Radiografia unui caz dramatic: Povestea tinerelor din centrele de plasament din Pascani care au ajuns prostituate in Bergamo

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 08 Iunie 2019, ora 07:09
27227 citiri
Radiografia unui caz dramatic: Povestea tinerelor din centrele de plasament din Pascani care au ajuns prostituate in Bergamo
Foto: captura video DIICOT

Mai multe tinere din orasul Pascani, cu un nivel redus de educatie, cu o situatie familiala si materiala precara, unele dintre ele institutionalizate in Centrul de Servicii "Mihail Sadoveanu" din localitate, au ajuns sa se prostitueze "la strada", la periferia orasului italian Bergamo.

Amagite de proxeneti cu locuri de munca bine platite in Italia, sechestrate in casa in momentul in care ajungeau in Bergamo, amenintate cu mutilarea fetei, agresate dur cand voiau sa fuga, tinerele s-au transformat intr-o sursa de bani pentru o grupare de crima organizata.

Un caz care a explodat saptamana aceasta in Italia, dupa ce carabinierii au arestat sase romani si un albanez. In Bergamo, politistii au gasit in locuintele acestora suma de 70.000 de euro, care ar putea proveni din exploatarea sexuala a 14 tinere.

In urma actiunii, 5 fete aflate in Italia au fost salvate din mana traficantilor si a fost prevenita exploatarea unei tinere recrutate si transportate deja in Bergamo.

Carabinierii au filat intreaga grupare timp de mai multe luni. Imagini cu tanara recrutata in momentul in care coboara in autogara din Bergamo.

Sursa: DIICOT

Arestarea din Romania

Simultan, in Romania, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi au retinut-o pe una dintre complice, Mariana Fita, acuzata de trafic de persoane.

Ancheta DIICOT arata inca o data lipsa de interes a autoritatilor statului pentru integrarea in societate a copiilor institutionalizati din zonele sarace ale tarii.

Ziare.com a analizat intregul dosar in baza comunicatelor oficiale emise in acest caz de DIICOT, Eurojust, autoritatile si mass-media din Italia, dar si a actelor care au ajuns pe masa magistratilor de la Tribunalul Iasi.

Un caz in care sunt investigate infractiuni de trafic de persoane, proxenetism, camatarie si grup infractional organizat.

Clanul de la periferia din Bergamo

Constantin-Adrian Murariu (43 de ani), cunoscut ca Grasu', este considerat de procurorii DIICOT si carabinierii italieni ca fiind liderul acestei grupari.

Totul a inceput in 2008, moment in care oamenii din subordinea acestuia ar fi preluat puterea in zona orasului Pascani si in comunele apropiate. Atunci ar fi pus bazele unei retele solide specializate in racolarea, transportul, cazarea si exploatarea sexuala a tinerelor in Italia.

Gruparea detine suprematia asupra unor segmente de strada din zona Ghisalba si Calcinate, la periferia orasului Bergamo, unde victimele practica prostitutia, iar proxenetii incaseaza zilnic taxa de "post" de la fiecare fata in parte direct sau de la membrii gruparii care are control asupra victimelor, aproximativ 100-150 euro.

Pozau in gangsteri

Structura gruparii a cunoscut pe parcursul perioadei o dinamica a membrilor, in sensul in care unii au parasit gruparea si actioneaza se pare in alte state din Europa, respectiv Anglia si Germania.

Membrii acestui clan interlop si-au creat de-a lungul timpului o imagine de gangsteri duri si influenti, prezentandu-se pe retelele de socializare ca facand parte dintr-o fratie de sange, cu tatuaje simbolice si vestimentatie originala, alaturi de autoturisme puternice si caini de lupta, explica surse din ancheta pentru Ziare.com.

Grasu' era cel care intermedia asigurarea cazarii victimelor in apartamentele inchiriate, detinea controlul asupra celorlalti membri ai gruparii, ii coordona si ii mentinea intr-o stare de dependenta, prin furnizarea contra cost de droguri, autoturisme, inchirierea unor locuinte, pentru care acestia achitau sume mari de bani proveniti din actele de prostitutie ale victimelor.

Blonda, mana dreapta

Grasu' avea ca mana dreapta o tanara din Pascani, in varsta de 25 de ani. Este vorba de Rozalia-Cosmina Fita, cunoscuta ca Blonda, fiica Mihaelei Fita - arestata pentru 30 de zile de Tribunalul Iasi, potrivit portalului instantelor.

Intr-o conferinta de presa, unul dintre procurorii Antimafia din Italia, Caludia Moregola, a facut o caracterizare dura Blondei.

"O femeie cu o capacitate criminala impresionanta si care nu a demonstrat niciodata mila pentru fetele exploatate.

Fetelor le explica faptul ca si ea a inceput asa, ca prostituata pe strada si ca acum nu mai lucra si incasa doar banii", spune magistratul italian, citat de Giornale di Brescia.

Carabinierii au prezentat presei imagini cu persoanele arestate in Italia, inclusiv cu Grasu' si Blonda.

Sursa: Giornale din Brescia

Investea banii in Romania

Dupa cum am aratat, gruparea a fost filata atat de procurorii DIICOT, cat si de magistrati Antimafie din Italia. Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca Grasu' tinea o legatura cat mai discreta cu persoanele din esalonul secund.

"Se intalnea cu acestia in locuri retrase, isi lua masuri de precautie si de verificare pentru a nu fi supravegheat. De asemenea, nu comunica prin telefon si folosea retele de comunicare criptate, cum ar fi Whatsapp etc", mai explica sursele citate.

Monitorizarea ambientala a acestuia a mai scos la iveala un lucru: banii obtinuti din proxenetism din Italia erau reinvestiti in achizitionarea de imobile si terenuri in Romania. De asemenea, alte sume de bani negri erau imprumutate cu camata.

A strans 400.000 de euro

Mai multe tinere care au fost victime ale acestei grupari au povestit cum au fost pacalite sa vina in Italia si apoi fortate sa se prostitueze. Aveau cate 10-15 clienti pe zi.

Una dintre acestea sustine ca a strans din prostitutie suma de 400.000 de euro, in doi ani, bani pe care i-ar fi luat liderii acestei grupari.

Partea ei a fost de aproximativ 6.000 euro din banii obtinuti din prostitutie si sume modice pentru a-si asigura bunuri de stricta necesitate.

La perchezitii, carabinierii au gasit suma de 70.000 de euro.

Sursa: DIICOT

Discutiile mama-fiica

Blonda discuta cu mama ei, despre una dintre fetele pe care voiau sa o forteze sa se prostitueze. Aceasta a amenintat ca se duce la politie si s-a plans familiei din Romania.

Rozalia-Cosmina Fita: Da, stiu lasa ca iti trimit... lasa ca iti trimit... si rezolva... te descurci tu eu nu mai vreau sa aud ca ma stresez... ma inteapa inima... imi vine sa imi iau bilet la avion sa ma duc peste ei in casa....

Mihaela Fita: Eu cum ma da....

Rozalia - Cosmina Fita: ...p....a in rasa lor sa-mi bag de tarani...astia nu-s saraci, astia is rapeni...

Mihaela Fita: Pe mine ma mustra constiinta ca eu ti-am pus-o pe cap, asta e ideea...

Rozalia - Cosmina Fita: Bine ma... hai, lasa, nu e asta nu... nu mai vreau eu sa ma stresez...

Mihaela Fita: Oricum rupe p...a intr-insa, f...t-o in gura sa o sparg, ca daca o prind pe undeva ii f...t un cap in gura de o ia dracu... da asta i-am zis si lu ma-sa zic: "Fa, cand te prind in oras, te omor... iti f...t un cap in gura de te ia dracu"...

Rozalia - Cosmina Fita: Aha...

Mihaela Fita: "Ca eu am diabet, ca... ". Ma f...t in diabetul tau handicapata dracului!

...

Rozalia-Cosmina Fita: Eu aicea am avocat...fereasca Dumnezeu de ceva ti-am zis... nici nu vorbesc fara el...nici nu...nu-i problema, stai calma!... N-are ce sa se intample!

Mihaela Fita: Da, ii mai bine sa se stinga focul aicea...sa nu se aprinda mai incolo asta e ideea...nu?!..

Rozalia-Cosmina Fita: Da...Bine, mami... Hai ca unde o prind... da sa moara Frant... da pun vreun taran ceva... caut eu vreun taran pun sa-i rupa picioarele!!!... Hai, ti pup, ti iubesc! La cati nervi mi-o facut...

Mihaela Fita: S-o f...t in gura! ...si pe mine la fel m-o terminat!... baga-mi-as p...a in ma-sa....

Rozalia-Cosmina Fita: ...cred ca ma-sa era suparata ca n-o venit si ea!....

Mihaela Fita: ....ca daca n-o duc la p...a de stii cum... eu le tin de cap sa le f...a altul in c...r...of!...hai ti pupici, ti iubesc!

Rozalia - Cosmina Fita: ...ti pupici... ti iubesc!.... Auzi zi-i lui ma-sa daca te mai suna ca vroia sa-i deie la taranul ei 200 de euro numai ca sa nu puna pozele cu ea dezbracata pe facebook... doar l-as contacta pe taran sa-mi deie pozele!...

DIICOT: Fapte de o gravitate deosebita

Procurorii DIICOT arata in cererea de arestare preventiva a Marianei Fita ca faptele din acest caz sunt de o gravitate deosebita. Arestarea este necesara, prin imprejurarile si modalitatile concrete de comitere a infractiunilor, respectiv de mai multe persoane impreuna, legate prin relatii de rudenie sau uniune consensuala, cu premeditare, pe o perioada intinsa de timp si prin antrenarea mai multor persoane in angrenajul infractional.

Sursa: DIICOT

"Fapta comisa are un puternic impact social in randul populatiei pe fondul economico-politico-social actual, in care societatea este zguduita puternic de fenomenul traficarii transnationale a unor persoane vulnerabile, lasarea in libertate a inculpatei Fita Mihaela fiind de natura sa creeze un puternic impact de nesiguranta referitor la puterea de reactie a justitiei, contribuind astfel la cresterea neincrederii societatii in institutiile statului de drept si a masurilor coercitive cu care acestea sunt investite", conchide DIICOT.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#crima organizata DIICOT, #diicot trafic persoane, #DIICOT proxenetism , #prostitutie