Consilierii generali au votat: De incalzirea Capitalei se va ocupa o companie infiintata de Firea. Cati bani va primi si de unde

Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 12:59
6052 citiri
Consilierii generali au votat: De incalzirea Capitalei se va ocupa o companie infiintata de Firea. Cati bani va primi si de unde
Foto: Captura video PMB

Consiliul General a votat, joi, delegarea serviciului de furnizare a agentului termic catre Compania Municipala Termoenergetica SA, dupa falimentul RADET.

Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi, prin vot, la inceputul sedintei de Consiliu General, la pachet cu alte proiecte privind termoficarea.

Mai multi consilieri - printre care Ciprian Ciucu (PNL) si Matei Tugui (USR) - au sustinut ca documentele au fost timise tarziu, in jurul orei 21:00, miercuri seara. In plus, au sustinut consilierii, din documentatia stufoasa lipsesc documente importante, cum ar fi inventarul bunurilor, politica tarifara, date legate de redevente etc.

Cu toate acestea - dupa o discutie cu caracter mai degraba politic privind termoficarea - proiectul a fost adoptat cu 37 de voturi pentru si 11 abtineri.

Ulterior, consilierii, cu 42 de voturi pentru si 8 abtineri, au adoptat un proiect care prevede ca municipalitatea va face plati de circa 363 milioane de lei, in avans, in 2019 si 2020, pentru a asigura alimentarea cu energie termica.

S-a votat si un proiect de hotarare pentru majorarea capitalului social al Companiei Municipale Termoenergetica SA cu peste 646 milioane de lei. Acesti bani nu exista in bugetul Capitalei ci - sustine city managerului Sorin Chirita - vor fi atrasi inclusiv de la Guvern, prin diverse mecanisme.

Catalin Deaconescu (PNL) - unul dintre singurii consilieri generali care au adus in discutie elemente tehnice privind termoficarea, in sedinta de pe 14 noiembrie - a propus un amendament.

Anume, Deaconescu a propus ca Termoenergetica SA sa fie capitalizata cu bani obtinuti prin diminuarea capitalului social a alor 15 companii municipale.

Amendamentul a fost respins la vot. Era de asteptat, atata vreme cat PSD, PMP si ALDE au posturi de conducere in companiile municipale infiintate de Gabriela Firea si n-ar avea motive sa voteze diminuari de capital social ale acestora.

In cele din urma, s-a adoptat si proiectul de buget al CM Termoenergetica SA.

La finalul seriei de proiecte privind termoficarea in Capitala s-a adoptat si unul prin care PMB isi doreste sa incurajeze constructia de CET-uri private in nordul si estul Capitalei, pentru a alimenta zonele Aviatiei, Pipera, Colentina si Fundeni de la alti producatori decat ELCEN.

Cat de eficienta va fi aceasta strategie, ramane sa aflam. In context, consilierul PNL Catalin Deaconecu a precizat ca de 10 ani se vorbeste despre astfel de strategii, fara insa a se lua masuri concrete pentru aplicarea lor.

Anterior, omul de afaceri Constantin Bucur - fondatorul societatii care controleaza producatorul de energie Vest Energo (fostul CET Vest) - a precizat pentru Ziare.com, ca administratiile locale din Bucuresti doar se lauda ca vor sa infiinteze CET-uri private, dar nu fac nimic in acest sens.

Tot in sedinta de joi, 14 noiembrie. Consiliul General a aprobat eliberarea din functia de administrator special al RADET a lui Alexandru Burghiu (care este director general al CM Termoenegretica SA, care va prelua activitatea de termoficare).

Locul lui Burghiu la RADET a fost luat de Tania Haritonovici, director adjunct in cadrul RADET.

Citeste si Firea: Termoenergetica va prelua activitatea RADET. Fara intreruperi, fara someri!

Citește și:
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat, în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a informaţiilor...
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Fostul premier Florin Cîţu a criticat vineri, 3 februarie, intenția PSD de a introduce o taxă de solidaritate pentru companii. Cîțu a transmis, într-o postare pe Facebook, că poate...