Pitoreasca lume romaneasca a intrat la interogatoriu. Al 12-lea din istoria tarii si cuprinzand peste 100 de intrebari. Aceasta testare in masa, prima dupa intrarea Romaniei in gospodaria europeana, isi propune o contabilizare pe intrari-iesiri a traitorilor imprastiati din creierul muntilor pana la malul apei sarate. Plus acoperisurile de deasupra capetelor.
Daca in 2002 numaram circa 21,7 milioane de cetateni, cu o majoritate de vreo 600.000 in favoarea fiicelor Evei, totalul publicat la inceputul anului viitor are toate sansele sa indice un minus de 2-3 milioane. Din pricina pribegilor cu lumea-n cap, ghiftuiti de o democratie paguboasa si a celor trecuti in oastea dreptilor, conform unui vadit deficit demografic.
Situatia globe-trotter-ilor nostri este ceruta de UE, cu scopul eventual al unor returnari la pachet voluminos, dar si al unor CNP-uri ce depasesc numarul oamenilor.
Mai dificil de inteles este solicitarea catorva ministere nationale de raportare a indicatorilor privitori la tot felul de dizabilitati. Printre ei, surzi (la toate cele), oftalmo-afectati, purtatori de memorie intinsa de la mana pana la gura.
Tot pe la mana recenzorului trec cei care nu pot urca treptele (ierarhiei sociale?), nu se pot ingriji singuri ori comunica prin metode inedite. Cu cat mai putini suferinzi, cu atat mai bine, deoarece la frontiera vestica, pe relatia "out", exista un exod fara precedent de medici si asistente.
Interesanta este si rubrica in care se va trece "capul gospodariei". Consacratul clasic ar fi barbatul, dar onorifica functie este variabila. Depinde de statura si kilogramele pretendentului la rangul alfa, salariul etalat din portofel, naravurile aferente etc.
Instalatiile de aer conditionat si ramele ferestrelor sunt alte prevederi situate intre ciudatenie si stupiditate. Cui ii foloseste sa afle despre asemenea conditii? Locatarului ii place temperatura scazuta, insa are cercevele din fier. Ce importanta are?
In cazul cladirilor de locuit in comun, cel mai usor de numarat sunt batranii din aceste stabilimente sociale. A venit frigul, ii gasesti inghesuiti sub pleduri cazone. La polul opus, studentii. Mai rari in camine decat capra neagra.
Statul a dat asigurari ca datele culese se afla sub girul confidentialitatii. Este limpede ca acest aspect nu tine decat de cuvantul dat si nu poate fi supus verificarii de catre cetatean. In ciuda amenzilor prevazute pentru recenzor, in cazul cand el nu este onest.
Oamenii isi pot pune pe buna dreptate problema divulgarii informatiilor culese prin recenzare, ce pot ajunge unde nu trebuie. De exemplu, bancile, societatile de recuperari debite sau oricare alte institutii prestatoare de servicii "speciale."
Avem de-a face si cu intrebari la care raspunsurile pot fi refuzate. Este vorba de etnie, limba materna si religie. Totusi, o problema ramane declararea adevaratei etnii de catre rromi. Din varii motive, unii dintre ei sunt dispusi sa evite realitatea.
Institututl National de Statistica, prin Valentin Alexandrescu, seful biroului sau de presa, se bazeaza pe puterea de convingere a recenzorului. Cam putin si deosebit de intamplator.
Vor fi multe lacune in derularea acestui test national. Cu siguranta sunt suficient de multi oameni de teren carora anumiti termeni din chestionare le joaca feste. Daca li se adauga lentoarea gandirii, neatentia si viteza redusa de deplasare, tabloul eratelor posibile devine cat se poate de real.
Acea diminuare a numarului romanilor despre care aminteam va avea implicatii in Invatamant, Sanatate, in calculul ratei somajului si a PIB-ului pe cap de locuitor. In plan politic, vor fi afectate cota de reprezentativitate, numarul de mandate si cel de colegii de pe cuprinsul tarii.
Sa aiba vreo importanta prezentul recensamant pentru sensibila situatie a listelor de votanti ai viitoarelor tururi de scrutin electoral? Imposibil de precizat, usor de speculat.