Avertisment alarmant privind clima: Moment istoric pentru meteorologii din toata lumea

Joi, 21 August 2014, ora 21:57
6316 citiri
Avertisment alarmant privind clima: Moment istoric pentru meteorologii din toata lumea

Meteorologii din intreaga lume au tras joi un semnal de alarma privind schimbarile climatologice severe, in cadrul primei conferinte mondiale pe aceasta tema, care a avut loc la Montreal.

Temperaturile extreme, valuri gigantice in oceane, turbulente aeriene crescute, episoade polare si caniculare tot mai importante - toate acestea sunt previziunile specialistilor mondiali in climatologie, ce au conturat un tablou apocaliptic evolutiilor meteo in urmatoarele decenii, relateaza AFP, citata de Le Point.

Avertisment alarmant al climatologilor: Romania ar putea deveni desert in urmatoarele decenii

La initiativa Organizatiei Meteorologice Mondiale, agentie a ONU, o mie de oameni de stiinta au dezbatut tema viitorului in meteorologie, cu ocazia primei conferinte mondiale din acest domeniu.

La aproape un deceniu dupa intrarea in vigoare a protocolului de la Kyoto, care viza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seara, problema nu mai este de a se stabili daca va avea loc incalzirea Pamantului.

"Incalzirea este ireversibila si populatia lumii continua sa creasca, trebuie sa ne adaptam" a spus Jennifer Vanos, de la Universitatea Texas-Tech.

Un climatolog roman face previziuni sumbre: Ne asteapta fenomene extreme

In primii zece ani ai secolului XXI, temperatura medie de la suprafata planetei a crescut cu 0,47 de grade Celsius. O crestere de un grad genereaza cu 7 la suta mai multi vapori in atmosfera, astfel ca se doreste o prevenire a accelerarii acestor fenomene meteorologice.

Scenariile comunitatii stiintifice prevad o crestere de doua grade a temperaturii medii de la suprafata Pamantului pana in anul 2050.

"Norii se vor forma mai usor, mai repede, iar ploile vor fi mai puternice", generand mai multe viituri, potrivit lui Simon Wang, de la Universitatea Utah-State.

Episoade de ger precum vortexul polar care s-a abatut in iarna trecuta asupra unei parti a Americii de Nord vor fi si mai pronuntate si mai importante, asemenea valurilor de caldura si perioadelor de seceta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#schimbari climatologice mondiale, #avertizari meteorologi Pamant , #prognoza meteo