Ziua Unirii: Acord istoric semnat la Iasi

Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 17:51
3911 citiri
Ziua Unirii: Acord istoric semnat la Iasi
Foto: Arhiva (RFI Romania)

Primarii din Iasi, Chisinau (Republica Moldova) si Cernauti (Ucraina) au semnat, sambata, la Iasi, in prezenta premierului Victor Ponta, un acord de colaborare in domeniul educatiei, culturii si administratiei publice.

Acordul a fost semnat in Sala Gotica a manastirii Trei Ierarhi, la eveniment fiind prezent si Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

"Avem bucuria sa ne unim in continuare cu cele doua orase, Chisinaul si Cernautiul, in proiecte concrete, pentru ca traim la fel, simtim la fel, avem obiective comune. In anul 2008, tot la 24 ianuarie, am semnat cu primarul Chisinaului, domnul Chirtoaca, actul de infratire intre cele doua orase. Apoi am reusit sa facem infratirea cu Cernautiul, intr-o alta zi de sarbatoare, pe 14 octombrie, de ziua Sf Cuv. Parascheva.

Astazi, tot la 24 ianuarie, cand e prima oara cand sarbatorim aceasta zi ca sarbatoare legala, semnam un protocol de colaborare in domeniul educatiei, culturii si in domeniul administratiei publice. E vorba de proiecte concrete, cele doua orase vor sprijini Iasiul pentru a putea deveni Capitala Culturala Europeana, o capitala care sa emane mai departe acest spirit european in toata aceasta regiune a Europei", a spus primarul Iasiului, Gheorghe Nichita.

El a tinut sa multumeasca primarilor Chisinaului si Cernautiului, Dorin Chirtoaca si Oleksi Kaspruk, ca nu s-au gandit la partea politica, ci se gandesc la problemele administrative comune celor care se afla la dreapta si la stanga Prutului.

Cu acest prilej, primarul Cernautiului a spus celor prezenti ca, in urma cu 156 de ani, poporul roman a reusit, cu eforturi comune, sa construiasca o tara frumoasa.

"Acum a venit randul nostru ca, prin eforturi comune, sa construim o Europa noua, un viitor european", a spus Oleksi Kaspruk, primarul Cernautiului.

"Sunt bucuros sa revin de fiecare data acasa, la Iasi, unde am invatat, unde am venit sa facem infratirea intre orase, unde revin de fiecare data cu placere pentru ca nu simt niciun fel de frontiera intre noi, mai ales ca au fost inlaturate vizele. Acum 156 de ani, din punctul meu de vedere, a inceput procesul de realizare a unitatii nationale, dar si de integrare europeana a Romaniei. (...) Iata ca Romania este asezata.

Acum, fiecare trebuie sa faca sa traiasca mai bine. Speram ca acelasi lucru se va intampla si pentru noi, cei de dincolo de Prut, atat cei din Basarabia, cat si cei din Bucovina. Sper sa nu ne ia si noua 150 de ani ca sa se faca dreptate si pentru cei de dincolo de Prut. Sa speram ca, prin asemenea proiecte si initiative, cum este cel de astazi, sa reusim sa aducem mai aproape prin proiectele europene, sa reusim sa avem schimburi mai stranse si, de ce nu, aceasta autostrada care sa lege Moldova de Europa sa aiba din start extensii direct la Bucuresti si Cernauti. Asta ar fi cea mai buna Unire in secolul XXI", a precizat primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca (foto).

Ziua Unirii Apel catre Guvern: Cea mai mare durere a iesenilor

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a spus primarilor celor trei orase ca aceste colaborari sunt utile si binevenite atat timp cat "ne simtim toti frati si prieteni si mergem in aceeasi directie".

"Impreuna au sanse mult mai mari. Si sa ajunga capitala europeana, sa isi dezvolte proiecte comune, sa promoveze valorile noastre comune. Anul trecut, am avut o intalnire cu cei trei prim-ministri (ai Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei), am spus si atunci, si o spun si acum: Romania nu e Uniunea Sovietica. Nu vrea sa ia ceva cu forta de la altcineva.

Ziua Unirii Klaus Iohannis, la Iasi: O natiune nu poate trai doar din proiecte emblematice din trecut

Romania este o tara care a incercat, in ultimii ani, sa se dezvolte, sa mearga spre valorile europene. Avem o datorie ca pentru cei din Basarabia, din Bucovina, in primul rand sa aratam un exemplu de succes, sa ii ajutam sa invete din greselile noastre, sa nu faca aceleasi greseli.

Ziua Unirii Ponta: Rai cei care si azi se bucura sa dezbine

De asemenea, trebuie sa facem tot ceea ce este bun pe partea asta a Prutului, sau pe partea asta a Bucovinei, sa incercam sa facem si pe partea cealalta. Cu totii avem nevoie de gradinite, de scoli, locuri de cultura, de o infrastructura foarte buna, de o autostrada, de energie, de tot ceea ce e nevoie ca oamenii sa traiasca in bunastare si pace", a declarat premierul Victor Ponta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#acord Iasi Chisinau Cernauti, #acord Iasi Ziua Unirii , #primaria