Viata sub spectrul spaimei galbejite

Autor: Augustin Ofiteru - cercetator
Joi, 20 August 2015, ora 07:43
3914 citiri

Din ce in ce mai des presa noastra cea de toate zilele ne trage cate o spaima sora cu moartea. Daca nu e vreun "breaking news" legat de vreo vedeta deposedata de sutien la mare, probabil ca e vorba despre vreun politician ridicat de DNA cu fanfara la scara.

Daca nici acest cutremur nu se produce pentru moment, vreun actor public se trezeste vorbind in somn cu o camera de filmat agatata de ciucurul de la tichie. Ca-i vreun artag insipid, ca vreo rautate gratuita, cum se trezeste careva devorat de dihaniile lumii viselor, poc!, banda galbena ni se trage pe retina precum basmaua neagra pe ochiul condamnatului la moarte.

Or fi fiind, in lumea asta mare, fapte, vorbe si intamplari care sunt cu adevarat demne de ofticoasele titluri negru pe galben. Ce nu inteleg este aceasta explozie permanenta de betelii panicarde, cu atat mai mult cu cat, dupa ce consumi titlul, ramai cu aproape nimic, precum un macac mahmur uitandu-se crucis la cojile de banane fermentate, pe care continua sa le molfaie ametit, fara sa mai inteleaga nimic.

Cum nu mi-am propus sa aflu daca publicul primeste ce doreste, intrucat acest subiect va fi probabil disecat in mod senzational intr-o teza de doctorat elaborata intra-penitenciar de un autor avizat, nu-mi ramane decat sa ma ocup de acele institutii care produc minciuni televizate pe bani publici. Cu voia marinimosului cititor, astazi, nefericita entitate va fi Agentia Nationala de Meteorologie.

Motivul cheltuirii anapoda a banului public pentru productii de cea mai indoielnica veridicitate uneori, recunosc, este destul de putin original. Ma grabesc sa adaug un motiv personal, pe cat de meschin pe atat de real.

Astazi am constatat, pentru prima data in vara aceasta, cat m-am ghidat dupa propriul instinct de gradinar amator, ca mi-a palit iarba din ograda tot asteptand ca paparuda potopul cel anuntat de luni si iata-l ca nu e, adica n-a fost, dar nici nu mai vine, caci s-a mutat codul galben colea, afara din raza de actiune, de doua zile de cand trebuia sa ne faca una cu pamantul!

Taicuta, cand am deschis luni dimineata TV-ul am crezut ca s-a produs, Doamne fereste, un atentat! Caramida peste caramida galbena, trasnete de toate felurile, fulgere de toate culorile, suvoaie de ploaie cu stropi cat furtunul de pompier, ce mai!

Cu degete tremurande, cand am dezbarnat butonul bitilor online, am orbit instant de un ochi, asa stralucea in galben totul. Taifun-urgan-tornada corcite draceste, intr-un cuvant potop dupa canicula, dupa spusele si avertizatele comunicate codate ale ANM. Si cand? Chiar acum, chiar aici, numaidecat in capul nostru, vai de el!

Fain, mi-am revenit eu din soc, scap de udat gradina! Preocupat cu un articol consistent despre marirea si decaderea Institutului Cantacuzino cel mult plans de toti (ce va sa vie curand, articolul), m-am trezit acum ca nici strop de ploaie n-a dat, nici acoperisul casei n-a zburat.

In plus, daca mi-aduc bine aminte, marti dup-amiaza m-am copt binisor in suc propriu tot scrutand orizontul cu un ochi si gaurile financiare din sanatate cu altul, caci de, ma instalasem in mod parsiv pe terasa, la racoarea reconfortanta a ploii. Tot ce-ar mai lipsi acum, dupa ce am pus serios la treaba sistemul de irigatie locala, ar fi o ploaie torentiala, ca tot a iesit Ilfovul de pe "radarul" de avertizare ANM. Cam ca asta primavara, cand prima avertizare de ninsoare venea dupa ce nadusisem deja dand la lopata!

Ma intreb daca si voi va intrebati ceea multi, printre care si eu, s-or fi intrebat cel putin o data: care este rata de succes a prognozei vremii in Romania. Si ca sa garnisim lucrurile cu setul complet de breaking news cerut de competitie: are cineva idee ce buget formidabil administreaza anual aceasta vaca de muls bugetara? Ce dotari, ce infrastructura, ce personal, ce proiecte si programe ii sunt in portofoliu? Ce salariu are conducerea si mai ales de ce?

Redactia, rogu-va, cu banda galbena, daca se poate: codurile galben, portocaliu si rosu reprezinta o clasificare a subiectelor din industria de divertisment!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ANM prognoza meteo, #ANM cod galben ploaie , #prognoza meteo