Primaria Capitalei n-a platit niciun leu din subventiile pentru incalzire pe 2019. Raman bucurestenii fara apa calda?

Luni, 13 Mai 2019, ora 15:12
4355 citiri
Primaria Capitalei n-a platit niciun leu din subventiile pentru incalzire pe 2019. Raman bucurestenii fara apa calda?
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

RADET sustine ca - desi administratia locala nu a platit deocamdata catre ELCEN niciun leu din agentul termic furnizat in acest an - bucurestenii nu vor ramane fara apa calda, in perioada imediat urmatoare.

Inca de la finalul lunii martie, ELCEN anunta - prin administratorul sau judiciar, Sierra Quadrant - ca din iunie i-ar putea lasa pe bucuresteni fara apa calda. Motivul: Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si RADET n-au platit agentul termic consumat de bucuresteni in ianuarie, februarie si martie.

Problema consta in faptul ca - neincasand banii pe agentul termic - ELCEN nu avea, la randul sau, cu ce sa isi achite datoriile catre Romgaz. Iar daca producatorul taie gazul, ELCEN n-ar mai avea combustibil nici macar pentru a livra apa calda, in Capitala.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? E foarte simplu: in Capitala, doar o mica parte din valoarea agentului termic este platita direct din buzunar de bucuresteni. Restul costului este acoperit din subventii pe care le achita PMB cu bani de la buget. Or, pana acum, PMB n-a platit decat subventiile pentru luna decembrie 2018. In schimb, pentru ianuarie, februarie si martie n-a dat niciun leu.

Intrebarile esentiale, in acest context, sunt: cat de mari sunt datoriile catre ELCEN si de ce s-au acumulat ele? La urma urmei, administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu a declarat, in repetate randuri chiar pentru Ziare.com ca, in premiera, PMB va acorda tot sprijinul financiar de care are nevoie termoficarea.

"La acest moment, cuantumul facturilor (pe care le are de incasat ELCEN pentru agentul termic livrat iarna trecuta - n.red.) este de 500 de milioane de lei. Dar din aceasta suma, scadenta (iesita din perioada de scadenta incepand de vinerea trecuta, din informatiile Ziare.com -n.red.) este acum doar suma de 123 de milioane de lei, aferenta lunii ianuarie.

De ce suntem in aceasta situatie? E foarte simplu: dumnealor (ELCEN - n.red.) considera ca, daca mi-au livrat energia, trebuie sa le-o si platesc imediat. Or - dat fiind faptul ca atat RADET, cat si ELCEN sunt in insolventa - instanta a decis altceva. Anume, ca plata se face la 90 de zile. Si se va face", a promis Alexandru Burghiu.

Intrebat de ce nu s-au facut platile pana acum, Burghiu a declarat:

"In niciun caz, pentru ca nu s-a dorit. Asa cum am mai spus, PMB are prevazute in buget sumele necesare. Problema este ca bugetul PMB nu se alimenteaza cu taxe si impozite locale. Acelea merg la primariile de sector. PMB se alimenteaza cu bani din impozitul pe venitul global (IVG) . Cu alte cuvinte, cu bani de la Guvern.

Or, Guvernul a intarziat cu virarea acelor bani. PMB si i-a prevazut in buget, dar mai mult ce putea face? A avut loc, insa, o discutie consistenta cu Guvernul si banii urmeaza sa fie virati la bugetul local si platiti catre ELCEN".

Ce se intampla daca Guvernul nu va vira banii? E greu de spus. In mod normal, alimentarea cu apa calda n-ar trebui sistata, de vreme ce este vitala pentru asigurarea sanatatii populatiei. Problema este ca nici Romgaz - societate listata la bursa - nu va accepta sa livreze, la nesfarsit, gaz catre ELCEN fara sa incaseze nimic in schimb.

Noul primar de sector fără voce în Parlament. Cine sunt codașii reprezentării electoratului în plen
Noul primar de sector fără voce în Parlament. Cine sunt codașii reprezentării electoratului în plen
Peste 20 de de deputați au rămas în Parlament în cei trei ani și jumătate de mandat, printre ei și noul primar al Sectorului cinci, Vlad Popescu Piedone. Dintre vechii parlamentari, 21 de...
”Spovedania” lui Dorin Cocoș despre relația cu generalii SRI din statul paralel: ”Le-am spus cum se dădeau banii, cum se făcea totul”
”Spovedania” lui Dorin Cocoș despre relația cu generalii SRI din statul paralel: ”Le-am spus cum se dădeau banii, cum se făcea totul”
Omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, a vorbit duminică seară, 16 iunie, despre modul de operare al rețelei formate din generali influenți, menționându-l pe Florian...
#RADET apa calda Bucuresti, #Alexandru Burghiu RADET subventie caldura, #Firea amana plata subventie RADET , #radet
  1. ”Diamantul” lui Putin de 49 de milioane de dolari făcut scrum: Ucraina lovește decisiv VIDEO
  2. Mișcarea îndrăzneață a președintelui Macron de a dizolva Adunarea Națională. Cât de dificilă este, comparativ, această procedură în România
  3. Liderul global al ISIS a fost vizat și posibil ucis într-un atac aerian american
  4. Importurile de gaze către Europa din Rusia au depășit livrările din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani
  5. Putin ar putea participa la negocierile de pace din Elveția fără a fi arestat, în ciuda mandatului emis de Curtea Penală Internațională
  6. Avertisment pentru întreaga lume: Va urma o pandemie mai mortală decât cea de Covid
  7. Autoritățile americane au deschis o anchetă după ce un avion al Southwest Airlines a plonjat la mai puțin de 120 de metri deasupra Pacificului
  8. Adevărul despre ofensiva Rusiei în Ucraina, dezvăluit de un soldat din armata lui Putin: ”Ne-au măcelărit pur și simplu” VIDEO
  9. Fiul premierului Netanyahu îi atacă pe șefii Tzahal, Shin Bet și ai Serviciului de Informații Militare: „Trei eșecuri fatale“
  10. Copiii dispăruți ai României. Cum au eșuat centrele statului în protecția minorilor. „Cei abuzați nu sunt crezuți din prima, poate niciodată”