Primarul Negoita vrea sa faca blocuri de 11 etaje intr-o zona aglomerata a Capitalei, cu destinatie initiala de spatiu verde

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 08:45
19558 citiri
Primarul Negoita vrea sa faca blocuri de 11 etaje intr-o zona aglomerata a Capitalei, cu destinatie initiala de spatiu verde
Foto: Arhiva Pixabay

Intr-o zona in care bucurestenilor le trebuie un parc verde, Primaria Sectorului 3 ar vrea sa construiasca mai multe blocuri turn, cu 1.500 de apartamente si birouri. Desi, in teorie, in aceste spatii ar urma sa locuiasca si sa lucreze oameni nevoiasi, in realitate, locurile in noul complex rezidential risca sa fie distribuite unor persoane alese pe spranceana, pe criterii politice, sustin mai multi consilieri locali consultati de Ziare.com.

Asociatia Salvati Bucurestiul a depus, in martie, o plangere penala impotriva Gabrielei Firea si a primarului Sectorului 3, Robert Negoita - din cauza ca acestia au pus cruce mai multor spatii verzi din estul Capitalei.

Printre respectivele spatii verzi desfiintate se numara si unul de circa 4 hectare de la intersectia Caii Vitan cu strada Nita Elinescu.

Teren de la intersectia Caii Vitan cu str. Nita Elinescu transformat din spatiu verde in suprafata construibila

Pana la finele lui ianuarie, acea suprafata - desi neamenajata si folosita, printre altele, ca spatiu de lucru pentru autoritati - era inscrisa in documentele de urbanism cu simbolul V1a. Asta inseamna ca acolo s-ar fi putut face doar parcuri si gradini. Odata cu adoptarea, in ianuarie, a noului Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 3, insa, destinatia celor 4 hectare s-a modificat.

In consecinta, la intersectia celor doua strazi, in loc de parc, se pot ridica acum blocuri cu pana la 14 etaje.

In stanga, suprafata de la intersectia Caii Vitan cu Nita Elinescu, trecuta ca spatiu verde (V1a) in Planul Urbanistic General (PUG) Bucuresti. In drepta, in Planul Urbanistic Zonal (PUZ) adoptat in ianuarie, suprafata s-a transformat din spatiu verde (V1a) in zona construibila (M2)

Nu putini au fost bucurestenii care s-au intrebat atunci de ce s-a schimbat destinatia spatiului respectiv, in conditiile in care oricum zona este deja supraaglomerata si n-ar mai suporta alte constructii inalte.

Abia dupa doua luni de la adoptarea noului PUZ al Sectorului 3 a iesit la iveala motivul desfiintariii spatiului verde de la intersectia Caii Vitan cu strada Nita Elinescu. Anume: chit ca zona este deja aglomerata, primaria de sector isi doreste sa se ridice acolo blocuri cu 11 etaje (totalizand 1.500 de apartamente) si spatii de birouri.

Deja, printr-o hotarare adoptata la finele lunii martie, Consiliul Local al Sectorului 3 a cerut Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) sa treaca cele 4 hectare de teren din domeniul public in domeniul privat al autoritatii locale. Iar odata parcursa aceasta etapa, pana la constructia blocurilor vor mai fi doar cativa pasi de facut...

Cum arata, in plansa hotararii de Consiliu Local al Sectorului 3, suprafata pe care s-ar putea contrui blocuri, la intersectia Caii Vitan cu strada Nita Elinescu

In documentatia proiectului de hotarare adoptat de Consiliul Local al Sectorului 3 se arata ca blocurile si spatiile de birouri ar "activa" zona, creand noi posibilitati pentru oamenii care locuiesc acolo.

In aceste conditii, ne-am intrebat cine anume a decis ca in zona e mai mare nevoia de blocuri decat de parcuri. In plus, am fost curiosi sa aflam cine si in baza caror criterii a stabilit ca blocurile ar trebui sa aiba 11 etaje. De ce nu s-ar preta in zona cladiri chiar mai inalte sau de ce nu s-ar limita autoritatile sa construiasca blocuri mai mici, cu numai 4 etaje?

Am cerut toate aceste informatii in scris de la Primatia Sectorului 3, care ne-a informat ca ni le va comunica, dar nu pe loc, ci in termenul prevazut de lege (adica in cel mult 30 de zile, potrivit Legii 544/2001).

Consilier local: Apartamentele ar fi pentru nevoiasi, dar se vor imparti politic

Pana sa ne raspunda Primaria Sectorului 3, le-am cerut consilierilor locali sa ne spuna mai multe despre acest proiect imobiliar. In mod normal, bucurestenii au tot dreptul sa stie cine si de ce va construi acest nou complex rezidential. In plus, ar fi de interes cu ce bani se va ridica si pentru cine.

Consilierul USR Cezar Iacob a declarat pentru Ziare.com ca, din spusele primarului Robert Negoita, este posibil ca blocurile sa fie construite, cu bani publici, de o companie municipala, care apoi le va inchiria populatiei, la preturi modice. La fel de bine, e posibil, insa, ca lucrarile sa ii fie incredintate unei companii municipale, care apoi sa le subcontracteze.

In ambele situatii, banii ar veni tot de la buget.

Pentru cine vor autoritatile locale sa construiasca cele circa 1.500 de apartamente? Cezar Iacob spune ca, la cea mai recenta sedinta de consiliu local, primarul Robert Negoita a declarat ca acele apartamente vor fi "pentru oameni nevoiasi", in vreme ce spatiile de birouri ar urma sa gazduiasca "incubatoare de afaceri".

"Din pacate, cel mai probabil, daca se vor construi, apartamentele se vor da pe criterii politice. Si nici n-ar fi prima data cand primaria incearca sa schimbe scopul unei investitii.

Spre exemplu, reabilitarea caminelor scolare de la Liceul Decebal a pornit de la o idee buna: aceea de a crea spatii de cazare mai bune pentru elevi. Dupa ce reabilitarea s-a incheiat, insa, primaria a incercat sa schimbe destinatia spatiilor, ca sa poata caza in ele muncitori.

Cine garanteaza ca in cazul celor 1.500 de apartamente nu se va incerca ceva similar si ca in ele, pe o chirie modica, nu vor ajunge sa stea doar anumite persoane alese anume?

In ceea ce priveste infiintarea incubatorului de afaceri... tot aud despre el de cand am ajuns consilier local. Cum avem un spatiu, ne gandim sa-l ocupam cu un incubator de afaceri. Prima data ni s-a spus ca se va face la Hala Laminor (a fostelor Uzine Faur - n.red.) . Nu s-a facut. S-a vehiculat apoi infiintarea incubatorului prin centru. Nu s-a intamplat. Apoi s-a vorbit, din nou, despre incubator la fostul azil de batrani de la Bobocica. Nici acolo nu s-a infiintat. Iar acum se face in noul complex rezidential. Oare?

Am intrebat si noi de ce avem, pana la urma, atata nevoie de acest incubator de afaceri? Cui ii va folosi? Si ni se spune ca sunt oameni care nu-si gasesc de munca si care s-ar putea duce la incubator sa isi inceapa o afacere. Am explicat si noi ca, de regula, nu asa merg lucrurile, dar degeaba", a mai spus consilierul local.

Consilierul local spune ca, din pacate, 1.500 de apartamente noi, construite la intersectia Caii Vitan cu strada Nita Elinescu, ar putea crea probleme serioase pentru toti locuitorii din zona.

"Din pacate, acolo este destul de aglomerat. In plus, deja se construieste un mare complex rezidential in apropiere, la Soseaua Mihai Bravu... Daca se vor mai ridica si aceste blocuri, chiar ca zona se va sufoca de tot.

Chiar a intrebat cineva la sedinta: vor putea stradutele de acolo, gandite pentru o zona de case, sa sustina atata aglomeratie? E greu de crezut", a mai spus Cezar Iacob.

In context, consilierul USR Liviu Malureanu a explicat pentru Ziare.com ca, alaturi de colegii sai din consiliu, a incercat sa faca totul pentru a da o alta destinatie spatiului de la intersectia Caii Vitan cu strada Nita Elinescu.

"Indiferent care ar fi destinatia spatiilor construite, noi oricum consideram ca ideea ridicarii, in zona, a unui complex rezidential, este una proasta. Am depus un amendament la acest proiect de hotarare, cerand ca acolo sa se faca un parc. Dar amendamentul nostru a fost respins.

Cu toate astea, oamenii tot au nevoie de un parc in zona. Densitatea populatiei este deja foarte mare si oamenii nu au un spatiu potrivit de relaxare. In plus, noi suntem de parere ca blocuri se pot construi foarte bine si la marginea Sectorului 3, inspre zona Palady.

E chiar foarte bine sa construim locuinte, dar nu e nevoie sa o facem in zonele care sunt deja supraaglomerate", a declarat Liviu Malureanu.

In continuare, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va decide daca va tine cont de aceste argumente sau daca va permite constructia complexului rezidential care sa sufoce o zona deja aglomerata a Capitalei.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Robert Negoita construieste blocuri aglomeratie, #blocuri intersectia Calea Vitan Robert Negoita, #Robert Negoita Cezar Iacob Liviu Malureanu , #primaria