BBC: Poate invata Marea Britanie lectii despre prostitutie de la Romania?

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 13:02
4753 citiri
BBC: Poate invata Marea Britanie lectii despre prostitutie de la Romania?

Marea Britanie ar putea invata lectii de la Romania in ce priveste traficul de fiinte vii si prostitutia, in contextul unei cresteri a acestui trafic prin granitele britanice, se arata intr-o investigatie a BBC Inside Out.

Multe dintre aceste persoane care sunt subiectul traficului de oameni intra in tara ilegal prin sud-estul Angliei, prin intermediul porturilor si aeroporturilor precum Dover si Gatwick, transmite BBC.

Acestora le sunt promise de obicei locuri de munca in Regatul Unit, insa odata ajunse in insula afla ca ceea ce li se cere sa faca este sa munceasca intr-un bordel.

In plus, dupa ce ajung in Marea Britanie, afla ca pasapoartele le sunt deseori luate "pentru siguranta" si ca datoreaza bani cuiva care face parte din crima organizata. Odata ce victima se afla in mainile traficantilor, poate fi un ciclu greu de intrerupt.

Jurnalista Emma Thomas a vizitat Romania pentru a vedea cum tara noastra combate traficantii si se intreaba daca Regatul Unit poate sa invete din legislatia romana si din sentintele mai dure ale acesteia.

"A fost identificata de catre expertii serviciilor de informatii drept una dintre cele mai mari amenintari pentru Regatul Unit, cand vine vorba de trafic de persoane", afirma aceasta, despre Romania, care este totodata o tara care isi recunoaste problema si se ocupa de ea, cu pedepse maxime si o lege dedicata.

In material este prezentata si inchisoarea Jilava, din afara Bucurestiului, unde sunt dusi traficantii pentru a-si ispasi pedepsele. Unul dintre detinutii care au traficat fete catre Regatul Unit si alte tarii din Uniunea Europeana este intrebat de ce a inceput traficul, raspunzand doar "Money" ("Bani" - n.red.).

"Veneau de afara, din Germania, Spania, Anglia, oameni cu bani. Cautau fete frumoase. Si unde sunt fetele frumoase? In Romania", a spus acesta, explicand ca britanicele nu puteau sa se prostitueze pentru ca ar fi ajuns la inchisoare imediat, asa ca "au luat sclave din Romania si nimeni nu putea sa le faca nimic, puteau chiar si sa le omoare, pentru ca nimeni nu stia nimic".

Traficantul a recunoscut ca are 13 ani de inchisoare de executat, ca in Romania legile sunt foarte dure in acest sens, dar si ca, atunci cand va iesi din inchisore, va fi "cel mai cuminte om posibil".

Romania a combatut traficantii de fiinte vii cu una dintre cele mai mari rate ale condamnarilor din Europa - o medie de peste 200 pe an. Spre comparatie, in Regatul Unit sunt opt condamnari anual, britanicii fiind de parere ca pot invata de la romani.

Reportajul va fi difuzat luni seara, la ora 19.30, ora locala (ora 21.30, ora Romaniei - n.red.).

Citeste si:
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Sistemul de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost repornit: ”Suntem la capătul unui proces de fuziune complex şi lucrul pe baze de date poate aduce erori”
Procesului de vot pentru alegerea președintelui USRPLUS a fost reluat joi, 16 septembrie, începând cu ora 12.00, fiind remediate problemele organizatorice apărute în prima zi a alegerilor....
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
Sursa: Ziare.com