Acum ca s-a dus frigul, RADET explica, in sfarsit, de ce nu au fost calde caloriferele in Bucuresti. Iata si cat vom plati

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 15:23
10187 citiri
Acum ca s-a dus frigul, RADET explica, in sfarsit, de ce nu au fost calde caloriferele in Bucuresti. Iata si cat vom plati
Foto: Arhiva Ziare.com

Saptamana trecuta, Capitala a fost lovita de un val de frig neobisnuit pentru luna aprilie, iar primarul general, Gabriela Firea, a anuntat ca va fi repornita caldura.

Problema a fost ca oamenii s-au plans de faptul ca aveau caloriferele reci. Initial, edilul a dat vina pe adminiratorii de bloc; Firea explicand miercuri seara, la Romania TV ca doar 15% dintre asociatiile de proprietari din Bucuresti au fost de acord sa primeasca agent termic si sa deschida vanele de la subsol.

Pentru ca administratorii sustineau ca vanele erau deschise, bucurestenii sunau la numarul 031/9442 al RADET de unde li se transmitea ca problema este ca de la ei agentul termic pleaca cu 38 de grade, asa ca e normal sa nu fie fierbinti caloriferele. Reprezentantii ELCEN au declarat pentru Ziare.com ca vina nu le apartine si ca din centrale agentul termic pleaca la 90 de grade (CET Vest) ; 84 de grade (CET Grozavesti) si 91 de grade (CET Sud) si, totusi, caloriferelele erau reci.

Am contactat si RADET, ai caror reprezentanti ne-au oferit un raspuns oficial abia miercuri, 26 aprilie. In raspunsul oferit Ziare.com, RADET explica de ce erau caloriferele doar putin caldicele sau chiar reci.

"Intrucat repornirea intregului sistem de incalzire a debutat in regim de probe si echilibrarea, respectiv functionarea sa la parametri optimi dureaza cateva zile, agentul termic de incalzire a fost livrat la o temperatura de 38 grade C.

Precizam ca repornirea sistemului de incalzire a fost solicitata initial de circa 15% dintre clienti, iar imediat dupa inceperea furnizarii agentului termic pentru incalzire numarul consumatorilor a crescut substantial.

Din temperatura agentului termic primar livrat de termocentrala, in punctul termic se prepara atat apa calda, la o temperatura de 50 - 55 grade C, cat si agent termic pentru incalzire la o temperatura de 38 - 40 grade C. Temperatura agentului termic primar nu poate fi egala in toate centralele, intrucat acestea livreaza caldura catre un numar diferit de consumatori", se arata in raspunsul RADET.

Informatiile transmise de ELCEN au fost confirmate de catre reprezentantii RADET.

"Referitor la temperaturile agentului termic primar livrat de ELCEN, mentionam ca aceste informatii sunt postate zilnic si pe site-ul RADET la sectiunea Starea Sistemului. Pentru data de 21.04.2017 temperaturile livrate de CET Sud, CET Vest si CET Grozavesti erau de 91 grade C, 91 grade C si respectiv 84 grade C, din care se realizeaza apa calda la temperaturi de 52 grade C si incalzire la 39 - 42 grade C.

Aceasta temperatura din circuitul de incalzire creste treptat, pe masura ce sistemul functioneaza astfel incat in prima perioada a fost 37-38 grade, in data de 21 aprilie fiind deja asigurate 39 - 42 grade C", se arata in raspunsul transmis redactiei Ziare.com.

Reprezentantii RADET mai spun ca decizia privind reluarea furnizarii agentului termic a fost luata in data de 18.04.2017, in jurul orei 12:00, cand s-a facut publica prognoza meteo pentru urmatoarele zile si care indica temperaturi scazute pentru Capitala.

"Masura a fost dispusa anticipat indeplinirii conditiilor prevazute de legislatia in vigoare, tocmai pentru a asigura confortul cetatenilor din Municipiul Bucuresti si conditiile optime de temperatura in locuinte, in urmatoarea perioada, in care se anunta scaderea temperaturilor pana la 0 grade Celsius.

Astfel, incepand de marti 18 aprilie ora 22:00, s-a furnizat pe tot timpul noptii agent termic pentru incalzire catre consumatori, in regim de probe", puncteaza RADET, care precizeaza ca primarul Firea a solicitat Ministrului Dezvoltarii sa modifice legislatia privind furnizarea si oprirea energiei termice, astfel incat sa poata fi asigurata caldura in orice perioada a anului.

Cat vor plati bucurestenii intretinerea

Referitor la faptul ca in ultimele zile s-a vehiculat in presa ca bucurestenii vor plati mai mult la intretinere, desi au stat tot in frig, repezentantii RADET sustin ca nu este posibil sa plateasca mai mult decat consuma.

Reprezentantii RADET au explicat pentru Ziare.com ca plata va fi compensatorie cu cantitatea consumata, deoarece contorul blocului inregistreaza gigacaloria consumata pentru incalzirea apei.

Practic, bucurestenii nu vor plati daca au avut caloriferele reci, pentru ca acest contor inregistreaza exact ceea ce se transmite pe conducte in fiecare bloc.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#RADET caldura Bucuresti, #RADET caldura Firea, #Radet caldura calorifere , #radet