Totul despre recensamantul care bate la usa - intrebari si raspunsuri

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 14:06
18075 citiri
Totul despre recensamantul care bate la usa - intrebari si raspunsuri

Recensamantul populatiei si locuintelor din Romania se va desfasura in perioada 20-31 octombrie, sub directa coordonare a Institutului National de Statistica. Ziare.com s-a interesat pentru tine si a aflat cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stii legat de acest subiect.

Recensamantul bate la usa - Ce nelamuriri aveti?

Informatii preliminare

Metoda de culegere a datelor va fi cea traditionala, prin intervievarea directa a populatiei de catre recenzori, la domiciliul cetatenilor, raspunsurile fiind inscrise in chestionarele de recensamant.

Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau proprietatile sale.

Pentru ca cetatenii sa se obisnuiasca cu ele, cele 8 chestionare au fost publicate pe Internet la adresa recensamantromania.ro si se refera la:

G - Gospodarie;

LC - Locuinta, Cladire;

M - Persoane plecate in strainatate;

P - Persoane;

PPI - Persoane plecate pentru o perioada indelungata;

PR - Personalul de recensamant;

SC - Spatiul colectiv de locuit;

TP - Persoane temporar prezente.

Cele opt chestionare pot fi descarcate si in limba maghiara.

Ziare.com a cerut informatii suplimentare de la Institutul National de Statistica si a obtinut raspunsurile la intrebarile adresate de cititorii nostri.

Cum va fi informata populatia despre venirea recenzorului? Care sunt pasii procedurali?

Participarea populatiei la recensamant este una dintre conditiile fundamentale pentru reusita acestuia. De aici, atentia deosebita acordata asigurarii acestei participari cu ajutorul unei proceduri care sa permita in final ca toate persoanele sa fie recenzate.

Primul pas, dupa realizarea campaniei de popularizare a recensamantului, il constituie vizita preliminara, desfasurata cu o zi inainte de inceperea oficiala a recenzarii. Cu aceasta ocazie, recenzorul isi recunoaste intregul sector de recenzare si realizeaza un scurt dialog cu persoane din cadrul fiecarei gospodarii, dialog prin care se stabileste de comun acord o zi si o ora pentru interviu.

Acolo unde nu este gasit acasa niciun membru adult al gospodariei se lasa in cutia postala sau prin alta modalitate un fluturas prin care recenzorul propune o zi si o ora pentru recenzare, comunicandu-si, totodata, datele de contact in eventualitatea ca se opteaza pentru un alt moment al dialogului.

Daca la vizita pentru interviu nu gaseste in continuare pe nimeni, lasa un al doilea fluturas, propunand o noua data a revenirii, precum si informarea ca exista posibilitatea prezentarii la comisia locala de recensamant, in perioada ramasa pana la 31 octombrie pentru a-i fi preluate datele in formularele de recensamant.

Recensamant 2011: Nu te lasa inselat de falsi recenzori - Vezi cum arata legitimatia

Ce se intampla daca, din motive obiective, niciun membru al unei familii nu este acasa in intervalul orar respectiv?

Daca niciun membru al familiei nu este acasa pe toata perioada recenzarii, legea prevede posibilitatea preluarii unui minim de informatii din surse indirecte (vecini, administratori de bloc, primari sau secretari de primarii, in cazul localitatilor rurale, preoti, invatatori etc).

In acest caz, informatiile preluate privesc doar numele celor absenti si perioada de cand acestia lipsesc din acea locatie. In niciun caz nu se cer informatii care tin de statutul educational, social, profesional, etnie, religie etc.

Unde poti merge sa completezi formularul in cazul in care chiar nu poti fi acasa in ziua respectiva? Unde vor fi centrele de recensamant?

Comisiile locale de recensamant functioneaza, de regula, in sediile primariilor locale. Ele sunt mediatizate prin presa, radioul si televiziunea locale, precum si prin alte mijloace de informare de care se dispune la nivelul fiecarei localitati.

Ce se intampla daca stai cu chirie, deci nu locuiesti la adresa de pe buletin?

Recenzarea se face, conform Regulamentului European, la resedinta, asadar acolo unde o persoana se afla la momentul recenzarii si nu la domiciliul legal (cel din actul de identitate). Evident, e de presupus ca in cele mai multe cazuri resedinta si domiciliul sa coincida.

Cat priveste statutul de chiriasi, acesta nu trebuie sa fie confirmat prin niciun fel de documente. Asadar, recenzorul nu solicita niciun act care sa ateste daca o persoana ocupa un anumit spatiu locativ, cu sau fara un contract de inchiriere.

Cum sunt recenzati studentii?

Studentii sunt recenzati, in situatia in care isi fac studiile in alta localitate decat cea in care isi au resedinta, la caminele studentesti sau la gazdele la care domiciliaza ca persoane temporar prezente. In localitatile de domiciliu sunt inregistrati ca persoane plecate pe perioada indelungata.

Cum sunt recenzati cei plecati la munca in strainatate si familiile lor?

Cei plecati la munca in strainatate, in functie de durata perioadei absentei din tara sunt inregistrati pe formularul M (migratie), statutul lor fiind determinat de raspunsul la intrebarea de cat timp sunt plecati din localitatea de recenzare.

Daca aceasta perioada este mai mare de 12 luni, la centralizarea chestionarelor ei nu vor mai face parte din populatia stabila a Romaniei, urmand a fi inclusi in populatia stabila a tarilor in care se afla. Aceeasi procedura, dar in sens invers, se aplica si cetatenilor straini surprinsi de recensamant pe teritoriul Romaniei. Daca ei se afla aici de mai mult de 12 luni, vor fi cuprinsi in populatia stabila a tarii noastre.

Ce se intampla cu cei plecati la studii in strainatate?

Cei plecati la studii in strainatate vor fi inregistrati ca temporar absenti din Romania si temporar prezenti in tarile unde se afla.

Care sunt amenzile prevazute si unde se platesc?

Cuantumul amenzilor variaza intre 2.000 si 5.000 lei in functie de gravitatea formei pe care o poate lua refuzul de a fi recenzat.

Intrebari primite de la cititorii Ziare.com:

Va rog sa-mi raspundeti care este legislatia care ma obliga sa dau date despre modul meu de viata, venituri, cine si cum este acasa (program), CNP, date strict confidentiale, daca am vreo relatie etc. Acestea sunt date strict confidentiale, unele intime, iar cu ajutorul altora poti deveni o tinta usoara pentru hoti. Nimeni nu-mi poate garanta ca nu pot fi folosite in alte scopuri.

Obligativitatea participarii la procesul de recenzare prin raspunsuri oneste la intrebarile din chestionarele de recensamant este stipulata prin lege: atat prin Legea statisticii oficiale (Legea 226/2009) cat si prin HG nr 1502/2009 cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea garanteaza, totodata, confidentialitatea datelor individuale, care nu se disemineaza catre nicio alta institutie si se anonimizeaza prin procesul de prelucrare. Toate informatiile care se dau publicitatii sunt date agregate. Recenzorii isi asuma, sub efectul legii, pastrarea confidentialitatii asupra informatiilor inregistrate.

Dupa introducerea informatiilor individuale in sistemul de prelucrare informatica, chestionarele se distrug.

Daca eu sunt si rrom si maghiar si roman, ce ma declar?

Declararea etniei se face prin libera asumare. In cazul unor persoane care au o origine multietnica urmare a unor casatorii intre persoane de etnii diferite, se declara si se inregistreaza ca atare acea etnie pe care persoana intervievata o considera a-i fi cea mai apropiata.

Kelemen Hunor: Maghiarii sa-si declare fara retinere indentitatea la recensamant

Trebuie sa spun si daca am de gand sa raman in Romania in urmatorii 2-3 ani sau nu?

Recensamantul inregistreaza situatia persoanei la momentul inregistrarii (momentul critic fiind ora 00:00 a zilei de 20 octombrie 2011).

Pe chestionar scrie "Toate informatiile din acest formular sunt confidentiale si vor fi utilizate doar in scopuri statistice", dar la finalul formularului trebuie sa semneze declarantul. E confidential sau e declaratie si trebuie sa semnezi?

Semnarea formularului de recensamant vizeaza exclusiv verificarea de catre fiecare persoana intervievata ca informatiile pe care le-a comunicat recenzorului au fost inregistrate corect.

Pentru ce este nevoie de CNP-ul persoanei(lor) supuse recensamantului?

Inregistrarea CNP-urilor elimina posibilitatea dublei inregistrari a unei persoane care, pe perioada recenzarii, ar putea fi gasita de recenzori in mai multe locatii. In procesul de prelucrare nu se preia si numele persoanei, asa incat dispare orice legatura intre CNP si posesorul acestuia, ca individ.

In acea perioada voi umbla in concediu prin Romania. Ca cetatean strain in vacanta, ce date "ma obliga" sa dezvalui recensamantul acesta?

Recensamantul din Romania se realizeaza in conformitate cu Regulamentul Comisiei si al Parlamentului European nr.763/2008, unic si obligatoriu pentru toate statele membre si totii locuitorii acestora, indiferent de tara in care sunt surprinsi in momentul recensamantului (in tara de origine sau intr-un alt stat).

In acest ultim caz, cetateanul strain va aparea ca "temporar prezent" in Romania si "temporar absent" in tara in care isi are resedinta obisnuita.

Sunt in tara numai pe 20, 21 si 22. Cum fac sa particip si sa evit amenda?

In situatia in care o persoana va lipsi de la resedinta (domiciliu) inainte de a fi recenzata, ea se poate prezenta la Comisia locala de recensamant din localitatea de resedinta, unde, pe toata perioada 20-31 octombrie, va putea fi recenzata.

Cum se procedeaza cu cetatenii aflati in strainatate care nu au pe nimeni unde se afla locuinta? De exemplu, in Italia in aceasta perioada se primesc plicuri acasa la domiciliul pe care il ai cu formularele de completat, le completezi si le trimiti prin posta in plicul gol pe care ti-l pun ei odata cu formularele cu adresa stampilata pe el. In Romania cum se procedeaza?

Pentru persoanele plecate in strainatate care nu au multi membri ai familiei ramasi acasa, se preia un set minimal de informatii de la vecini, administrator de bloc, secretari de primarii, preot etc.

Lista candidaților la președinție validați de BEC până în prezent. Singurul respins a fost Miron Cozma. Ce problemă are fostul lider al miner
Lista candidaților la președinție validați de BEC până în prezent. Singurul respins a fost Miron Cozma. Ce problemă are fostul lider al miner
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat joi, 3 octombrie, că a validat candidaturile pentru Președinția României a șase candidați, precum și respingerea candidaturii unuia dintre...
Geoană e convins că Hodorkovski nu este opozant al Kremlinului. "Nu am văzut un oligarh rus anti-Putin care să mai fie încă în viaţă"
Geoană e convins că Hodorkovski nu este opozant al Kremlinului. "Nu am văzut un oligarh rus anti-Putin care să mai fie încă în viaţă"
Mircea Geoană, fostul număr 2 în cadrul NATO și, actualmente, candidat independent la funcţia de preşedinte al României, a anunţat joi seară, 3 octombrie, că opozantul rus Mihail...
#recensamant 2011, #recensamant, #recensamant Romania , #recensamant 2011
  1. Cel mai mare succes de război din istorie al Ucrainei. Există o metodă care sfârșește agresiunea Rusiei
  2. Furtună solară gigantică neașteptată: NASA anunță că va lovi Pământul cu 2 milioane de km pe oră VIDEO
  3. Invincibilul Putin, umilit de o acțiune a Ucrainei: Ordinul președintelui nerespectat de armata Rusiei
  4. Beirutul acuză Israelul de masacru asupra echipelor de salvare. Zeci de paramedici şi pompieri, uciși în bombardamentele din ultimele zile
  5. Zelenski va participa la un summit Ucraina - Balcani, în condițiile în care mulți locuitori din regiune au simpatii tradiționale față de Rusia. În ce țară va avea loc reuniunea
  6. Zece români au murit din cauza infecției cu virusul West Nile. Recomandările specialiștilor
  7. Român arestat după ce a primit un colet din Spania. Ce conținea FOTO
  8. Soluția Kievului pentru a recruta soldați pentru război. Ce este Legiunea Ucraineană
  9. Mii de persoane au cerut în stradă, la Viena, ca partidul de extremă-dreapta care a câștigat alegerile să nu fie primit la guvernare
  10. Băiat de 12 ani, dat în urmărire la nivel naţional după ce a dispărut de acasă. Semnalmentele copilului