Metoda Loverboy - Cum poti ajunge prostituata din dragoste

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 10:39
51522 citiri
Metoda Loverboy - Cum poti ajunge prostituata din dragoste
Foto: Arhiva

Studiile si statisticile despre traficul de persoane din Romania sunt infricosatoare, cu atat mai mult cu cat numarul femeilor racolate pentru prostitutie, in tara sau in strainatate, a crescut.

Ati auzit de metoda 'Loverboy'? Este modul prin care traficantii de persoane se folosesc de atasamentul emotional al unei femei pentru a o obliga sa se prostitueze. Strategia adoptata este complexa, bine pusa la punct si cu atat mai perfida cu cat distruge sufletul unei tinere. Atasamentul emotional se dezvolta pe parcursul mai multor luni, uneori chiar ani.

'Loverboy' mizeaza pe vulnerabilitatea victimei, o manipuleaza, in asa fel incat fata ajunge sa creada ca nu mai poate trai fara el. Foloseste "momeli" precum cadouri sau iesiri in oras la restaurante. Uneori, aceste tinere reusesc sa rupa lanturile. De multe ori, iubirea pentru agresor ramane. Perioada de refacere psihica este lunga si, fara ajutorul specialistilor, acest lucru este aproape imposibil.

Orice pentru dragoste

"'Loverboy' este una din cele mai utilizate metode ale traficantilor de persoane, in special a recrutorilor, prin care se urmareste inselarea victimelor. Recrutorii reprezinta prima veriga a unei retele de trafic de persoane. Tehnica de recrutare a tinerelor de catre retelele de trafic de persoane este denumita metoda 'prin indragostire', iar cel care o practica este denumit de catre specialistii structurilor de prevenire si combatere a fenomenului ca 'Loverboy'.

Pe scurt, prin aceasta metoda, recrutorii intra in cercul de prieteni ai victimei sau in contact direct cu aceasta, ii castiga increderea oferindu-i o varianta "mai buna" a vietii, reusind sa satisfaca necesitatile acesteia si folosind tactici manipulative ajungand sa aiba control total asupra ei.

Traficantul ii da impresia victimei ca s-a indragostit de ea, iar aceasta se indragosteste de el, acceptand sa faca orice pentru dragostea sa", a explicat, pentru Ziare.com, Maximilian Nicolae, sef serviciu Cooperare Interinstitutionala si Proiecte Nationale de Prevenire in cadrul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Metoda nu este mai putin periculoasa decat altele, intalnite in traficul de persoane. Are insa un potential de risc ridicat, pentru ca implica un factor psihologic.

"Nu putem spune ca aceasta este mai periculoasa decat alte metode utilizate de catre retelele de trafic de persoane, insa avand in vedere factorul psihologic implicat in acest tip de recrutare, putem afirma ca metoda 'Loverboy' are un potential de risc ridicat. Pericolul rezida in usurinta cu care tinerele devin victime si totodata din specializarea recrutorilor in aplicarea acestei metode", mai spune Maximilan Nicolae.

ANITP, institutia publica cu atributii de coordonare, evaluare si monitorizare la nivel national a aplicarii politicilor in domeniul traficului de persoane, detine statistici legate de victimele traficului de persoane.

"Numarul total al populatiei de victime ale traficului de persoane aferent anului 2011, indiferent de modalitatea de exploatare, a fost de 1.048 de victime, cu aproximativ 9% mai putine fata de anul anterior. 406 victime de gen feminin au fost recrutate de catre cunostinte, prieteni sau chiar partenerul de viata, cifra care reprezinta 61% din totalul populatiei de gen feminin", adauga reprezentantul agentiei.

'Loverboy' - film artistic folosit in campanii de informare

Metoda 'Loverboy' l-a inspirat pe regizorul Catalin Mitulescu sa faca un film artistic. Personajul principal, Luca (George Pistereanu), seduce femei pentru a le pasa unei retele de prostitutie. Numai ca la un moment dat se indragosteste de una dintre victimele sale, Veli, interpretata de Ada Condeescu. Povestea este romantica, dar finalul este brusc si deschis. Nu spune ce se intampla cu fata si nici cu baiatul. In viata reala, lucrurile sunt putin diferite. Intotdeauna fata sfarseste prin a fi ranita.

De fapt, filmul lui Mitulescu a fost in centrul unei campanii realizate de ANITP.

"Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane a implementat odata cu lansarea in Romania a filmului 'Loverboy' campania de prevenire intitulata "Prietenul tau poate fi un 'Loverboy', care a avut scopul de a informa publicul in vederea constientizarii existentei unei astfel de metode de recrutare.

Imagine din filmul Loverboy

In cadrul acestei campanii de prevenire initiata in data de 15 septembrie 2011 au fost desfasurate 138 activitati de prevenire in unitati de invatamant din ciclul universitar, liceal si gimnazial, la care au participat aproximativ 10.500 elevi si studenti si 575 de profesori, in calitate de beneficiari directi.

Tototdata, structura noastra a colaborat cu organizatorii proiectului de educatie sociala si cinematografica "CinemaEdu", in cadrul caruia a fost proiectat filmul "Loverboy", dupa fiecare proiectie sustinandu-se dezbateri pe tema aspectelor concrete privind metoda loverboy si efectele fenomenului traficului de persoane asupra tinerei generatii", ne mai spune Maximilian Nicolae.

Povestea unei tinere

Povestile tinerelor fete abuzate prin aceasta metoda nu sunt mult diferite una de cealalta. Oricare dintre cazurile aflate in atentia Asociatiei pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare si Educatie (ADPARE), un ONG specializat in reintegrarea femeilor abuzate, poate spune povestea fetelor abuzate emotional.

"Fata, 17 ani, dintr-un sat din apropierea unui oras mare. Merge si face liceul la oras. Tatal, consumator de bauturi alcoolice, agresiv din punct de vedere fizic fata de mama si din punct de vedere emotional fata de fiica. Fata se imprieteneste cu un baiat, pe care il vede ca salvarea sa din acel mediu abuziv.

Cei doi tineri se muta impreuna pana cand ea implineste 18 ani. Apoi, el ii propune sa mearga impreuna intr-o alta tara si acolo se intampla exploatarea sexuala.

Din baiatul tandru care ii spunea ca vor avea impreuna o familie se transforma, incet-incet, in exploatatorul care vrea sa stea acasa, iar fata trebuie sa aduca bani. Si pentru ca fata refuza sa presteze servicii sexuale, o bate, la modul crunt si zilnic. Acest lucru se intampla timp de mai multe luni. Fata scapa in urma unei razii a politiei. Se intoarce acasa si aici este referita unui program de asistenta, dupa ce este audiata de politie", ne povesteste managerul de caz la ADPARE situatia unei tinere, victima a unui "Loverboy".

"Astfel de barbati se folosesc de atasamentul tinerei fete fata de el pentru a ajunge sa o exploateze. Pentru ca, atunci cand simti ceva pentru o persoana, este greu sa iesi dintr-o situatie de exploatare", mai spune reprezentantul ADPARE. Exista cazuri in care femeile abuzate vor sa se intoarca la iubitul exploatator.

"Vor se se intoarca pentru ca sunt atasate traumatic. Exista o explicatie psihologica si foarte adevarata. Daca a trait alaturi de agresor mai mult timp, este o metoda de supravietuire sa se ataseze de acea persoana", mai explica managerul de caz. Perioada de refacere a femeilor abuzate poate ajunge si la doi ani.

"Nu se intampla nimic peste noapte. Este nevoie de terapie si rabdare. Exista reguli de securitate care trebuie respectate de victime: sa nu mai vorbeasca cu agresorul, sa-si schimbe numarul de telefon, sa vina la sedintele de consiliere, sa nu se mai duca in mediul frecventat inainte. Evident ca exista si fete care se intorc la agresori", ne mai spune reprezentantul ONG-ului.

Specialistul nu este insa de acord cu denumirea de 'Loverboy', data metodei prin care iubirea este folosita ca mijloc de exploatare. "Eu nu folosesc aceasta expresie pentru ca e ca si cum am da o incarcatura pozitiva unei actiuni negative. Loverboy inseamna iubitul unei fete, barbatul care se foloseste de sentimentele unei femei pentru a o exploata face din acest lucru o meserie din care castiga foarte multi bani", spune reprezentantul ADPARE.

#metoda Loverboy, #trafic femei metode, #Loverboy metoda trafic femei, #Loverboy prostituate , #prostitutie