Aberatia zilei: Lupta preotului acuzat de "malpraxis" cu bebelusul

Vineri, 29 Mai 2015, ora 13:37
11192 citiri
Aberatia zilei: Lupta preotului acuzat de "malpraxis" cu bebelusul
Foto: captura ProTV

Staretul Ioasaf de la Manastirea Cotmeana a fost pus sub control judiciar la doi ani dupa ce s-a batut cu familia unui copil nascut cu "buza de iepure", in timpul altercatiei fiind lovit inclusiv bebelusul. Povestea include un intreg ciorchine de aberatii, asa ca nici nu stii daca sa razi sau sa plangi citind-o.

Varianta oficiala prescurtata

Ioan Boiciuc, cunoscut ca staretul Ioasaf de la Manastirea Cotmeana (Arges), a fost pus joi sub control judiciar de procurorii Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti pentru purtare abuziva, folosire de expresii jignitoare, amenintare, distrugere, lovire si alte violente, informeaza Agerpres.

Procurorii spun ca in septembrie 2013 preotul i-a jignit si s-a luat la bataie cu membrii familiei unui nou nascut. Violentele au continuat si in fata politistilor chemati la fata locului. Procurorii spun ca in timpul altercatiilor a fost vatamat fizic si bebelusul in varsta de o luna, aflat in bratele mamei sale, iar unei femei i-a fost rupta bluza.

Desi despre scandal a scris pe larg presa locala si centrala, timp de doi ani staretul si-a continuat activitatea nestingherit. Joi, el a fost pus sub control judiciar si timp de 60 de zile nu va mai putea sa isi exercite profesia de preot.

Varianta familiei agresate

Un apel efectuat la serviciul de urgenta 112 in septembrie 2013 i-a adus pe politisti la Manastirea Cotmeana, unde bataia era in toi.

Ce se intamplase de fapt? Luni de zile, familia Nicoara din Curtea de Arges ii platise staretului o suma totala de aproape 2.600 de lei pe acatiste si slujbe speciale pentru ca bebelusul Mariei sa se nasca sanatos, adica fara "buza de iepure", asa cum avea una dintre surioarele lui.

Defectul genetic este unul dintre cele mai comune, iar cauza este necunoscuta, cercetatorii suspectand o combinatie intre factori genetici si factori de mediu.

Daca medicii nu au habar, cu siguranta staretul Ioasaf stie ce trebuie sa faca, si-o fi zis familia Nicoara. Asa ca s-au inteles. Pe bani grei, bineinteles.

Viitoarea mamica a tinut posturi si a venit chiar si de doua ori pe luna pentru slujbe speciale tinute de staret, desigur platite. In ciuda acatistelor (platite si ele), a posturilor si rugaciunilor, copilul s-a nascut cu malformatia congenitala de care se temea intreaga familie. Asa ca mama, tatal, bunica, bunicul si unchiul nou-nascutului au dat navala ca sa-i ceara preacuviosului Ioasaf banii platiti inutil.

Lor li s-a parut normal: daca au dat bani pentru un serviciu, iar el nu a fost indeplinit cum se cuvine, trebuie sa isi primeasca banii inapoi. La fel se intampla si cand cumperi un frigider, nu?

In schimb, preotul acuzat de "malpraxis" nu a fost de acord sa returneze nici macar un leu, asa ca s-a dezlantuit Iadul pe pamant - urlete, injuraturi, picioare, pumni si palme din belsug, la taraboi luand parte si cativa preoti care ar fi sarit in ajutorul staretului, relata atunci ProTV.

Cu greu au fost despartiti beligerantii de catre politisti, iar familia Nicoara s-a dus glont la spitalul din Curtea de Arges, ca sa isi scoata certificat medico-legal. Bunica Nicoara era femeie de serviciu la Parchetul de pe langa Judecatoria Curtea de Arges la vremea respectiva, asa ca stia cum trebuie sa procedeze, scrie Jurnalul de Arges.

Versiunea staretului: "Nenorocita, blestemata, manca-o-ar Iadu', arza-o-ar focu'!"

Declaratiile preacuviosului Ioasaf despre acest caz sunt atat de socante, incat nu putem sa nu ne intrebam cum de nu a fost sanctionat imediat de cei in drept.

"Cu lacrimi, am sa tip la tine, Doamne, alege-s-ar praful de ei. Arza-i-ar focul! Sa le dea Dumnezeu binele, cum mi-au dat ei mie linistea!", a strigat staretul in gura mare, convins fiind ca bebelusul "a iesit asa pentru ca sunt nemernici, oameni de nimic".

Slujitorul Domnului a recunoscut ca i-a promis femeii ca bebelusul va fi sanatos, dar numai daca ea va respecta tot ce ii spune el.

El s-a plans ca i-a fost rupta sutana si ca a fost fugarit prin altar. "Nu este de calificat asa ceva, sa vina cineva sa ceara banii de la acatiste dupa 9 luni. Strigator la cer! Cine a mai vazut sa vina inapoi sa ceara banii pe acatiste?!", s-a plans staretul la ProTV.

Intr-un dialog purtat ulterior cu reporterul de la Jurnalul de Arges, preotul a spus ca el a fost victima, nu agresor, asa ca i-a umplut de blesteme si injuraturi pe membrii familiei Nicoara.

"Sa dea Dumnezeu sa-i loveasca bunul Dumnezeu! Iar daca noi, careva din manastire, am pus piciorul sau pumnul pe ei, sa ne dea noua Dumnezeu. (...) Ei mint. Au apelat la mine sa ma rog sa le dea Dumnezeu un baiat. Baiatul s-a nascut. Dar daca ea (mama copilului, n.red.) are RH-ul negativ, eu ce sa fac?", a spus parintele Ioasaf.

Intrebat cati bani a primit, acesta a replicat tot cu un blestem: "Cati bani au dat, atatea zile sa aiba".

"Eu n-am cerut de la nimeni, in viata mea, niciun ban. Nenorocita, blestemata, manca-o-ar Iadu', arza-o-ar focu', sa-i dea Dumnezeu dupa sufletul si dupa credinta ei si la tot neamul lor pana la al saptelea neam! Sa traga tot neamu'! Daca poate cineva sa faca batjocura in manastire, praful sa se aleaga de el! Poa' sa ma pedepseasca ai mei (conducerea Arhiepiscopiei si IPS Calinic, n.red) ca blestem. O sa-i blestem si-n fata lor. (...)

Sa vedeti cat e de nenorocita creatura asta blestemata! Eu garantez ca femeia asta (bunica copilului, Carolina, n.red.) e indracita, pentru ca o femeie serioasa n-ar fi indraznit sa tipe sau sa urle cum a facut ea (...) Bineinteles ca acatistele s-au facut, banii s-au folosit si baiatul s-a nascut. Acu', daca a iesit copilul cu defect, sunt eu Dumnezeu sa-l fac sanatos? Doamne fereste!", a declarat parintele, fara sa explice cum a fost el in stare sa comande in Ceruri sexul copilului.

Staretul a mai sustinut ca bunica bebelusului a venit la el si i-a spus: "Sunt procuroare. Sa-mi dati banii fiului inapoi, ca v-am platit la slujbe!".

Mai mult, el a afirmat ca scandalul i-a provocat si probleme de sanatate, asa ca l-ar fi batut gandul sa faca si el plangere penala.

"N-am mai avut de mult probleme cu inima, pentru ca-mi iau tratamentul, dar de data asta am avut. Am facut trei perfuzii. Nu mi-a fost nici mie usor sa vad ca ma face excroc, ca ma santajeaza sa le dau bani, ca m-au calomniat in ultimul hal si-au sarit la mine, la bataie. Pe mine ma va razbuna Dumnezeu. Slujbele mele, majoritare, au fost de ajutor spre credinciosi. Ca la unii nu li s-a implinit dorinta cand vroiau... Dumnezeu da cand randuieste Dumnezeu (...)

Sa fie ei sanatosi si sa traiasca 100 de ani, iar eu sa le mananc din coliva. Nu ei sa manance din a mea... (...) Toti care m-au sunat mi-au spus sa fiu linistit, sa nu ma las ispitit, ca se vede din exterior ca este o facatura. Aceasta dobitoaca proasta, care mai mult ca sigur a fost influentata de cineva, sa vina sa ma sperie... Mie nu mi-e frica decat de Dumnezeu, nici de draci nu mi-e frica", a sustinut staretul bataios.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#preot Cotmeana malpraxis, #staret Cotmeana bebelus buza iepure , #religie