Revista presei: Primari alesi dintr-un tur, taxa auto si concedieri in MAI

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 08:35
2486 citiri
Revista presei: Primari alesi dintr-un tur, taxa auto si concedieri in MAI
Foto:Libertatea

Ziua de marti a fost martora celei mai mari schimbari in legea pentru alegerea primarilor, care de la urmatoarele alegeri vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin. In aceeasi zi, Puterea a reusit sa-si asigure totusi o modalitate de a face restructurarile de la Ministerul Administratiei si Internelor, dupa ce legea de disponibilizare fusese respinsa de Camera Deputatilor.

In aceeasi zi, o noua initiativa a Executivului, in cazul acesta Casa Nationala de Sanatate, a starnit controverse - criteriile pentru internarea in spital. Subiectul Taxei Auto, care devine tot mai preocupant dupa ce s-a anuntat ca aceasta se va plati, la vanzare, si pentru masinile aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007, a fost discutat si marti.

In fine, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca "gruparea Mironescu" se ocupa cu "capturarea statului", forma cea mai inalta a coruptiei.

Cele mai importante titluri ale zilei sunt: "S-a votat, primarii vor fi alesi din primul tur", in "Puterea", "Politistii nu scapa de concedieri", in "Adevarul", "Borbely: Taxa de prima vanzare va fi platita de cumparator", in "Evenimentul Zilei", "Criterii aberante de internare in spital", in "Jurnalul National" si "DNA: Gruparea Mironescu se ocupa cu "Captura statului", forma cea mai inalta a coruptiei" din "Romania Libera".

Puterea: S-a votat: primarii vor fi alesi din primul tur. Daca legea ar fi fost in vigoare in 2000 si 2004, Basescu si Boc ar fi fost istorie

Coalitia de guvernare a reusit sa treaca, in mod confortabil, in Camera Deputatilor, legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin.

Votul final a reprezentat o formalitate: pentru au votat 174 de deputati, contra - 110, abtineri au fost 3, iar 5 deputati si-au inregistrat prezenta, dar nu au votat. O singura "defectiune" in zona coalitiei, deputatul PDL Daniel Oajdea a votat contra. Surprinde faptul ca independentii neafiliati au votat la fel ca si cei din coalitie (chiar si fara votul acestora legea ar fi trecut) si este inexplicabila abtinerea si neparticiparea la vot a 6 deputati PSD si 2 din PNL, scrie Puterea.

Interesant, daca aceasta lege s-ar fi aplicat din anul 2000, nici presedintele Traian Basescu, nici premierul Emil Boc nu ar fi avut aceleasi traiectorii politice, pentru ca nu ar fi fost alesi primari.

Adevarul - Politistii nu scapa de concedieri

Chiar daca legea pentru concedierea a 9.500 de cadre MAI a picat la vot saptamana trecuta, in Camera Deputatilor, Puterea a reusit sa treaca un nou act normativ, care nu face decat sa faca posibila disponiblizarea acestora, individual, de catre ministru.

Gaselnita a constat in introducerea unor amendamente in proiectul de lege privind

Statutul politistilor, aflat in dezbaterea Camerei. In sedinta de marti dupa-amiaza, Statutul politistilor a fost reintors din plen, unde urma sa fie dezbatut pe articole, si retrimis la Comisia pentru aparare, unde, in aceeasi seara, textul a fost modificat la propunerea deputatilor UNPR, scrie Adevarul.

Modificarea stabileste ca "procedura si cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale politistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor". In plus, reconversia profesionala ar urma sa se faca dupa disponibilizare, si nu in cele sase luni de dinainte, ca pana acum.

Evenimentul Zilei - Borbely: Taxa auto va fi platita de cumparator

Ministerul Mediului a anuntat, dupa o mica neintelegere cu declaratiile ministrului Laszlo Borbely, ca taxa auto pentru masinile cumparate inainte de 1 ianuarie 2007 va fi platita la vanzare, de catre cumparator.

"Taxa de prima inmatriculare va fi valabila pentru toate masinile inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu s-a platit taxa. Taxa este valabila atat pentru masinile din import, cat si pentru cele autohtone", a afirmat Borbely, potrivit Evenimentul Zilei.

Jurnalul National - Criterii aberante de internare in spital

Criteriile impuse de Casa Nationala de Sanatate pentru internarea in spital au provocat un mic conflict intre aceasta institutie si ministerul Sanatatii, iar premierul Emil Boc a impus in cele din urma sa nu mai existe criterii de internare.

Initial, criteriile CNAS prevedeau ca pacientii trebuie sa prezinte pierdere subita de cunostinta, de vedere sau auz, puls si tensiune anormale, febra persistenta cateva zile (peste 38 de grade Celsius), hemoragie continua si deshidratare pentru a fi spitalizati, informeaza Jurnalul National.

Romania Libera - DNA: Gruparea Mironescu se ocupa cu captura statului, forma cea mai inalta de coruptie

Procurorii DNA au acuzat faptul ca gruparea din care facea parte Laurentiu Mironescu, fostul secretar de stat la MAI, dorea capturarea statului.

"Judecatorul fondului a retinut corect elementele din dosar si a retinut insistenta si pericolul pentru ordinea publica al inculpatilor. Pe apararile avocatilor arat ca notiunea de captura a statului este o notiune criminologica, termen regasit in numeroase conventii europene. Este forma cea mai inalta a coruptiei, respectiv coruptia generalizata. Este cazul acestui dosar, caz in care captura statului a fost una sectoriala, in domeniul vamal si portuar. Si alte regionale au legaturi conexe cu Directia Regionala de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta. Grupul a fost ambitios, pentru ca este nevoie de multi oameni pentru << captura statului >>, cu persoane bine plasate si influente", a spus procurorul Gheorghe Bocsan in fata completului de cinci magistrati de la instanta suprema, scrie Romania Libera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alegere primari primul tur, #concedieri politisti, #taxa auto 2011 , #primaria
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
plus arestarea parlamentarilor PSD si scoaterea comunistilor in afara legii ! asta vrem de 20 de ani ! "primari , taxa auto , concedieri" , doar dupa ce sunt bagati la puscarie Iliescu si prietenii lui !
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Programul de DISTRUGEREA ROMANIEI cu acte normative si neconstitutionale va continua ....