Recensamant 2011: Declararea CNP-ului, obligatorie - purtatorul de cuvant al INS, demis

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 12:47
8151 citiri
Recensamant 2011: Declararea CNP-ului, obligatorie - purtatorul de cuvant al INS, demis

A aparut primul vinovat in cazul scandalului iscat la recensamant, legat de obligativitatea furnizarii codului numeric personal.

Seful Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca declararea CNP-ului la recensamant este obligatorie, iar vinovatul pentru haosul legat de acest subiect este purtatorul de cuvant al INS. Drept urmare, acesta a fost demis.

"Cand a declarat ca CNP-ul nu este obligatoriu, purtatorul de cuvant si-a exprimat parerea, din graba sau dintr-o pregatire insuficienta. A gresit si a fost demis", a adaugat Vergil Voineagu.

"Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant, daca, dintr-un motiv sau altul, nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat, chiar si in absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune", declara sambata purtatorul de cuvant al INS, Vladimir Alexandrescu.

"Conform legii, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare, iar refuzul furnizarii, catre personalul de recensamant, a informatiilor prevazute in programul de informare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 4.500 de lei", a subliniat miercuri seful INS, subliniind ca "in presa au aparut interpretari distorsionate ale acestui subiect".

Recenzorul bate la usa de doua ori

Acesta a subliniat ca recenzorii vor fi trimisi inapoi la persoanele care nu si-au declarat CNP-ul, iar cei care refuza sa ofere statului toate datele risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 4.000 de lei.

"Recenzorii nostri au posibilitatea de a reveni pentru a completa CNP-ul", a explicat seful INS.

"Trebuie sa va spun ca trebuie inregistrata 100% toata populatia. Exista procedura ca atunci cand esti plecat si nu poti fi recenzat, sa mergi la centrele de recensamant si sa-ti declari datele", a declarat, vizibil iritat, seful INS.

Acesta nu a stiut sa raspunda ce se va intampla in cazul rromilor sau a oamenilor strazii care nu au acte de identitate.

Sub 50% din populatie recenzata

Sub 50% din populatie a fost recenzata pana in prezent, a declarat miercuri si secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Ghoerghe Emacu.

"Rezultatele de marti arata ca la nivel de tara, undeva la 47 de procente din acest proces - recensamant - au fost realizate in acest de intervievae. La nivel de Bucuresti, ritmul este insa ceva mai scazut", a spus Emacu.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com