Misterele recensamantului si controversele referendumului

Joi, 30 August 2012, ora 17:56
4961 citiri
Misterele recensamantului si controversele referendumului
Foto: cursdeguvernare.ro

Referendumul din 29 iulie a scos la lumina o controversa care mocneste de ani de zile: cati locuitori are, de fapt, Romania, dupa valul de imigrari si dupa drastica scadere demografica din ultimii 20 de ani?

Si cum se face ca populatia scade, iar numarul romanilor cu drept de vot creste? Si care sunt contradictiile referendumului din noiembrie 2011, care au creat atata valva pe scena politica in plin an electoral?

La aceaste intrebari incearca sa raspunda analiza sociologului Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane.

Niciodata marimea populatiei de 18 ani si peste si dinamica ei in timp nu au fost atat de actuale si de controversat discutate ca in aceste saptamani dinaintea si de dupa referendumul din 29 iulie a.c.

Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra rezultatelor, luand in considerare numarul de alegatori din listele electorale - 18,3 milioane persoane si pragul de cvorum pe care il stim.

Intrebarile asupra numarului de alegatori si, mai ales, asupra mecanismului prin care acest numar a crescut dupa anul 2000 si a ajuns in anul 2012 aproape de numarul intregii populatii stabile a tarii la recensamantul din octombrie 2011 - 19 milioane locuitori au inca rezonanta si cred ca acum, dupa luarea deciziilor, anumite clarificari pot fi aduse, cu argumentele demografului.

Dinamica in timp a numarului populatiei de 18 ani si peste este rezultatul raportului dintre intrarile si iesirile care au loc in fiecare an in aceasta populatie. Intrarile reprezinta numarul persoanelor care ating varsta de 18 ani in cursul unui an calendaristic, iar iesirile sunt cele pe cale naturala, persoanele de 18 ani si peste decedate in cursul aceluiasi an.

Este util de precizat ca persoanele care ating varsta de 18 ani in cursul unui an calendaristic fac parte din aceeasi generatie (sunt nascute in acelasi an calendaristic), iar decesele la populatia de 18 ani si peste reprezinta suma deceselor care au loc in acelasi an calendaristic in toate generatiile care compun populatia respectiva.

Datele statistice permit determinarea celor doua componente, recurgand la tehnici de analiza demografica, si calculele pe care le-am facut se refera la anii 2002-2012 (perioada 1 ianuarie-29 iulie pentru acest din urma an). Sunt insa suficiente date statistice si tehnici de analiza pentru a construi si o viziune prospectiva pentru acest deceniu si cel care va urma.

Citeste mai multe despre Misterele recensamantului si controversele referendumului/Vasile Ghetau: Declinul demografic creste numarul populatiei de peste 18 ani? pe cursdeguvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Vasile Ghetau referendum, #Vasile Ghetau declin demografic, #date recensamant 2011 , #recensamant 2011