Ministrul Energiei: Elcen nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET poate falimenta Elcen

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 22:11
4313 citiri
Ministrul Energiei: Elcen nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET poate falimenta Elcen
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat miercuri ca producatorul de energie al Capitalei, Elcen, nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET, principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat, poate falimenta Elcen, ceea ce ar insemna "o situatie catastrofala".

Potrivit ministrului, in cazul Elcen - RADET exista o deciziei a justitiei pe care ambele parti trebuie sa o respecte.

"Politizarea situatiei dintre Elcen si RADET afecteaza ambele societati in mod negativ. Repet ceea ce am mai spus si ar trebui sa fie foarte bine cunoscut publicului: intre cele doua entitati exista o disputa economica pe care justitia a si transat-o in buna masura", a afirmat Grigorescu, intr-un comuncat al ministerului.

RADET are o datorie fata de Elcen pe care trebuie sa o achite, altfel Elcen intra in incapacitate de plata si nu va putea livra agent termic si apa calda catre RADET, a subliniat ministrul.

"Nu este nevoie de politizarea situatiei pentru ca acest lucru va amana plata datoriilor si, in consecinta, Bucurestiul va fi cel care va suferi", a mai spus Grigorescu.

Anterior, primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, le-a cerut, printr-o scrisoare deschisa, primului ministru Dacian Ciolos, viceprim-ministrului Vasile Dincu, ministrului Energiei, Victor Grigorescu si ministrului Finantelor, Anca Dragu, ca Guvernul sa se implice in rezolvarea situatiei problematice dintre RADET si Elcen astfel incat amenintarile furnizorului de agent termic cu intreruperea caldurii inainte de sezonul rece sa nu ajunga sa se concretizeze.

Compania Distrigaz Sud Retele, controlata de grupul francez Engie, a limitat debitul de gaze naturale catre producatorul de energie Elcen din cauza neachitarii serviciului de distributie, astfel ca aproximativ 40% dintre locuitorii Bucurestiului raman fara apa calda, mai precis cartierele Drumul Taberei, Militari si Crangasi, dar si o parte din centrul Capitalei.

Mai mult, Distrigaz Sud va demara procedura de executare silita pentru recuperarea unei parti din datorie.

Anterior, Elcen a anuntat ca este in imposibilitatea de a-si onora platile catre furnizorii si distribuitorii de materii prime, materiale si servicii, din cauza datoriilor acumulate de RADET catre Elcen.

"Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, si a notificat Elcen in acest sens, ca, incepand cu data de 05.09.2016, sa reduca presiunea gazului natural, in mod constant, pana la limita de avarie (2 bari), fapt pus in practica la aceasta ora", se arata intr-un comunicat al Elcen.

Pe de alta parte, RADET Bucuresti datoreaza Electrocentrale Bucuresti peste 3,6 miliarde de lei.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...