Recensamantul, brambureala si incompetenta perfecte (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 13:38
5996 citiri
Recensamantul, brambureala si incompetenta perfecte (Opinii)
Foto: Ziare.com

Rar am avut parte de o mostra atat de pura, de completa si de relevanta pentru incompetenta autoritatilor, decat aceea oferita de recensamantul incheiat luni seara. De la conceptie, la executie, operatiunea s-a dovedit un fiasco total, compromitator si ridicol pentru institutii de mare importanta ale statului.

Din start, recensamantul a fost prost gandit. In primul rand, a durat cu mult prea putin, doar 10 zile, in conditiile in care vecinii nostri unguri, cu o populatie cam pe jumatate decat Romania, au rezervat pentru aceasta operatiune o luna intreaga, astfel incat numaratoarea sa fie facuta pe indelete si toata lumea sa poata fi, in cele din urma, contactata. De ce atata graba?

Si daca tot ai stabilit doar 10 zile, cata minte iti trebuie sa le programezi exact intr-o vacanta scolara (pentru prescolari si clasele I-IV)? De ce nu se putea cu o saptamana mai tarziu sau cu una mai devreme, astfel incat sa eviti riscul ca unii oameni sa fie plecati impreuna cu copiii intr-o minivacanta? Dupa cum nu inteleg de ce Romania trebuie sa faca recensamant ca in secolul trecut. In majoritatea tarilor europene daca nu chiar in toate, din Germania pana in Ungaria, formularele puteau fi completate online. Simplu si cu mult mai ieftin.

Comunicarea publica a fost mizerabila. Ministerele si companiile de stat platesc publicitate TV pentru toate prostiile, dar nu a fost organizata o campanie de informare detaliata privind recensamantul. Romanii habar nu au de ce este el necesar, ce consecinte, inclusiv europene si financiare, au rezultatele. Nu au habar ca nu a fost o initiativa a Puterii actuale, ci este vorba despre o operatiune comunitara si ca in toate tarile UE au fost organizate anul acesta numaratori dupa exact aceleasi norme, stabilite la Bruxelles. In aceste conditii de ce sa ne miram ca zvonistica iresponsabila a Opozitiei, potrivit careia recensamantul ar fi fost pus la cale de guvern in pregatirea unei fraude electorale, a prins de minune.

Sigur ca cea mai eficienta fumigena, trasa de PSD, a fost aceea privind riscurile declararii CNP. Nici Adrian Nastase nu cred ca vorbea serios cand a avertizat in privinta riscului declararii codului numeric personal. Domnia sa, sunt convinsa, stie foarte bine ca CNP nu este un cod secret, ci unul de identificare, pe care il completam pe tot felul de hartii aflate la dispozitia oricui, de la farmacie, la posta sau pe orice factura. Stie foarte bine ca Puterea are deja aceste coduri, la serviciile de evidenta a populatiei si la Ministerul de Interne, ca CNP-urile sunt trecute pe listele electorale, asa ca nu era niciun motiv ca cineva sa fure ceea ce are deja. Dar aceasta fumigena a avut un efect cu totul neasteptat din cauza reactiei tampe a autoritatilor.

INS a reactionat ca prins cu rata in gura. In loc sa explice ca declararea CNP este obligatorie potrivit unei ordonante emise in 2007 de Guvernul Tariceanu, ordonanta care nu face decat sa respecte regulile UE si ale ONU, reprezentantii institutului au inceput sa se balabaie. Purtatorul de cuvant a anuntat ca declararea CNP este optionala, ceea ce insa contravine flagrant articolului 12 din ordonanta. Vlad Alexandrescu a fost demis si INS a anuntat ca CNP trebuie declarat sub sanctiunea amenzii. Nu si etnia si religia insa, desi ele sunt incluse alaturi de CNP in acelasi art 12, ca obligatorii. De ce aceasta diferenta? Aiureala asta i-a zapacit pe oamenii si i-a pus pe drumuri pe si-asa sufocatii recenzori, obligati sa bata in nou la aceleasi usi pentru a colecta si codurile nedeclarate intitial. E firesc ca multi dintre ei au abandonat pe parcurs.

Dar culmea a fost atinsa cand directorul INS, Vergiliu Voineagu, a intrat prin telefon intr-o emisiune TV vorbind ca un om beat crita. Patina pe cuvinte, era incoerent si cu o foarte discultabila proprietate a termenilor. Poate era doar intr-o indispozitie de alta natura, nu betie. Ar fi trebuit sa refuze, oricum, interventia. Sau poate pur si simplu e un foarte slab comunicator. Atunci sa fi desemnat unul breaz care sa faca precizarile necesare. Domnul Voineagu a aruncat intr-un ridicol ingrozitor institutia pe care o conduce si intreg procesul de recensamant. Si totusi premierul Boc nu a socotit cu cale sa-l demita, ceea ce mi se pare la fel de grav ca insasi prestatia directorului INS.

Dupa cum nu inteleg de ce trebuia sa fie directorul INS "vedeta" recensamantului. Potrivit legii, operatiunea este supervizata de o comisie condusa de ministrul de Interne. L-ati vazut pe domnul Igas in aceasta perioada cu vreo explicatie pertinenta? Eu nu. Si dupa toate aceasta bamureala nu numai dl. Voineagu ar trebui sa-si faca bagajele, ci si ministrul de Interne.

O actiune despre care se stia de 4 ani a fost organizata pe genunchi, aiuristic si incompetent. In aceste conditii de ce am avea incredere in acuratetea rezultatelor. Si nu numai noi, ci si europenii care ma indoiesc sa mai fi vazut vreodata asa o bramureala perfecta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#recensamant 2011, #recensamant Romania 2011, #brambureala recensamant 2011 , #recensamant 2011