Record de temperaturi in mijlocul lui februarie: N-a mai fost asa cald in Romania in ultimii 50 de ani

Duminica, 14 Februarie 2016, ora 19:55
8203 citiri
Record de temperaturi in mijlocul lui februarie: N-a mai fost asa cald in Romania in ultimii 50 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Mijlocul lunii februarie aduce temperaturi ridicate in intreaga tara, dar mai ales in sudul tarii si in Bucuresti, cu pana la 15 grade Celsius peste limitele normale, fiind posibil sa se inregistreze chiar recorduri zilnice de temperatura in 15 si 16 februarie, a declarat duminica, Maria Tomescu, meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

"Luni ne asteptam la temperaturi cuprinse intre 11 grade Celsius in depresiuni si 21 - 22 de grade Celsius in Lunca Dunarii, cu 19 - 20 de grade in Capitala. Marti, temperaturile vor fi cuprinse intre 10 si 22 de grade Celsius, cu 23 - 24 de grade in Lunca Dunarii si 21 - 22 de grade in Bucuresti, iar de miercuri vremea se mai raceste comparativ cu luni si marti, fiind in jur de 18 grade Celsius, dar in continuare va fi foarte cald.

In mod normal, in aceasta perioada, ar trebui sa avem maxime cuprinse intre zero si sase grade Celsius, cu cinci grade in Bucuresti si minime, intre minus noua si plus un grad Celsius, iar in Bucuresti minus trei grade Celsius. In aceasta perioada, chiar si minimele sunt mult mai ridicate decat maximele normale.

Minimele pe care noi le avem in tot intervalul sunt de minus un grad si 10 grade Celsius, adica cu opt grade mai ridicate decat cele normale, in timp ce temperaturile maxime vor fi chiar cu 15 grade mai ridicate", a precizat Maria Tomescu.

Meteo: Mai ploua pe ici, pe colo, dar pregatiti-va pentru 18-20 de grade!

Desi au mai fost ani in care s-au inregistrat temperaturi ridicate in luna februarie, zilele de 15 si 16 februarie ar putea atinge, potrivit estimarilor facute de meteorologi, un record al ultimilor 50 de ani.

"In anul 1995, pe 27 februarie, s-au atins recordurile lunare absolute, adica cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata in luna februarie de cand se fac masuratori la statiile meteo. Atunci au fost 26 de grade Celsius la Medgidia si 23 de grade in Bucuresti. In acest an, luni si marti, vom avea 21 - 22 de grade Celsius, atat am estimat noi.

Ramane de vazut daca se va atinge aceasta temperatura sau daca nu cumva se vor depasi estimarile noastre, dar mai mult ca sigur ca se vor inregistra recorduri zilnice. In zilele de 15 si 16 februarie, in ultimii 50 de ani, cele mai ridicate temperaturi au fost undeva pana la 18 - 19 grade Celsius pe partea de sud a tarii, strict pe aceste zile.

Deci, este foarte posibil sa se inregistreze in acest an recorduri zilnice de temperatura. Ramane de vazut in ceea ce priveste recordul lunar", a subliniat meteorologul ANM.

Potrivit sursei citate, incalzirea globala este una dintre cauzele inregistrarii unor temperaturi atat de ridicate in aceste perioade din an, in conditiile in care anul trecut, la nivel mondial, a fost cel mai cald an de cand se fac masuratori.

"Si in luna ianuarie au fost in tara episoade cu temperaturi foarte ridicate si pe urma au venit temperaturi foarte scazute. Acum este atat de cald pentru ca avem o masa de aer tropical, aer foarte cald, care va cuprinde sud-estul Europei si practic in conditiile in care cerul, sa zicem, va fi destul de bun in partea de sud a tarii si soarele va avea destul de multa putere sa incalzeasca atmosfera, iar temperaturile vor creste considerabil. Dar acest lucru nu se intampla numai la noi in tara", a adaugat meteorologul ANM, Maria Tomescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#record temperaturi februarie, #cald februarie, #vreme februarie, #prognoza februarie meteo , #prognoza meteo
Comentarii