Zeci de milioane de euro, pierduti de Primaria Capitalei. Bucurestenii vor plati scump incompetenta administratiei (Video)

Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 10:12
5104 citiri
Zeci de milioane de euro, pierduti de Primaria Capitalei. Bucurestenii vor plati scump incompetenta administratiei (Video)
Foto: Facebook PMB - stadiu lucrari Piata Sudului

Bucurestiul pierde finantare din fonduri europene si de la bugetul de stat in valoare totala de peste 124 de milioane de lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie, termen stabilit prin acordul de finantare in cadrul Programului Operational Sectorial 2007-2013 (POR), se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de biroul de presa al Primariei Capitalei.

Alte aproximativ opt milioane de lei, care puteau fi utilizati din fonduri europene, vor fi platiti din bugetul Primariei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare pana la data de 30 iunie 2016.

"Situatia proiectelor cu finantare europeana arata clar modul in care a fost administrat orasul pana acum: dezastruos, in total dispret fata de banul public, fata de bucuresteni. Nu este o situatie cu care sa ne mandrim. Este o realitate de la care pornim pentru a incerca sa indreptam erorile trecutului. Avem obligatia si responsabilitatea unui act administrativ eficient, in interesul bucurestenilor, iar eforturile Primariei Capitalei se vor indrepta catre acest obiectiv.

Am tinut sa fac publica situatia proiectelor cu finantare europeana pentru ca bucurestenii trebuie sa stie faptul ca s-au pierdut acesti bani, iar noi va trebui sa suportam din taxe si impozite locale acest lucru. Vom avea o gaura in buget, iar vina aceasta este in intregime a fostei administratii. Va trebui sa ducem proiectele la bun sfarsit, iar acest lucru il vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasa a primariei ne va costa pe fiecare dintre noi", a declarat, vineri, primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava.

Finantarea de peste 124 de milioane de lei care nu mai poate fi decontata din fonduri europene si de la bugetul de stat reprezenta cofinantarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piata Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si pentru lucrarile de construire a ambulatoriului la Spitalul "Foisor", se arata in comunicatul transmis de Primarie.

Se mentioneaza ca alte trei proiecte - consolidare, restaurare si conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" si proiectul de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului integrat al Spitalului clinic de copii "Victor Gomoiu"-, ale caror lucrari sunt aproape finalizate, pierd finantare in valoare totala de aproximativ opt milioane de lei.

Doar doua proiecte din opt sunt in grafic

Primaria Capitalei a obtinut finantare europeana pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operational Regional 2007 - 2013. Acestea sunt: Consolidare, restaurare si conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici" si Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriilor de la Spitalele "Victor Gomoiu" si ''Foisor'', amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si modernizarea infrastructurii rutiere Piata Sudului.

Valoarea totala a acestor proiecte a fost estimata la 313.490.033 lei din care 191.066.216 lei reprezenta finantare nerambursabila din fonduri europene si contributie de la bugetul de stat al Romaniei, prin POR 2007-2013. Termenul de finalizare a celor opt proiecte este de 31 decembrie.

Primarul general interimar Razvan Sava a solicitat responsabililor din Primaria Capitalei o analiza a stadiului acestor proiecte. Potrivit raportului prezentat, doar doua proiecte din cele opt, si anume Casa Cesianu (proiect in valoare de 8.585.807 lei) si Muzeul ''Nicolae Minovici'' (proiect in valoare totala de 14.995.314 lei), sunt finalizate la termen.

Lucrarile la ambulatoriul de la Spitalul "Victor Gomoiu" - proiect in valoare de 10.521.149 lei - sunt finalizate in proportie de 100%, insa nu au fost decontate, conform proiectului de finantare, informarea si publicitatea proiectului, auditul de proiect si managementul proiectului. Pentru realizarea obiectivelor amintite sunt estimate costuri in valoare de aproximativ 60.000 lei, care nu vor putea fi decontate din fonduri europene, se arata in comunicat.

La Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" - proiect in valoare de 11.105.896 lei - lucrarile au fost finalizate in proportie de 80%, urmand sa fie achitata o diferenta de 4.442.358,59 lei de la bugetul local al Primariei Capitalei.

Consolidarea, restaurarea si conservarea Arcului de Triumf - proiect in valoare de 30.461.626 lei - se afla de asemenea in stadiu avansat al lucrarilor, fiind finalizat in proportie de 86%. Pentru acest proiect au fost deja utilizati 17.733.716 lei, pana in luna august 2015, alte lucrari in valoare de 3.770.508 lei urmand sa fie decontate pana la sfarsitul acestui an.

Pentru acest obiectiv, contributia din fonduri europene si bugetul de stat a fost estimata la 22.522.381 lei. Din aceasta suma, s-au utilizat 19.369.248 lei, diferenta, in valoare de 3.153.133 lei, urmand sa fie suportata din bugetul local al Primariei Municipiului Bucuresti.

Ori se dau bani de la primarie, ori se dau toti banii inapoi

Primarul general va solicita Consiliului General al Municipiului Bucuresti prelungirea acestor proiecte pana la data de 30 iunie 2016 si acordul legislativului orasului pentru finantarea, de la bugetul local, a sumelor necesare finalizarii proiectelor.

Daca CGMB nu va fi de acord cu prelungirea si finantarea de la bugetul local a acestor proiecte, Bucurestiul va trebui sa restituie si banii europeni utilizati deja pentru cele trei obiective, se arata in comunicatul PMB.

"Cele mai grave probleme sunt inregistrate la proiectele Piata Sudului, circuitul turistic Floreasca - Tei si ambulatoriul de la Spitalul 'Foisor', potrivit raportului prezentat primarului general de catre responsabilii municipali cu implementarea proiectelor cu finantare europeana", mentioneaza PMB.

La Piata Sudului, obiectiv a carui valoare a fost estimata la 127.140.761 lei, s-au cheltuit pana in prezent 18.401.041 lei (inclusiv TVA). Incepand cu 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrarilor pentru acest proiect nu mai poate fi platit din fonduri europene, potrivit legii. Bucurestiul pierde astfel o finantare europeana de 83.894.535 lei, suma ce va fi acoperita din bugetul Primariei Capitalei, pentru continuarea lucrarilor, informeaza sursa citata.

O situatie la fel de grava se inregistreaza si in cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca - Tei, unde se pierde o finantare europeana in valoare totala de 23.519.736 lei. Valoarea estimata a proiectului este de 88.355.487 lei.

La Spitalul ''Foisor'', unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finantarea europeana in valoare de 16.769.381 lei se pierde integral. Valoarea estimata a acestui proiect a fost de 22.323.988 lei.

Valoarea totala a fondurilor europene si de la bugetul de stat care nu mai pot fi utilizate pentru cele trei proiecte de mai sus este de 124.183.654 lei.

"Potrivit raportului facut de responsabilii municipali care au gestionat proiectele cu finantare europeana, cauzele care au dus la aceasta situatie grava ar fi eroarea de proiectare. La Piata Sudului, precum si in cazul circuitului turistic Floreasca - Tei, proiectantul nu a tinut cont de planul de retele subterane. In cazul ambulatoriului de la Spitalul "Foisor", s-au inregistrat neconcordante si erori in proiectul tehnic, situatie care a dus la revizuirea proiectului de doua ori, in 2014, respectiv 2015", mai precizeaza PMB.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#fonduri europene pierdute Primaria Capitalei, #Primaria Bucuresti finantare pierduta , #primaria