Ministrul de interne Traian Igas, impreuna cu sefii principalelor institutii publice implicate in organizarea recensamantului din 20-31 octombrie, au indemanat marti opinia publica sa participe deschis la acest proces, unic pentru Romania, dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Reprezentantii autoritatilor au dorit sa sublinieze ca romanii nu au de ce sa se teama de recensamantul populatiei si locuintelor, pentru ca datele oferite de acestia in formularele de recensamant nu vor fi folosite impotriva lor.
Ei au evitat sa aminteasca despre eventuale sanctiuni in cazul in care oamenii nu doresc sa coopereze, desi au spus ca legea prevede amenzi de pana la 5.000 de lei.
Presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, a subliniat: "Calitatea recensamantului depinde de claritatea muncii recenzorului, gestionarea activitatii si cooperarea populatiei".
Ministrul Traian Igas a cerut tuturor factorilor implicati "un maxim de interes" in momentul cand intra in contact cu cetatenii, atragand atentia ca acesta este primul recensamant "care se desfasoara dupa reguli europene, pentru a respecta metodologia si criteriile aplicate in UE".
"Vrem sa stim numarul populatiei, numarul soferilor, numarul salariatilor in intregul sistem de stat, sa avem o situatie clara pe care la inceputul lui 2012 sa o facem publica in ce priveste recensamantul", a spus Igas.
Gheorghe Emacu, secretar de stat in MAI, a spus ca in mai putin de 48 de ore va incepe procesul de recenzare, iar de miercuri, 19 octombrie, recenzorii vor efectua prima deplasare in teren pentru informare.
130.000 de recenzori in intreaga tara
Potrivit lui Emacu, autoritatile "sunt in grafic" in ceea ce priveste organizarea recensamantului, iar fondurile necesare, de 190 milioane lei (45,5 milioane euro), sunt asigurate pentru perioada 2011-2013.
La nivelul intregii tari s-au angajat 130.000 de recenzori, iar pentru Bucuresti s-au inscris 12.000, activitatea de inregistrare continuand si in aceste zile.
"MAI va avea o legatura permanenta cu teritoriul, INS, credem ca suntem pregatiti pentru ca aceasta analiza statistica de mare amploare sa fie aplicabila buna si in Romania", a spus Emacu.
Saptamana viitoare va avea loc o conferinta cu toti prefectii din tara pentru stabilirea ultimelor detalii privind recensamantul.
Presedintele INS, Vergil Voineagu, a aratat ca populatia Romaniei este chemata sa raspunda cu promptitudine si responsabilitate la aceasta campanie, fiind vorba "de o datorie civica si obligatie cetateneasca".
"Trebuie sa se inteleaga ca nu exista alternativa si sa tinem seama de factorul-om, elementul central al recensamantului. Vrem sa stim cati someri avem, pensionari, studiu pe sexe, pregatire profesionala si alte aspecte. (...) Metodologia internationala arata ca cei plecati din tara mai mult de 12 luni nu mai sunt cetateni ai tarii de origine. In Romania numarul lor a devenit foarte mare si avem multi romani plecati in strainatate. Trebuie sa stim cati sunt acestia", a explicat presedintele INS.
In 148 de tari a avut loc deja recensamantul,5,7 miliarde de oameni au fost deja numarati
Prezent la conferinta de presa, reprezentantul in Romania al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie, Francois Farah, a anuntat ca pana in prezent 148 de tari au trecut deja prin recensamantul populatiei si locuintelor si 5,7 miliarde de oameni au fost deja numarati.
"Romania se alatura astfel tarilor care vor realiza recensamantul national. E un recensamant unic in Romania, primul ce se face dupa intrarea in UE. In ultimii ani INS a lucrat pentru a face demersurile necesare ca acest proces sa fie conform cerintelor UE si sistemului ONU. Activitatea de recensamant trebuie sa ajunga la toti oamenii, indiferent de caracteristicile lor personale", a afirmat Francois Farah.
Datele finale ale recensamantului vor fi cunoscute la 27 de luni de la inceperea procesului si vor fi furnizate catre EUROSTAT.
La recensamant vor fi intrebari obligatorii si optionale (declaratia etniei, religie, limba materna, dizabilitati). Durata interviului va fi de 10-45 de minute si se va inregistra in fata persoanei intervievate. Cele sapte tipuri de formulare vor fi insotite de un manual, astfel incat recenzorul sa nu uite din intrebari.
Recensamantul aduce nou introducerea notiunii de resedinta obisnuita, corectarea CNP-urilor, posibilitatea persoanei sa-si declare dubla cetatenie, declaratia voluntara a limbii materne, religiei si dizabilitatii.
Recenzorul va fi recunoscut dupa ecusonul nominalizat cu datele din buletin, mapa cu insemnele specifice, eticheta lipita pe mapa.
Romania va avea... Vezi tot