A inceput recensamantul populatiei si, odata cu el, si vanzoleala. Oamenii intra la banuieli, nu toti agreeaza ideea, iar unii chiar cred ca le va fi mai rau.
Asa vad cei de la Petrosani actiunea prin care suntem numarati si inregistrati, iar unii chiar cred ca vom saraci din aceasta cauza. Sunt oameni care spun ca se asteapta ca, dupa ce toate datele vor fi centralizate, cineva "de sus" le va pune biruri pe avere.
"E o mare porcarie! Cum sa fiu eu obligat sa spun tot ce am? O sa vedeti ca, mai incolo, o sa vada cate case avem, cati metri patrati de gospodarie si apoi sa ne ia impozite si cine mai stie ce alte idei o sa le vina. Nu e corect!", spune un barbat din Petrosani.
Cel mai mult, oamenii se tem sa dea codul numeric personal, desi fac acest gest in oricare alt loc in care li se cere.
"Nu vad de ce sa le dau acest cod numeric personal. Ma mai gandesc cum fac, ca nu cred ca e corect ce fac acum cei de la recensamant", sustine un alt om din Petrosani.
Altii cred ca e corect formulat "testul", asa ca nu au obiectii.
"La mine a venit cu recensamantul si nu a durat decat foarte putin. Nu au fost intrebari asa cum a zis la televizor. Nu m-a deranjat nimic si am raspuns la toate fara probleme", sustine un alt barbat.
"O sa imi declar fara probleme toate datele, inclusiv etnia. Probabil ca de aia m-ati oprit, ca m-ati vazut mai colorat, dar nu e nicio problema si imi voi declara si etnia", spune un alt cetatean.
Romanii trebuie sa raspunda la o serie de intrebari la recensamantul populatiei si al locuintelor care a inceput joi.
Acesta este primul recensamant dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar o noutate este ca, de aceasta data, nu vor fi luati in calcul cetatenii plecati mai mult de 12 luni din tara.
Acest lucru ar putea duce in final la confirmarea estimarilor ca populatia Romaniei a scazut cu cateva milioane de locuitori, fapt care va avea implicatii in domenii precum sistemul educational sau medical, in calcularea ratei somajului, dar si a PIB-ului pe cap de locuitor.