Sunteti de acord cu legalizarea prostitutiei? - Sondaj Ziare.com

Marti, 15 Februarie 2011, ora 14:51
6290 citiri
Sunteti de acord cu legalizarea prostitutiei? - Sondaj Ziare.com

Subiectul legalizarii prostitutiei revine in forta. Dupa ce deputatul PD-L Silviu Prigoana nu a avut, deocamdata, succes cu aprobarea proiectului de lege depus pe aceasta tema, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu aduce argumente sociologice in sprijinul legalizarii celei mai vechi meserii din lume.

Lazaroiu aduce un argument-premiera in favoarea legalizarii prostitutiei: pericolul cresterii agresivitatii barbatilor.

"In conditiile in care numarul de prostituate este mic, iar fenomenul este clandestin vor creste agresivitatea si violenta sexuala", spune consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, in articolul "Demografia iubirii: revolutie sau razboi", publicat de Ziua Indragostitilor in revista Q Magazine.

El porneste de la decalajul demografic existent: "In anul 2019, in Romania vor fi mai multi barbati la varsta casatoriei decat partenere disponibile. Un milion de tineri isi vor cauta perechea, iar aproximativ 160.000 de barbati vor ramane necasatoriti".

Sebastian Lazaroiu: 2019 vine cu un Valentine's Day de groaza

Lazaroiu da ca exemplu revolutia romana din 1989 si spune ca, spre sfarsitul anilor '80, era un raport de doua partenere la un partener, din cauza decalajelor create de decretul anti-avorturi din 1967.

"Un asemenea potential de frustrare a contribuit, cu siguranta, la revoltele de la sfarsitul lunii decembrie. (...) Impiedicarea unei revolutii sexuale a dus la o revolutie politica", mai spune Lazaroiu. Autorul sustine ca "prea multe mirese in 1989 l-au dat jos pe Ceausescu". Acesta a aratat ca, obsedat de cresterea rapida a populatiei, Ceausescu a interzis avorturile, iar mijloacele contraceptive erau greu de gasit pe piata.

"Sigur ca, in Romania, avand o populatie mai mica, si surplusul de parteneri are un ordin de marime corespunzator. O crestere a agresivitatii nu este insa de neglijat in perioada apropiata anului 2019. Cercetatorii arata ca, in asemenea perioade in care apare o aglomeratie de miri, este foarte probabila o crestere a violentei sexuale.

Ceea ce poate sa insemne o crestere a numarului de violuri, de cazuri de violenta domestica initiata de barbati sau chiar crime care au la baza motivatii si impulsuri sexuale. Desi nu este o conditie esentiala pentru cresterea agresivitatii si a violentei, numarul mare de barbati fara partenere este, fara indoiala, un factor favorizant pentru instabilitate sociala, pentru formarea gastilor de cartier si cresterea crimelor cu violenta", sustine Sebastian Lazaroiu.

Consilierul prezidential sustine ca, in anul 2019, in Romania vor fi mai multi barbati la varsta casatoriei decat partenere disponibile, ceea ce genereaza riscul de a avea revolutii, chiar de catifea, sau razboaie. Aceste argumente il duc pe sociologul-consilier prezidential la subiectul prostitutiei, pe care o gaseste obligatorie: "Statul trebuie sa ia in calcul legalizarea. (...) va trebui ca ei (n.r. barbatii singuri) sa isi satisfaca pulsiunile sexuale".

Legea lui Prigoana nu a avut succes la senatori

In septembrie 2010, deputatul Silviu Prigoana a depus la Parlament un proiect de lege privind legalizarea prostitutiei.

"In toata tarile cu apa calda curenta este legalizata prostitutia", a fost argumentul lui Prigoana. Legea defineste "cea mai veche meserie din lume" drept "activitate cu caracter sexual autorizata". Prostituatele trebuie sa aiba minimum 20 de ani, iar clientii, minim 16. Bordelurile se adreseaza doar heterosexualilor.

"Prostitutia exista. Este o problema a societatii, cu valente complexe prin dificultatea abordarii fata de sensibilitatea comunitatii, prostitutia reprezinta un subiect putin atragator si controversat din punct de vedere politic.

Socotita, rand pe rand, cea mai veche profesie, decadere morala, racila sociala sau sursa de profit, prostitutia ramane una dintre realitatile societatii contemporane. Romania nu face exceptie, cu atat mai mult cu cat traversam o perioada de neajunsuri economice, neimpliniri sociale sau frustrari personale", se arata in expunerea de motive ce insoteste proiectul de lege depus de Prigoana.

Prigoana a depus la Parlament un proiect de lege pentru legalizarea prostitutiei (Video)

Asa cum face de cate ori apare subiectul, Biserica Ortotodoxa Romana se opune legalizarii prostitutiei. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, spune ca pozitia Bisericii e neschimbata. "Am spus-o in fiecare an. Suntem pentru respingerea oricarei initiative de acest gen", a declarat acesta.

Curios, nici fiul lui Prigoana, Honorius, fost candidat PD-L pentru postul de parlamentar in Colegiul 1, nu este de acord cu legalizarea prostitutiei. In timpul campaniei electorale, ce-i drept inainte ca tatal sau sa depuna proiectul de lege in Parlament, Honorius a spus ca se opune legalizarii prostitutiei atata vreme cat nu exista suficienta siguranta pe strazi.

Propunerea legislativa a deputatului PD-L Silviu Prigoana a primit, saptamana trecuta, aviz negativ din partea membrilor Comisiei pentru buget-finante din Senat.

Asupra proiectului de lege urmeaza sa se pronunte, inainte ca acesta sa ajunga in plenul Senatului, si Comisia juridica sesizata pe fond. In cazul propunerii legislative privind exercitarea activitatilor cu caracter sexual autorizate, Senatul este prima Camera sesizata.

Alte initiative pe aceeasi tema

Initiativa lui Prigoana de anul trecut nu a fost prima de acest gen care a intrat in discutia Parlamentului. In iunie 2003, opt senatori de la PSD, PRM si UDMR au depus un proiect de act normativ intitulat "Lege privind regimul juridic al prostitutiei (Legea prostitutiei)".

Printre ei s-au aflat fostul presedinte Ion Iliescu si doua femei, Fevronia Stoica (PSD) si Vajda Borbala (UDMR). Subiectul a fost dezbatut mai mult in societate decat in Parlament. Initiatorii au retras proiectul de lege in aprilie 2004, dupa ce a fost respins de Comisia pentru egalitatea de sanse.

In urma cu trei ani, reglementarea acestor servicii sexuale a intrat si in atentia Ministerului de Interne, dar a ramas la nivel de ciorna. De fiecare data, discutiile s-au invartit in jurul a trei principii: moralitate, sanatate si bani. Primul dintre ele a fost si este principalul argument impotriva al Bisericii.

Ziare.com va invita la vot. Sunteti de acord cu legalizarea prostitutiei in Romania?

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....