Administratorul ELCEN: Bucurestenii risca sa ramana fara apa calda. E un moment critic!

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 11:42
6486 citiri
Administratorul ELCEN: Bucurestenii risca sa ramana fara apa calda. E un moment critic!
Foto: Arhiva Ziare.com

Compania Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN), a anuntat, miercuri, ca alimentarea Capitalei cu apa calda risca sa fie oprita in perioada urmatoare, in conditiile in care Primaria nu a platit subventia la energia termica si, astfel, ELCEN nu poate sa isi achite facturile catre furnizori.

Astfel, Sierra Quadrant trage un nou semnal de alarma privind situatia critica din sistemul de termoficare.

"Sierra Quadrant afirma ca, dincolo de infiintarea noilor companii energetice, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) nu si-a respectat obligatiile de plata stipulate in OG 36/2006 privind plata subventiei aferente energiei termice livrate catre populatie si nu a efectuat nici pana in prezent plata sumelor prevazute pentru luna ianuarie", se arata in comunicat.

Administratorul atrage atentia ca, in lipsa acestor fonduri, ELCEN nu isi poate achita obligatiile de plata restante catre Romgaz, furnizorul de gaze naturale, situatie in care Romgaz poate sista livrarea materiei prime catre ELCEN.

"Acest fapt conduce automat la oprirea tuturor instalatiilor utilizate de ELCEN pentru producerea energiei termice, distribuita ulterior de RADET catre utilizatorii finali (cetateni, scoli, gradinite, agenti economici) ", se arata in comunicat.

Sierra Quadrant atrage atentia ca subventia pentru luna ianuarie in cuantum de 175 milioane de lei nu a fost virata nici sub forma de avans direct catre Romgaz, conform conventiei de justificare a avansurilor, si nici achitata prin contul Escrow pus la dispozitia producatorilor, ELCEN avand o cota de 70% din totalul energiei termice produse.

"Sierra Quadrant afirma ca refuzul PMB de a efectua platile amintite ameninta intregul proces de reorganizare a ELCEN, condamnand la faliment aceasta societate de stat de importanta strategica. In momentul in care ELCEN nu isi poate asigura materia prima necesara productiei de energie electrica si termica, din cauza actiunilor PMB, sansele de reorganizare a ELCEN sunt ingreunate intr-o maniera considerabila", se arata in comunicat.

Ovidiu Neacsu, partener fondator Sierra Quadrant, atrage tentia ca argumentele, prin care se incearca acreditarea ideii conform careia disputele dintre actorii politici legate de bugetul national sunt cauza acestei tergiversari, denota lipsa interesului real pentru rezolvarea problemelor intampinate.

"Datoria celor alesi de cetateni sa-i reprezinte si sa administreze viata unui oras este in primul rand fata de cei care i-au ales si de abia apoi fata de propria cariera politica. Atunci cand soarta oamenilor, calitatea vietii acestora si securitatea orasului sunt puse pe locul doi, acel oras se va indrepta inevitabil spre colaps.

Daca doamna Firea si echipa dansei au decis ca RADET sa intre in faliment, si acesta este motivul pentru care vedem zilnic ca nu se depun toate eforturile pentru a reorganiza aceasta societate, consider ca are datoria de a-i anunta pe bucuresteni si pe toti cei implicati in acest proces.

Toate actiunile din ultimul timp, inclusiv aceasta tergiversare a platii subventiei, ne arata ca in spate este un simplu joc politic", a declarat Ovidiu Neacsu.

El a avertizat ca alegerea falimentului in locul planului de reorganizare a RADET inseamna ca sistemul de termoficare din Bucuresti va intra in moarte clinica.

Citeste si ELCEN vrea sa scumpeasca incalzirea in Bucuresti. Firea da asigurari ca nu vom plati mai mult, acopera ea diferenta tot din bani publici

Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Politicul și Justiția sunt în simbioză, primii au nevoie de ajutor, instrumente de atac și șantaj în campania electorală, în vreme ce ceilalți sunt lacomi de bani, funcții și putere....
#ELCEN apa calda Bucuresti, #apa calda oprita Bucuresti , #radet