Despre prostituate, cu un doctor in sociologie: Sunt si femei care merg la biserica, au un master

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 23:00
12323 citiri
Despre prostituate, cu un doctor in sociologie: Sunt si femei care merg la biserica, au un master
Foto: Tribune

Cresterea numarului consumatorilor de droguri si raspandirea prostitutiei stradale in anii de dupa Revolutie au dus la necesitatea aparitiei si la noi in tara a unor ONG-uri care sa previna inmultirea cazurilor de imbolnavire in randul acestor categorii sociale.

Marian Ursan este unul dintre oamenii care au mers in strada pentru a-i invata pe cei vulnerabili sa se apere de pericolele care pandesc, fie ca a fost vorba despre consumatori de droguri sau despre prostituate.

Are 34 de ani, de anul trecut este doctor in sociologie, cu teza "Consumul de droguri in Centrul Istoric - Studiu etnografic" si este asistent universitar la Facultate de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti. Mai mult, o parte a tezei sale de doctorat este dedicata prostituatelor care consuma droguri.

Activitatea sa a inceput prin '99, in momentul in care in Romania nu se intampla nimic pe partea de servicii sociale pentru persoanele care erau implicate in "sexul comercial", asa cum prefera ei, cei din ONG-uri, sa numeasca prostitutia. Dupa o cercetare sociologica s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de activitati de teren, de oameni care sa mearga "la sosea", sa stea de vorba cu prostituatele si sa le ofere sfaturi despre cum se pot proteja.

"Recomandarea era sa se distribuie prezervative, sa se adapteze mesajul, sa se faca o evaluare a riscurilor asociate practicarii sexului comercial, la parteneri sexuali multipli si, una peste alta, sa se tina cont ca este o activitate ilegala si ca trebuie sa castigi increderea oamenilor respectivi", a explicat Marian pentru Ziare.com, referitor la inceputurile activitatii sale.

Ilegalitatea fenomenului, mai putin importanta decat ajutorarea femeilor

Fiind vorba despre un serviciu social, pe cei care impart prezervative prostituatelor, care merg pe teren si vorbesc cu fetele nu ii intereseaza componenta legala a fenomenului, cine are dreptate si cine nu. Ei sunt interesati de problemele pe care aceste persoane le au si de cum le pot ajuta sa le limiteze.

"De ficare data trebuia sa asigur oamenii ca eu nu am legatura cu politia, cu Ministerul Sanatatii sau cu altceva si ca vorbim despre o 'organizatie umanitara', ca ei intelegeau foarte bine cuvantul asta. Sau 'fundatie', care are o conotatie de-asta de 'charity', si ca le distribui prezervative. Mai tarziu am aflat ca ei credeau ca sunt de la o firma de-asta care le distribuie mostre gratuite, ceea ce n-a fost rau, pentru ca era important sa fiu acceptat in comunitate", a mai spus Marian, adaugand ca si acum mai face lucrul acesta, insa, din pacate, nu la fel de des ca inainte.

O buna bucata de vreme a lucrat la Asociatia Romana Anti-Sida, insa in urma cu cativa a fondat el o organizatie - Carusel -, unde a inceput sa lucreze "pe partea de sex comercial". Acum lucreaza mai mult in afara Bucurestiului, pe DN1, pe A1, pana la Valcea. Practic, relateaza Marian, are colegi pe care el insusi i-a pregatit si care incearca sa ajute persoanele care au ales o astfel de meserie.

Oamenii lui Marian merg pe teren, stau de vorba cu femeile, vad ce dificultati au, le consiliaza si le ajuta sa depuna plangeri atunci cand constata ca ele sunt abuzate, cum a fost un caz recent, cand mai multe prostituate care lucreaza pe DN1 s-au plans ca politistii "le cam agresau" si le luau prezervativele.

Prostituate, dependenti de droguri sau persoane cu HIV, invitatii sai la cursurile studentilor de la Universitate

Pentru ca a considerat mereu ca nu trebuie sa vorbeasca el in numele unor categorii sociale si pentru ca a considerat important ca studentii sa nu isi faca o parere venita din partea cuiva despre un anumit grup social, Marian i-a luat la scoala pe cei pe care viitorii asistenti sociali vor fi nevoiti sa ii ajute.

A considerat ca e foarte important sa-i puna fata in fata cu diferiti oameni, fie ca e vorba despre un consumator de droguri, fie ca este vorba despre o persoana care traieste cu HIV, fie ca este vorba despre o persoana cu o alta orientare sexuala decat majoriotatea sau persoane care vand servicii sexuale.

"Viitorii asistenti sociali trebuie sa-si faca o parere dintr-o discutie libera, sa vada ca in fata lor se afla o persoana, un om si care, pentru simplul fapt ca este om, trebuie sa se bucure de demnitate. Si sa vada cum e: musca, nu musca...", a explicat acesta.

Prostituatele, femei care merg la biserica, care au probleme cu banii sau probleme in dragoste

Pregatirea in sociologie il face sa nu poata sa vorbeasca despre femeile care se prostitueaza ca despre persoane care urmeaza "un tipar anume". Unele dintre ele au o familie, au copii, altele au si credit la banca, au probleme cu banii sau probleme in dragoste, "ca orice alta persoana". Sunt femei care vand serviciile astea pentru supravietuire, dar sunt si persoane care fac lucrul asta ca sa-si rotunjeasca veniturile, sa aiba o viata mai buna, sa calatoreasca.

"Sunt femei care merg inclusiv la biserica, sunt femei care au si jumatate de norma in alta parte. Tocmai ca trag cu dintii sa-si tina cartea de munca undeva si sa se bucure de o pensie sau sa aiba asigurare medicala si, eventual, sa beneficieze de un bilet de trimitere atunci cand au dificultati medicale pentru internare sau pentru altceva", a mai explicat Marian, subliniind ca la fel de bine, tot in strada putem gasi si prostituate absolvente de masterat, care vorbesc engleza la un nivel avansat, dar si fete care "nu au nicio zi de scoala".

Unele se si drogheaza, cele mai sarace cu heroina, altele pot ajunge pana la cocaina, care este mult mai scumpa. Unele beau alcool, altele nu beau. Acesta a explicat ca exista o intersectie a fenomenului consumului de droguri cu prostitutia in crestere si ca cele doua comportamente se suprapun cumva.

"Cel putin pana acum zece ani aveam in Bucuresti persoane care vindeau servicii sexuale fara sa aiba neaparat si un comportament de consum de droguri. E adevarat ca in timp unele au inceput sa faca si lucrul asta, dar in ultima perioada, ma refer la cativa ani, avem noua generatie de femei care vand servicii sexuale si care au ca motiv tocmai intretinerea consumului de droguri", a mai precizat Marian Ursan, adaugand ca o forma avansata de dependenta este costisitoare.

Cannabis, heroina, etnobotanice sau cocaina, oricare poate intra in uzul unei femei care practica prostitutia. Nu sunt droguri preferate printre prostituate, cu toate ca, subliniaza sociologul, "in urma cu vreo patru ani de zile s-a schimbat putin modelul de consum si au aparut drogurile astea legale, etnobotanicele, inclusiv formulele injectabile, iar de un an de zile asistam la o intoarcere la heroina".

Efectele lor sunt diferite, unele fiind inrudite cu morfina, altele cu amfetamina. Unele sunt linistitoare, calmeaza, blegesc, adorm, amortesc, in vreme ce altele agita, sporesc atentia, dau energie si hiperactivitate.

In viziunea lui Marian, strada nu o sa moara niciodata, deoarece "acolo unde exista cerere, exista si oferta". El crede ca prostitutia in plina strada nu este ceva specific zonei Capitalei si ca acest model de vanzare a sexului se poate intalni in mai toate colturile lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#prostitutie stradala consum droguri, #dependenta droguri prostituate, #Marian Ursan doctor sociologie prostituate , #prostitutie
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Nicio filosofie: nu la toată lumea-i place lucru' manual!
S
Stan
rank 1
Ma intreb daca cele cu masterate pun pret mai mare?!