Zeci de milioane de euro pentru statui, monumente, catedrale, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 22:51
5531 citiri
Zeci de milioane de euro pentru statui, monumente, catedrale, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Centenarul Marii Uniri este celebrat, in marile orase ale tarii, cu monumente care sa marcheze evenimentul. Unele sunt noi, iar altele au nevoie de reabilitare dupa ce au fost uitate ani la rand. Pentru toate, autoritatile vor investi importante sume de bani, transmit corespondentii MEDIAFAX.

Alba Iulia - milioane de euro alocate, lucrarile nu au inceput inca

Unul dintre cele mai scumpe monumente care se va construi de Centenar este Monumentul Unirii de la Alba Iulia. Guvernul a alocat patru milioane de euro pentru constructia lui si ar trebui sa fie finalizat pana la 1 Decembrie 2018.

Cu un an inainte, insa, lucrarile nu au inceput.

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dirzu, a declarat ca Guvernul a alocat sume importante pentru obiectivele de investitii din Alba cu ocazia sarbatoririi Centenarului.

"Pe langa cele 2,2 milioane de euro alocati pentru restaurarea Salii Unirii, si 7,6 milioane de euro pentru reabilitarea unor drumuri, la ultima rectificare bugetara din 13 septembrie au fost alocate fonduri in valoare de peste 4 milioane de euro pentru constructia Monumentului Unirii", a aratat Ioan Dirzu.

Informatia privind finantarea monumentului a fost confirmata, corespondentului MEDIAFAX, si de autoritatile din Alba Iulia.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost incepute in 1993, de catre reprezentantii unor organizatii patriotice, iar in ultimii ani acestia au primit si sprijinul Prefecturii, Primariei Alba Iulia, dar si al unor parlamentari.

In anii 1990, Ministerul Culturii a organizat si un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat in 2008. In cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei, care presupune realizarea unui monument de piatra de circa 20 de metri inaltime, sub forma unei cruci si a literei "U" intoarsa.

Parerile privind edificarea unui monument care sa simbolizeze implinirea a 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu Romania sunt impartite: unii sustin ca ideea este buna si oportuna, in vreme ce altii sunt de parere ca exista un simbol care trebuie reabilitat si conservat, respectiv Sala Unirii, locul unde la 1918 s-a decis si semnat cel mai mare act de vointa al tuturor romanilor.

De asemenea, alta parte considera ca o importanta mai mare ar trebui sa se dea Catedralei Reintregirii, care mai porta denumirea de "Catedrala Incoronarii", construita special pentru incoronarea regilor Maria si Ferdinand.

Spre exemplu, istoricii Muzeului National al Unirii din Alba Iulia Liviu Zgarziu si Gabriel Rustoiu au declarat, in mai multe randuri, ca Sala Unirii este cel mai importat simbol al istoriei romanilor, iar costurile pentru noul monument sunt mult prea ridicate.

De asemenea, subiectul a fost abordat in 2008 de catre IPS Andrei Andreicut, pe atunci arhiepiscop de Alba Iulia, care a apreciat ca se va cheltui o suma enorma, iar monumentul nu va intrece Catedrala Incoronarii.

Pe de alta parte, deputatul Florin Roman, un sustinator al construirii Monumentului Unitatii Nationale, a intrat in greva foamei pentru lipsa finantarii acestuia, insa a renuntat in aceeasi zi, dupa cateva ore, motivand ca "in ceasul al 12-lea a existat o reactie a PSD".

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat, la dezbateri privind organizarea Centenarului, ca lucrarile la Monumentul Unirii si la celelalte proiecte care au legatura cu actul de la 1 Decembrie 1918, trebuie sa inceapa pana in toamna, altfel, la 100 de ani de la Marea Unire, "ne vom plimba prin gropi si mizerie".

"Daca in august nu o sa se inceapa lucrarile nu numai la monument, la Muzeul Unirii, daca nu vom avea deja deschise finantari, dat drumul la lucrari, o sa avem marea placere ca in 2018, la 1 Decembrie, sa avem un frumos santier prin care ne vom plimba prin gropi si prin mizerie. Nu cred ca acesta este lucrul pe care-l dorim", a spus, la inceputul acestui an, primarul Mircea Hava.

La aproape un an de atunci, lucrarile la monument sau la alte obiective finantate, precum Sala Unirii, nu au inceput inca.

Cluj - un cardinal, un episcop si un mitropolit vor avea statui de Centenar

Primaria Cluj-Napoca a pregatit o lista de proiecte dedicate aniversarii Centenarului Marii Uniri, printre care figureaza amplasarea unor statui in oras dedicate unor personalitati religioase marcante, finantarea urmand sa fie asigurata prin Departamentul Centenar de la Bucuresti, din bugetele unor culte, banii credinciosilor si din bugetul local.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au declarat corespondenului MEDIAFAX ca este vorba despre statuile cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, episcopului ortodox Nicolae Ivan si mitropolitul Bartolomeu Anania, dar se propune si construirea unui Monument al Marii Uniri.

"Pentru finantarea acestor statui si monumente s-au cerut fonduri de la Departamentul Centenar, dar se vor asigura si sume din bugetele unor culte precum si din bugetul local al municipiului. Pentru Monumentul Marii Uniri, care va fi finantat de Primarie, se va realiza un studiu de fezabilitate si un concurs de proiecte, iar fondurile vor fi asigurate din bugetul pe anul viitor, dar inca nu se stie din ce capitol de cheltuieli. Inca nu avem o estimare a costurilor acestui monument. Statuile lui Iuliu Hossu, Nicolae Ivan si Bartolomeu Anania vor fi finantate de Bisericile Greco-Catolica, respectiv Ortodoxa", au spus sursele citate.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat ca in perioada urmatoare se va lansa concursul pentru realizarea, in fata Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a statuilor episcopului Nicolae Ivan si mitropolitului Bartolomeu Anania.

"Nu avem o estimare a costurilor. Sa vedem cine va castiga, asteptam din partea sculptorului un cost", a spus Ivanov.

Finantarea ridicarii celor doua statui va fi asigurata din fonduri municipale, judetene si din donatii ale credinciosilor.

Purtatorul de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Daniel Avram, a afirmat, la randul sau, ca statuia cardinalului Iuliu Hossu este estimata la 70.000 de euro, intreaga suma fiind suportata de episcopie.

"S-au facut toate demersurile de amplasare a statuii pe B-dul Eroilor din Cluj-Napoca, in fata Catedralei Schimbarea la Fata, autorizatia speram sa o avem in acest an. S-a facut o comisie si suntem in discutii cu trei sculptori, iar comisia va stabili care va fi ales si forma statuii din bronz", a spus Avram.

Brasov - monumente in faza de "discutii"

Autoritatile din comuna Bran au transmis Prefecturii Brasov planul de organizare a Cetenarului Romaniei, iar pe lista se regaseste si construirea unui monument dedicat momentului 1 Decembrie 1918. Pretul estimat pentru constructie este de 60.000 de lei, dar inca nu se stie care va fi conceptul. Primarul localitatii Bran, Rares Radacina, a declarat corespondentului MEDIAFAX, ca proiectul este "in faza de discutii".

"Ma gandesc sa facem o cruce sau asa ceva. Pretul este de aproximativ 60.000 de lei, dar nu am facut inca un deviz si nici un proiect. Va fi amplasat in fata Liceului Sextil Puscariu, exact pe unde au trecut trupele in 1918, pe langa DN73. Credem ca va fi un monument semnificativ pentru comunitate", a spus primarul.

Monumentul va fi ridicat pentru ca momentul Centenarului sa fie sarbatorit in fata acestuia.

Potrivi edilului din Bran, finantarea monumentului va fi asigurata din bugetul Primariei sau din donatii.

Suceava - pentru 300.000 de euro nu s-a prezentat nimeni la licitatie

In judetul Suceava, 55 de primarii si Consiliul Judetean au depus 135 de proiecte pentru Programul Centenar, 42 dintre acestea vizand reabilitari sau constructii de monumente ale eroilor romani. Valoarea proiectelor depuse depaseste 28 de milioane de euro.

Primaria Suceava are in plan reabilitarea statuii lui Stefan cel Mare - cel mai inalt monument istoric din Romania.

Pentru aceasta lucrare municipalitatea a alocat din bugetul de investitii al acestui an o suma de 300.000 de euro insa, la prima licitatie organizata pentru reabilitare, nicio firma nu a venit cu oferte, autoritatile fiind nevoite sa reia procedurile de licitare a lucrarii.

Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din municipiul Suceava a fost realizata de sculptorul Iftimie Barleanu in anul 1977 si are nevoie de lucrari de reabilitare.

Statuia este realizata din bronz, are 8 metri inaltime, 8 metri lungime si 2 metri inaltime, fiind asezata pe un soclu inalt de 15 metri.

Botosani - reabilitare de monumente si cimitire

Din cele 54 de proiecte depuse pentru Program Centenar de primariile din Botosani, 16 vizeaza reabilitari de monumente dedicate eroilor romani, dar si ale cimitirelor eroilor si crearea de zone de acces pentru public, valoarea totala a proiectelor ajungand la 200.000 de euro.

Cele mai multe proiecte pentru marcarea Centenarului le-a depus municipiul Dorohoi, care vrea sa reabiliteze monumentul "Ostasul roman in atac", sa refaca soclul acestuia, sa restaureze monumentul "Eroi cazuti pe campul de lupta in perioada 1916-1918" si sa investeasca in iluminat arhitectural de la monumentul capitanului Nicolae Valter Maracineanu.

Pentru realizarea acestor investitii, autoritatile locale spera sa obtina bani de la Ministerul Culturii.

Galati - se reface un monument care a fost distrus de comunisti

In anul Centenarului Marii Uniri, in municipiul Galati va fi construit un monument dedicat eroilor care au aparat orasul. Acesta a fost comandat de Consiliul Judetului Galati si va costa peste 300.000 de lei.

"Monumentul Aparatorii Galatiului 7-9 ianuarie 1918" va fi realizat din mai multe module care se afla deja in lucru intr-un atelier din Bucuresti si urmeaza sa fie construit intr-o zona centrala.

Practic, monumentul va fi replica unuia care a existat in Galati in perioada interbelica si care a fost distrus de comunisti.

"Consiliul Judetului a comandat acest monument. Este vorba despre Monumentul Aparatorii Galatiului 7-9 ianuarie 1918 care va fi asezat la Stirex. Lucrarea a inceput in atelier, va fi facuta din module, acum se lucreaza in atelier. Conform planului, suprafata monumentului este de 20 de metri patrati, inaltimea va fi de 5,25 metri cu tot cu vulturul situat in varf iar soclul va fi luminat. Constructia va costa 307.500 lei, bani de la bugetul CJ Galati. Este, practic, reconstruirea unui vechi monument, va fi o replica facuta de o echipa de specialisti. Vechiul monument a fost distrus in perioada comunista", au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii CJ Galati.

Monumentul "Aparatorii Galatiului 7-9 ianuarie 1918" va fi inaugurat cu mare fast in luna ianuarie 2018. Pana atunci, Consiliul Judetului spera sa mai obtina alte finantari europene sau guvernamentale pentru investitii dedicate Centenarului.

Batalia pentru Galati a avut loc la finalul Primului Razboi Mondial. Intre 7 si 9 ianuarie 1918 mai multe unitati ale armatei ruse au inconjurat si bombardat orasul pentru a-l cuceri si jefui. Cinci sute de soldati, marinari si pompieri romani au invins armata rusa formata din circa 12.000 de soldati, membri ai unei unitati de elita Divizia 9 Siberiana.

Prahova vrea sa termine catedrala, care va avea capiteluri poleite cu aur

Consiliul Judetean Prahova nu are bani pentru finalizarea Catedralei Sfantul Ioan Botezatorul din Ploiesti, iar pentru ca lucrarile sa fie terminate de Centenar, se solicita finantare de la Ministerul Culturii.

Pentru lucrarile de arta, care includ decoratiuni speciale, capiteluri poleite cu aur, vitralii si pictura prin tehnica expresiva ar fi nevoie de peste 20 de milioane de lei, bani pe care Consiliul Judetean Prahova i-a cerut ca finantare, cu ocazia Centenarului, de la Ministerul Culturii.

Preotul paroh Mihai Frusinou de la Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul din Ploiesti, a trimis o adresa Consiliului Judetean Prahova prin care cere ajutor ca lucrarile care sunt incepute la acest lacas de cult sa fie terminate cu ocazia Centenarului.

"Exista momente in istorie la a caror inaltime avem datoria de a ne ridica, din respect pentru inaintasii nostri, ei insisi ridicati la cer din dragoste de tara. Un astfel de moment traim acum, in pregatirea celebrarii Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 (...). Iata de ce va rog sa aveti bunavointa de a lua in considerare, pentru marcarea marelui eveniment, si finalizarea lucrarilor la Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul din Ploiesti", arata preotul paroh, Mihai Frusinou, in adresa trimisa Consiliului Judetean Prahova.

Potrivit sursei citate, turnul clopotnita al catedralei a fost ridicat intre 1923 si 1939, la intiativa localnicilor, ca un "Panteon al vitejiei romanesti care sa vorbeasca (....) despre eroii Primului Razboi Mondial, cei care au facut posibila Marea Unire".

Piatra de temelie a acestui turn a fost pusa in 1923, in prezenta Principelui Carol, iar la constructia lui au muncit in mod voluntar soldati ai Regimentului 32 Mircea. Piatra a fost adusa de la Oituz, Marasesti, Doaga sau Valea Susitei. Turnul nu a fost niciodata finalizat asa cum si-ar fi dorit arhitectul Toma Socolescu.

Catedrala a intrat intr-un amplu proces de reconstructie in anul 2006, iar acum lucrarile au ajuns la etapa finisajelor interioare. Totul a stagnat, insa, din lipsa de bani.

"Dorim sa respectam intocmai elementele constructiv-decorative si artistice pe care arhitectul Toma Socolescu le-a asezat in schitele sale: sa impodobim cei 10 stalpi interiori cu decoratiuni in stuco-marmura si capiteluri poleite cu foita de aur, sa punem vitralii la ferestre si, ca podoaba de pret, pictura, dorita de architect sa fie realizata prin tehnica expresiva, specific bizantina, a mozaicului. Devizul acestor lucrari artistice de finete il estimam la 20 de milioane de lei, suma imposibil de strans prin forte proprii pentru a finaliza proiectul anul viitor, anul Centenar al Marii Uniri", se mai arata in adresa citata.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetan Prahova, Bogan Toader, a inaintat catre Ministerul Culturii o cerere ca aceasta catedrala sa fie inclusa pe lista proiectelor cu finantare de la bugetul de stat.

"Avand in vedere insemnatatea istorica a Catedralei Sfantul Iona Botezatorul din municipiul Ploiesti, strajuita de turnul clopotnita (...), tinand cont de faptul ca aceasta lucrare, inceputa in 1923 este neterminata pana astazi, va rugam ca in contextul Programului National Romania 100 sa sprijiniti efortul enoriasilor catedralei pentru a finaliza acest monument in anul Centenarului Marii Uniri", se arata in cererea adresata Ministerului Culturii.

Gorj - benzi desenate cu eroii din Primul Razboi Mondial

Semnul "Aducerii Aminte" este "monumentul" cu care reprezentantii Consiliului Local Targu-Jiu vor sa marcheze Centenarul, acesta urmand sa fie turnat in bronz si multiplicat pentru 20 de locatii. Pentru Semnul "Aducerii Aminte", dar si pentru alte actiuni planificate pentru anul Centenarului, autoritatile locale au aprobat alocarea a 300.000 de lei din bugetul pe 2018.

"Bugetul propus de comisie pentru realizarea acestor actiuni se poate aloca din bugetul anului 2018, suma de aproximativ 300.000 de lei nefiind o suma care sa puna presiune pe bugetul anului viitor. Trebuie sa tinem cont de faptul ca multe din aceste actiuni vor avea ecou poate pentru urmatorii 100 de ani pe care ii dorim Romaniei Mari.

Cand ne referim la Targu-Jiu si Razboiul de Reintregire vorbim de luptele de la Podul Jiului, despre eroismul targujienilor. Insusi maresalul Berthelot, seful Misiunii Franceze in Romania a remarcat ca aceasta lupta este un moment unic in istoria Primului Razboi Mondial. Eroii Targu-Jiului, in frunte cu Ecaterina Teodoroiu, prin faptele lor au facut sa vorbim azi de Targu-Jiu ca un oras al eroilor", a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Targu-Jiu.

In luna ianuarie este prevazuta realizarea a 3.000 de reviste de benzi desenate despre eroii gorjeni care au luptat in Primul Razboi Mondial. Acestea vor fi distribuite elevilor din municipiul Targu-Jiu si vor costa 15.000 de lei.

Vor fi confectionate panouri stradale, in valoare de 5.000 de lei, acestea urmand sa fie plasate langa cladirile in care s-au desfasurat evenimente in Primul Razboi Mondial.

O alta investitie, care va costa aproximativ 60.000 de lei, consta in transformarea curtii Clubului Militarilor in Rezerva intr-un parc tematic care sa gazduiasca un monument in memoria vanatorilor de munte si a Generalului Gheorghe Rasoviceanu, pe strada Stancovici Branisteanu.

In luna martie, autoritatile vor planta stejari in incinta scolilor din Targu-Jiu, in memoria eroilor cazuti in Razboiul de Reintregire. Langa stejari va fi amplasat Semnul Aducerii Aminte, de fapt o placuta turnata in bronz. Vor fi 20 de locatii in care va fi montat acest Semn dedicat Centenarului.

Autoritatile vor cheltui inca 30.000 de lei pentru realizarea unui monument in Cimitirul Eroilor.

"In anul 1917 au inceput lucrarile de amenajare a Cimitirului Eroilor. In aceasta locatie a fost inaltata o cruce inalta din gresie care avea daltuita urmatoarea maxima: <>", se precizeaza in programul manifestarilor culturale dedicate Centenarului Marii Uniri, aprobat de consilierii locali.

O alta actiune, care va costa 5.000 de lei, va fi a elevilor Liceului de Arte, care vor desena portrete supradimensionate ale eroilor din Primul Razboi Mondial. Nu vor lipsi nici caravanele de film istoric, artistic si documentar, in incinta scolilor, dar si in aer liber.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#centenar fonduri investitii statui, #statui monumente Centenar , #primaria