O cascada fierbinte curge pe sub Bucuresti? Iata de unde vine apa si de ce reprezinta un pericol

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 14:56
27682 citiri
O cascada fierbinte curge pe sub Bucuresti? Iata de unde vine apa si de ce reprezinta un pericol
Foto: Arhiva Pixabay

O intreaga cascada de apa fierbinte se scurge continuu din reteua RADET in subteranele Capitalei, riscand sa afecteze stabilitatea solului pe care sunt ridicate blocuri, scoli si spitale, sustine consilierul municipal Ciprian Ciucu (PNL).

Inca de luni Ciprian Ciucu atragea atentia - prin intermediul unei postari pe o retea de socializare - ca apa fierbinte care se pierde din reteaua ciuruita a RADET se scurge in subteranul Bucurestiului, afectand stabilitatea solului pe care sunt strazi, locuinte si institutii.

Marti, consilierul PNL a postat si parametrii de livrare a agentului termic prin reteaua RADET, asa cum erau ei inregistrati la ora 6:00, in dimineata zilei de 8 ianuarie.

Foto: Facebook/Bogdan Ciucu

"Se poate vedea din imagine ca, intr-adevar, pierderile nu erau ieri de 1.000 de tone de apa pe ora. Adevarul era mult mai crunt: se ajunsese la pierderi de peste 2.000 de tone pe ora. E o intreaga cascada care curge sub Bucuresti si care, bineinteles, risca sa afecteze solul", a declarat pentru Ziare.com Ciprian Ciucu.

Intr-o astfel de situatie, consilierul PNL sustine ca singura solutie este un plan solid de investitii, care sa opreasca aceasta risipa periculoasa.

"Fara investitii, reteaua RADET a ajuns un asa ciur incat, ca sa ajunga caldura in case, trebuie crescuta presiunea. Iar cand creste presiunea apar alte si alte avarii. E un cerc vicios.

Gabriela Firea, lasati concertele si spectacolele si planificati investitii serioase! Chiar daca sperati ca nu va crapa de tot in timpul mandatului dvs, nu veti scapa de raspundere!", sustine Ciprian Ciucu.

UPDATE Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a sustinut pentru Ziare.com ca aceasta cascada nu exista, iar lucrurile nu stau asa cum le prezinta consilierul PNL.

"Pierderile exista, dar nu sunt nici de ieri, nici de astazi. Ceea ce nu exista este aceasta cascada subterana. Nici nu ar avea cum sa existe, in conditiile in care apa se duce intr-un sistem de canalizare. Exista, la nivelul micro, infiltratii, sigur. Dar cantitatea este infima fata de ce se duce in canalizare. Nu este o situatie de natura sa puna orasul in pericol.

Daca toata aceasta apa s-ar strange in galerie, nu ar ajunge sa iasa la suprafata? Pe unde vedeti ca iese abur, ar iesi intr-un final si apa, la cantitatile despre care vorbim. Si nu cred ca ati vazut asa ceva, prin oras...

In ceea ce priveste zona Vacaresti, nu avem acolo o situatie deosebita, nu este nici cascada subterana si nici nu ar avea cum sa mai functioneze sistemul, daca ea ar exista", a explicat administratorul special al RADET.

Urmeaza schimbari de conducte care ne vor lasa fara apa calda

In plus, acesta sustine ca actuala administratie n-a pierdut ultimii ani, ci i-a folosit pentru a pregati documentatiile necesare investitiilor in sistemul de distributie.

"De la venirea noii administratii nu s-a stat. Dimpotriva, chiar s-a muncit. Dar nu poti rezolva in doi ani de zile ce nu s-a rezolvat in 25 de ani.

Ca sa schimbi o conducta cum e cea care s-a spart la finele anului si a cauzat probleme, ai nevoie de intreaga documentatie: studiu de fezabilitate, caiet de sarcini, avize, proiectare... Realizarea unui asemenea set de documente pentru o asemenea investitie - care inseamna redimensionare, se intervine pe galerii la peretii de sustinere - ca trec masini pe deasupra - nu ne jucam cu vietile oamenilor. Doar documentatia dureaza un an, un an si ceva", a declarat pentru Ziare.com Alexandru Burghiu.

In plus, sustine Burghiu, pentru 2019 exista un plan de investitii si inclusiv proiect tehnic deja intocmit pentru reabilitarea a 64 de kilometri de sistem de distributie. Se va schimba si parte din Magistrala 2 de distributie, la care s-au inregistrat avarii inainte de sarbatorile de iarna si din pricina carora zeci de mii de bucuresteni au ramas in frig, in case.

Lucrarile la magistrala vor incepe, insa, abia dupa ce sezonul rece se va termina si RADET nu va mai furniza agent termic. Asta nu inseamna, insa, ca bucurestenii nu vor avea de suferit, in conditiile in care o magistrala in lucru inseamna imposibilitatea furnizarii de apa calda pentru o buna perioada de timp catre populatie.

Eveniment Quarterly Report

Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost sancționată de polițiști după ce a fost prinsă circulând cu viteză pe un bulevard din Capitală, mai exact cu 27 de kilometri la oră peste...
”Copiii de suflet” ai lui Dumitru Buzatu. Viitorul incert al celor mai apropiați oameni din anturajul baronului PSD
”Copiii de suflet” ai lui Dumitru Buzatu. Viitorul incert al celor mai apropiați oameni din anturajul baronului PSD
Pentru mai mulți apropiați ai baronului PSD de Vaslui Dumitru Buzatu, arestat pentru luare de mită, funcțiile și viitorul politic sunt incerte, scrie Vremea Nouă. Ana Maria Obreja, despre...
#cascada subteran RADET, #pierderi apa RADET, #pierderi apa Ciprian Ciucu Alexandru Burghiu , #radet