RADET - dinozaurul comunist fara sansa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 18:33
5803 citiri
RADET - dinozaurul comunist fara sansa

Chinul incalzirii prin intermediul RADET este unul fara de sfarsit si, sunt convinsa, unul fara solutie, de fapt.

An de an sunt probleme cu momentul in care incepe incalzirea apartamentelor, ca anul acesta, cu temperatura agentului termic, cu infinitul sir de avarii, 4.000 doar in 2014, si, nu in ultimul rand, cu valoarea facturilor care creste mereu, chiar daca Primaria Capitalei subventioneaza masiv incalzirea.

Toate carpelile si toate subventiile sunt bani aruncati pe geam si fiecare an de perpetuare a acestei situatii nu face decat sa amane rezolvarea.

Retelele lungi de distributie au cateva inevitabile neajunsuri. Pe de-o parte riscul cu mult mai mare de avarie care blocheaza nu doar un bloc, ci cartiere intregi cand se sparge o conducta magistrala.

Costul de intretinere a acestor retele lungi nu are cum sa fie altfel decat mare. Vorbim de km de conducte, de zeci de puncte termice de redistribuire etc. Si nu in ultimul rand e greu daca nu imposibil sa eviti pierderile de caldura pe tot acest traseu, chiar daca ai conducte impecabile, ceea ce desigur nu e cazul. Agentul termic nu are cum sa ajunga la destinatie la temperatura initiala. Ne-o spune fizica, nu cine stie ce studiu genial.

Unde mai pui ca in Bucuresti mare parte dintre retele si instalatii sunt foarte vechi, crapa sistematic, iar inlocuirea lor integrala ar insemna costuri uriase. Numai anul acesta RADET a primit 52 de milioane de lei din bugetul primariei pentru reparatii si investitii. Rezultatul e, dupa cum se simte in casele oamenilor, zero. Si sa nu uitam ca acest buget este alimentat si de bucuresteni care au centrale de apartament sau de bloc, deci nu beneficiaza in nciun fel de aceste investitii sau de subventia pentru incalzire.

Sistemul centralizat a fost gandit in aceeasi logica cu tot ceea ce insemna uniformizare, egalitarism, nivelare comunista. Toti la fel, dependenti de un punct central, de o decizie unica. Nu era de conceput ca unul sa vrea in casa 26 de grade, altul numai 20, toti aveau 16.

Din pacate solutia s-a perpetuat din mai multe motive. Pe de-o parte, este foarte adevarat ca multi oameni, cei mai in varsta mai ales, se tem de nou. Chiar daca e un nou mai profitabil, mai comod, el e privit cu suspiciune. Cu incalzirea centala au trait o viata, asa vor in continuare. Familiaritatea da un confort psihic indiferent de lipsa confortului real.

Dar nimeni nici nu a avut interesul sa stimuleze noul pentru ca regiile de termoficare au fost intotdeauna vaci bune de muls, ca toate regiile de stat, de altfel. Contracte, posturi de impartit, spagi, o intreaga retea de interese si clientelism care a proliferat si pe care nicio administratie nu a vrut sa o taie. Nu e intamplator ca doua loturi de fosti directori din RADET au ajuns deja pe mana DNA si unii sunt deja condamnati.

Insasi legislatia a descurajat trecerea la centrale termice de apartament. La un moment dat locuiam intr-un bloc in care unul dintre locatari a vrut sa faca pasul spre independenta. Legea ii impunea insa nu numai acordul asociatiei de locatari, ci si acordul scris al fiecarui vecin in parte. Evident ca nu l-a primit pe diverse motive: ca centrala e riscanta si daca ne explodeaza blocul, ca, stim noi!, tu o sa tii centrala inchisa si o sa te incalzesti cu ce vine de la noi prin pereti si asa o sa iesi gratis pe banii nostri etc. Omul a ramas prizonierul RADET.

Iar prizonieratul RADET mai inseamna ceva: chiar daca platesti la zi intretinerea, ai caldura si apa calda in functie de cum platesc vecinii. Cea mai stupida dintre dependente.

Acum locuiesc intr-un bloc care are o centrala proprie unica pentru toate apartamentele. E reglata sa porneasca automat cand temperatura scade sub un anumit nivel, chiar si vara daca se intampla mai stiu eu ce accident meteorologic, am convenit anumite valori ale temperaturii, pentru zi si pentru noapte si va asigur ca platesc substantial mai putin decat plateam pe vremea cand depindeam de RADET.

Eu cred ca aceasta e unica solutie daca vrem si confort si bani mai putini. Degeaba tot carpim, tot surubarim, tot subventionam. RADET este un dinozaur muribund al altor timpuri, care trebuie ingropat. Si nu ma indoiesc ca toti banii care sunt investiti periodic in resuscitarea lui, toti banii sifonati, bagati in subventii ar putea fi directionati spre subventionarea cumpararii unor centrale de bloc care sa le faca oamenilor viata mai buna si chinul intretinerii lunare mai mic.

Pentru ca situatia la ora actuala sta asa: datoriile RADET catre ELCEN erau la 31 august in valoare de 3,58 miliarde euro, 85% din retea trebuie modernizata, subventiile costa anual 600 de milioane de lei, salariile angajatilor RADET costa anual peste 164 de milioane de lei. Bani pentru resuscitarea mortului sau bani pentru pasul spre o noua epoca? Asta cred ca e alegerea, de fapt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#RADET incalzire Bucuresti, #datorii avarii RADET , #radet