Trei sferturi dintre primariile comunelor din Romania nu-si acopera salariile din resursele proprii, fiind, practic, in faliment tehnic, arata un studiu realizat de Expert Forum.
Astfel, 17 comune din Romania au cheltuieli salariale de patru ori mai mari decat veniturile proprii, 574 de comune au cheltuieli intre de doua si trei ori peste veniturile proprii, iar 1.527 de comune au cheltuieli pana la de doua ori peste veniturile proprii.
In acelasi timp, doar 260 de comune au profit, adica isi acopera cheltuielile cu salariile.
"Trei sferturi dintre comunele din Romania sunt practic in faliment tehnic, depind de banii de la bugetul central. Primarii sunt siliti sa mearga cu basca in mana sa aduca fonduri in localitate. Acesta este un buget de tip bazar", a declarat, miercuri, Sorin Ionita, specialist in reforma administratiei publice, dezvoltare si politici locale.
Potrivit datelor centralizate in perioada 2004 - 2011, autorii studiului au dorit sa vada daca a existat clientelism politic la nivel local privind alocarile bugetare.
"In 2008 aceste fonduri au fost de un miliard de euro pentru primariile din teritoriu. A existat un clientelism, cu un maxim in 2007 - 2008. Problema este sistemica si nu am scapat de ea. Perioada de boom economic a coincis cu bugete mari si proasta guvernare", a aratat, in concluzie, Sorin Ionita, in cadrul unei dezbateri publice din perspectiva strategiei nationale anticoruptie 2016 - 2020, eveniment organizat la Ministerul Justitiei.