Recensamant 2011: Pana la urma suntem obligati sa declaram CNP-ul?

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 18:15
4879 citiri
Recensamant 2011: Pana la urma suntem obligati sa declaram CNP-ul?
Foto: Arhiva

Ministrul de Interne, Traian Igas, a anuntat marti ca recenzorii sunt obligati, prin lege, sa ceara si codul numeric personal, iar cetatenii trebuie sa il furnizeze.

Informatiile sunt ulterior anonimizate, numele si prenumele persoanelor nu sunt inscrise in baza de date, iar recenzorii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor.

Anuntul lui Traian Igas pare sa contrazica informarea de sambata venita de la Institutul National de Statistica, prin vocea purtatorului de cuvant, Vladimir Alexandrescu, ca "nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant, daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca".

Ministrul de Interne aminteste ca, "in cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011.

Astfel, articolul 2, alin. (1) prevede: "persoanele sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant, iar nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati".

Traian Igas a mai anuntat ca, in procesul de prelucrare, informatiile vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national (in interiorul retelei VPN criptat), iar la un an dupa incheierea prelucrarii, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic.

Ministrul de Interne a raspuns si acuzatiilor politice, lansate de PSD, care pretinde ca datele de la recensamant vor fi folosite in scop electoral, si a spus ca "declaratiile populatiei inregistrate la recensamant nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele statistice si nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligatii".

"Asadar, informatiile furnizate de populatie vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor institutii si nu vor putea fi folosite, in nicio situatie, de alte institutii (in scopuri de impozitare/taxare fiscala, de ingradire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetateniei etc", se mai arata in comunicat.

Traian Igas le-a cerut, marti, prefectilor si primarilor, dar si reprezentantilor Institutului National de Statistica sa manifeste mai multa implicare si deschidere in informarea cetatenilor, iar pe paginile de Internet ale prefecturilor sa fie postate, zilnic, informari despre stadiul procesului de recensamant la nivelul fiecarei localitati.

I.U.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#recensamant 2011 CNP, #Traian Igas obligativitate declarare CNP , #recensamant 2011