romania.

La cateva luni dupa, si primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a preluat modelul si i-a invitat pe bucuresteni sa propuna proiecte pentru orasul lor.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#proiecte cetateni sector 1, #bugetare participativa primarie sector 1 , #primaria