Ziare.com

Adormirea Maicii Domnului, traditii si obiceiuri

Duminica, 14 August 2011, ora 10:05

   

Adormirea Maicii Domnului, traditii si obiceiuri
Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare este unul din Praznicele Imparatesti, sarbatorita, in fiecare an, la 15 august.

Sarbatoarea cinsteste moartea si inaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer si marturiseste ca Maica Domnului "a fost luata" de Dumnezeu in imparatia cereasca a lui Christos, in deplinatatea vietii ei sufletesti si trupesti. In popor, Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se mai numeste si Santamaria sau Uspenia.

Sarbatoarea Santeimarii este precedeta de o perioada de post de doua saptamani, timp in care credinciosii se purifica trupeste, spun rugaciuni si se pregatesc spiritual, prin ganduri pasnice si fapte bune, pentru intampinarea acesteia.

In dimineata sarbatorii, traditia spune ca femeile crestine trebuie sa mearga la biserica cu mancare aleasa si fructe din noua recolta, de regula, struguri si prune care, dupa ce sunt binecuvantate de preot, se impart participantilor la slujba in amintirea celor care nu mai sunt. De asemenea, dis de dimineata, femeile culeg flori pe care le duc la biserica si le pun la icoane.

Sarbatoarea se numeste Adormirea Maicii Domnului pentru ca, pe de o parte, in cadrul bisericii, nu se poate vorbi de moartea propriu-zisa a unui sfant iar, pe de alta parte, traditia bisericeasca spune ca sfarsitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri. Traditia mai spune ca aceasta sarbatoare se tine, mai ales, pentru sanatate, casatorie, nastere usoara si vindecarea de boli.

Tot traditia spune ca de Santamaria se aduna ultimele plante de leac si ca, dupa aceasta sarbatoare, semnele toamnei vor fi, din zi in zi, tot mai vizibile, chiar daca luna august este luna de vara. Se crede ca, daca in apropiere de ziua Santeimarii, infloresc trandafirii, toamna va fi lunga.

Tot la Sfanta Maria Mare, ciobanii coboara oile de la munte si barbatii isi schimba palaria cu caciula, semn ca vara-i pe terminate, obicei care se respecta pretutindeni. De Santamaria, fetele poarta o planta numita navalnic, despre care se spune ca are puterea sa aduca petitori. Pe 15 august, se deschide si sezonul nuntilor si tot acum, se tocmesc pandarii la vie. In unele zone, se obisnuieste ca cei care poarta numele Sfintei Maria sa-si sarbatoreasca ziua onomastica.

Pe 15 august este si Ziua Marinei, prilej de bucurie si distractie pentru romanii care vin din toata tara la Constanta sa se distreze la festivalul marii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8270 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
47 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Zeul Yahve este blindetea intruchipata! Judecati singuri:

Exod 12.29. La miezul noptii, Domnul a lovit pe toti intaii nascuti din tara Egiptului, de la intaiul nascut al lui faraon, care sedea pe scaunul lui de domnie, pana la intaiul nascut al celui inchis in temnita, si pana la toti intaii nascuti ai dobitoacelor.

30. Faraon s-a sculat noaptea, el si toti slujitorii lui, si toti egiptenii; si au fost mari tipete in Egipt, caci nu era casa unde sa nu fie un mort.

 

NOI nu suntem evrei....!

Noi suntem urmasii dacilor
Dacii nu sarbatoreau pe vreo evreica
Nu va mai inchinati la evrei si zeul lor criminal iahve
pastrati-va demnitatea si cinstiti-va stramosii pe decebal,tepes,cuza,avram iancu,horea,eminescu...
Dumnezeu nu are mama nici tata caci este etern ca si universul.

 

BUBU

...le cam incurci rau dacule. Mai intai de toate chiar daca Dumnezeu este dintotdeauna, el s-a nascut din femeie, ca sa ne arate cum sa biruim, necazurile, ispitele, si incercarile vietii. Mai apoi ne-a aratat ca daca vrei sa inviezi trebuie sa iti duci crucea si sa te rastignesti pe Golgota necazurilor si a suferintelor din acesta viata. Iar in legatura cu dacii mai studiaza putin cultura si tradiatia lor si vei gasi obiecte si icoane vechi cu Maica Domnului. Cat despre Eminescu daca ai fi citit un pic poeziile sale ai fi vazut imne si poezii dedicate Dumnezeului nostru si Maicii Domnului. Mult succes si cand faci o afirmatie , probeazo si studiazo mai intai, aa si sa nu crezi ca daca esti si urmasul lui Tepes strabunicul tau e Dracula, aia e legenda..

Da si nu.

Ai partial dreptate,
nici eu n-am dragoste pentru evrei,
dar nu uita ca duhul are origine spirituala
dumnezeiasca, ( nicidecum evreiasca ) ca evreii
nu-l recunosc pe Isus Hristos ca profet,
nici pe Sfanta Maria.
Deaceea l-au omorit pe Domnul Isus Hristos.
Adevarat ca Sfanta Maria
a fost doar mama lui Isus Hristos, nu a lui Dumnezeu.

Misiunea lor spiruituala nu a fost deloc la intamplare sa fie acolo, la rascrucea a
3 continente, fiindca locul este cel mai fierbinte cu oameni turbulenti (cu draci)
tocmai in birlogul satanei.
Asa Dumnezeu a ales ca sa fie.

In latina:
.................................................

Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum:
Benedicta tu in mulieribus et benedictus fructus ventris tui Jesu.
Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus,
nunc et in hora mortis nostrae.
Amen.

Dragilor....evreii nu-l puteau ucide pe Dumnezeu !

acest isus daca a existat era un biet om care nici macar nu stia sa scrie,citeasca,sau sa inventeze ceva...ce a lasat ceva scris de mana lui,vreo poezie,carte = NU, sau are vreun brevet de inventie = nu.

tr comentarul tau e OFF TOPIC

ce are a face moartea maici Domnului cu pedeapsa egiptenilor ?,or cumva te simti cu musca pe caciula simti pedeapsa lui Dumnezeu care o sa vina si peste tine.NEASCULTAREA ignoranta si blasfemia te va duce in aceea directie ,pocaieste-te omule si lasa-te de batjocora

Frate !

Unde crezi ca sa nascut Cristos ?
Si era cumva din Falticeni ?

dac67

nu uita ca primii oameni au fosrt evreii.Citeste Genesa si vei fi surprins de unde ne tragem si noi.Citeste unde Dumnezeu a stabilit primul rai pe pamint ,primi oameni adam si eva si urmasii lor si atunci iti vei da seama ca si noi ne tragem tot din saminta lui Avram.

Fiecare cu opinia si credinta lui.

Domnul Isus Hristos nu este Dumnezeu,*
doar cel mai Mare profet trimis in misiune spirituala pe planeta Terra.
Daca tu si altii nu vor sa-l recunoasca
nu este grav, fiecare cu opinia si credinta lui.

 

?!?!?

Isus Hristos a fost "cel mai Mare profet", dar mai intai de toate a fost Fiul lui Dumnezeu.
Cum poti sa spui ca "daca tu si altii nu vor sa-L recunoasca nu este grav" cand in joc este viata vesnica sau chinul vesnic?!
Cine nu se pocaieste, merge la pierzare!

tr eu ti-am dat 5 minus

Pentru necunostinta de adevar si pentru ignoranta ta .

@maricica....

ce prostii poti debita,din evrei se trag negrii,chinezii,
japonezii,indienii,europenii,si evreii aveau 4 grupe sanguine!!!

lui francezul nostradamus.Isus este Fiul lui Dumnezeu

Este Dumnezeu.IAHWEH=IAHSUAH TRADUS DOMNUL =ISUS

YHWH= Yahsuah Hanozri Wumelech Hajehudim..........ISUS NAZARINEANUL IMPARATUL IUDEILOR!!!!
6. Am făcut cunoscut Numele Tău oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tăi erau, si Tu Mi i-ai dat; si ei au păzit Cuvantul Tău.

26. Eu le-am făcut cunoscut Numele Tău, si li-L voi mai face cunoscut, pentru ca dragostea cu care M-ai iubit Tu, să fie in ei, si Eu să fiu in ei."

10. pentru ca, in Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pămant si de sub pămant,
11. si orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Hristos este Domnul.

12. In nimeni altul nu este mantuire: căci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie să fim mantuiti."

17. Si orice faceti, cu cuvantul sau cu fapta, să faceti totul in Numele Domnului Isus, si multumiti, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.

23. Si porunca Lui este să credem in Numele Fiului Său Isus Hristos, si să ne iubim unii pe altii, cum ne-a poruncit El.

13. V-am scris aceste lucruri ca să stiti că voi, care credeti in Numele Fiului lui Dumnezeu, aveti viata vesnică.

@mari: eu ti-am citat din biblie

Daca e necunostinta, ura si violenta, atunci este in biblie :)

@maricica....

avraam,isac si iacob,au fost evrei foarte interesant e ca dumnezeu vorbeste numai cu evreii,cu tine maricico a vorbit vreodata = NU, pai daca nu esti evreica!!
Dumnezeul adevarat vorbeste cu toate natiile,nu numai cu evreii,acestia nu pot fi intermediarii nostri in legatura cu Dumnezeu.Dumnezeul adevarat nu a cerut nimanui niciodata sa i se inchine,sa-l slaveasca,sau sa-l iubeasca!!! doar oamenii de nimic cer aceste preamariri desarte.Dumnezeul adevarat nu a creat nici o biserica,religie,ci viata,forme de viata,stele,
planete,galaxii.

cititi biblia

Nu este nici o adormire, adormitilor !
Biserica nu respecta Biblia si o justifica prin traditii.
Vrei s a mergi in ceruri ? Da o gaina peste groapa mortului. De unde sula me a sa faci aript de inger fara sa dai gaina ? Asta e asta e TRADITIA si voi sinteti niste prosti

 

Tactoristule ai dat-o in bara

Pocaieste-te omule si nu-I mai nega existenta .Va veni ceasul sa-l vezi fata-n fata ca Judecator nu ca Mintuitor si-atunci vei raspunde pentru toate blasfemiile ce le arunci impotriva Lui.Cit esti in viata ai harul acesta de al accepta insa dupa moarte nu mai este nici-o garantie

@maricica: O fi ziua ta miine,

dar ti-am dat numai o steluta. Nu pot mai mult, oricit mi-as dori :)

tr2006, si tu ai dat-o in bara...ca si tractoristu

Maine este Adormirea Maicii Domnului si nu se sarbatoreste nici o zi de nastere. Pastreaza-te pentru 8 septembrie cu felicitarile pentru Maricica...

Nu esti nici macar original

@dac67
Povestile tale sunt o varianta anticrestina de 2000 de ani. Calci pe urmele ereticilor condamnati de Sf. Biserica, pentru ca sa nu mai vorbesc si de alti precursori precum pasoptistii, Marx si gasca lui, Ana Pauker, si sfarsind cu iliestii si restul de azi.
Dupa ce o sa inveti mai multe despre Sf. Biserica (daca ai cu coarne o sa te lase), atunci sa te dai cu parerea. Si desigur dupa ce te botezi.

 

Mai 'dac67', nu stii ce vorbesti, cand ceri reintoarcerea

la datinile religioase ale dacilor!
Dacii erau niste idolatrii salbatici, iar sarbatorile lor religioase cuprindeau imbuibari prostesti, zile in sir de betie, orgii in masa, incaiereli interminabile, sacrificii umane aduse zeilor (aruncat in foc, aruncat in sulite, etc.)

 

cine ti-a cerut asa ceva !

doar schimba-ti mentalitatea si atitudinea fii om cu demnitate si personalitate nu te mai prosterna la evrei si nu mai ameninta cu pocainta ta ca esti absurd,vezi ca dumnezeu nu ameninta, cum fac unii crestini sau musulmani

dac67

Tu nu-n telegi nimic ,noi nu ne prosternem unu-i popor ci Dumnezeului Atotputernic care ne-a creiat Cel ce a facut cerurile si pamintul,Cel ce a suflat viata in noi ,Lui ne prosternem ,numai ca tu nu intelegi.Dumnezeul lui Avram Isac si Iacob primii patriarhi ai bibliei , celor ce Dumnezeu le-a vorbit direct,acelui Dumnezeu noi ne inchinam caci EL este DUMNEZEUL ADEVARAT.Citeste Biblia si vei gasi adevarul despre acest DUMNEZEU MINUNAT.Nu te lasa dus de nas de lumea aceata cu invataturile ei straine si mincinoase ,indreapta-te la Biblie si vei afla mintuirea si viata vesnica ,caci nimeni nu va vedea pe Dumnezeu decit cei ce si-au spalat hainele in singele Mielului Divin si au fost mintuiti de toate pacatele ,numai aceia il vor vedea pe Dumnezeu.Si tu vei avea sansa daca te lepezi de pacat si-l accepti in viata ta ca Mintuitor ca Stapin al vietii tale.

Mai pui de dac, invata ca numai prostii spui

Invatati a face deosebirea cuvenita intre Biblie, Biserica si religii.

Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu.
"Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sã invete, sã mustre, sã indrepte, sã dea intelepciune in neprihãnire, pentru ca omul lui Dumnezeu sã fie desãvarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare bunã."
(2 Timotei 3:16-17)

Dumnezeu a randuit Biserica Sa,
"si S'a data pe Sine pentru ea, ca sa o sfinteasca, dupa cea curatit-o prin botezul cu apa prin Cuvant, ca sa infatiseseze inaintea Lui aceasta Biserica, slavita, fara pata, fara scarbiciune sa altceva de felul acesta, ci sfanta si fara prihana."
(Efeseni 5:26, 27)

Religiile le-au facut oamenii pentru a sluji cuiva:
unele slujesc dobitoacelor, altele slujesc fapturii omenesti, dar numai una slujeste Bisericii Domnului prin Cuvantul Sau.

@lache: Se stie foarte putin despre religia dacilor,

in schimb se stie destul despre religia crestinilor, religia celor trei treimi :) Pina cind mai apare vreun Joseph Smith si se fac patru treimi :)

Apropos, cind zici Sfinta Treime, la care treime te referi?
:)

TR

LAKE s-a referit la SFINTA TREIME ,pe care tu n-o cunosti

Mai Silvia Holotiuc, chiar de la inceputul articolului

spui neadevaruri...! Scrii de ex. ca "sarbatoarea cinsteste moartea si inaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer...".
Din capul locului, trebuia sa te hotarasti daca sarbatorim "adormirea" Mariei, sau "moartea" ei. Folosesti ambele termene, desi ele sunt contradictorii...
Maria a fost "fecioara" pana L-a nascut pe Isus, apoi a avut cu Iosif mai multi copii, si baieti si fete.
Apoi, "trupul" Mariei nu s-a inaltat inca la cer, ci a fost doar ingropat...

 

@lache: Eu am auzit ca-i placeau panterele :)

si ca n-ar fi fost chiar asa de fecioara. Legendele grecesti, bata-le vina...

Cui foloseste?

Marturisiri ale silviei_h
Silvia_h: "niciodata EU nu voi face propaganda religioasa; menirea mea este sa obisnuiesc tinerii, copiii sa gandeasca logic si realist nu sa le pervertesc mintea;"

Silvia_h: "Biblia se contrazice in foarte multe din spusele sale si lucruri care au fost dovedite stiintific sunt puse pe seama unor miracole"

Ma intreb de ce o persoana care are asemenea convingeri necrestine se incapataneaza sa scrie articole despre Biblie, despre sarbatori crestine, despre Dumnezeu, preluand gresit din nestiinta si necredinta, cate ceva "dupa ureche" din articole aparute pe site-uri crestin ortodoxe. Articolul scris este plin de erori.
Cui foloseste o invatatura stramba?

@ghe: Eu am zis ca e "ziua" ei, NU ziua de nastere

Vezi ca in virful dealului am dat un citat... digereaza-l.

se obisnuieste ca cei care poarta numele Sfintei Maria sa-si sarbato

Asta e a mortilor, bombalailor ! Cea mica e a viilor.
Salbatici

 

sarbatorim Adormirea Maicii Domnului si nu moartea

ADORMIREA Maicii Domnului, cea nascatoare a Dumnezeului Mantuirii noastre, se sarbataroste intodeauna pe 15 august de atat de catre catolici cat si de ortodoxi. Biserica Ortodoxa invata ca Fecioara Maria s-a nascut ca fiecare om, purtatoare a pacatului stramosesc, in timp ce Biserica Romano Catolica afirma ca Fecioar Maria s-a nascut fara pacatul stramosesc.
Sfintii Parinti au afirmat ca Hristos a mantuit ceea ce a asumat. Daca am admite ceea ce sustine Biserica Romano Catolica, ar insemna ca in firea umana a lui Hristos nu ar mai fi fost transmis din firea noastra pacatoasa, deci ar fi ramas PACAT NEASUMAT de Hristos, iar ceea ce nu este asumat nu este mantuit.
Fecioara Maria a nascut pe Iisus Hristos, de la Duhul Sfant, ca orice om mostenitor al pacatului stramosesc. Mantuirea noastra este deci deplina in Jertfa lui Hristos.

@ghergheataelis...

cea fost mai intai dumnezeu sau femeia?! dumnezeu a creat
maimuta,leoaica,ursoaica,balena si dupa aia s-a intrupat in fiecare femela ca sa se nasca si el maimuta,leu,urs...
si vada cum e sa fii in pielea lor,apoi s-a dus si la specia om sa se nasca din femeie dupa ce s-a nascut oamenii voiau sa-l omoare!!! adica evreii.Drept
recompensa pt binele facut de evrei le-a zis voi sunteti poporul ALES,cu tara Sfanta.

Un lucru elementar, pe care multi nu-l cunosc:

In Noul Testament cand se face referire la decesul unui om necredincios, se spune ca a M-U-R-I-T, iar
cand se face referire la decesul unui om credincios, se spune ca a A-D-O-R-M-I-T.
Silvia Holotiuc, autoarea articolului, se exprima eronat astfel: "Sarbatoarea cinsteste MOARTEA si inaltarea Fecioarei Maria...", etichetand-o astfel pe Maria, mama Domnului Isus, ca fiind necredincioasa...

 

opa te specializezi in traducerea textelor emotionale!

mah pavelistule ca sa faci traduceri exacte itzi trebuie sati stapanesti toate emotile da nu ca pavelica,ereticule!
sati dau o traducere simpla;a se indeparta de dumnezeu poate insemna si a se indeparta de natura umana!pavelistule nu o sa intelegi limbajul profetilor ca aia erau supergeni si tu doar un fanatic in nevoie de o credinta sa te biciuiesti!:)))))))))

lake!destia ca tine au nevoie de o credinta doar ca alibiu:

doar ca sa se persecuteze si sa se denatureze de la natura lor!cristosul care credeti cal stapaniti daca sar intoarce var lua glanda ca la plosnitze,falsilor pocaitzi!
nu valoreaza nimic voturile voastre ipocritzilor pocaitzi de fatzada

 

N-M-C 1971

Eu cred ca nu esti treaz ,ci in stare de ebrietate ,un cuvint ca lumea nu iese din gura ta ,maninca ceva masline ,bea o cafea trezestete si asculta in bancuta ta ca nu pricepi o iota din ale religiei.Daca taci poate-ti prinde bine ce altii comenteaza din biblie ca de exemplu LaKe gherghetaelis si altii buni crestini vei fi surprins cit de mult vei invata.

 

bravo maricico!

am mancat ceva condimentat si aveam gaze!si miam zis sa gazez niste pocaiti inutili!hahahahahahahahahaha

"bravo" NIMICNICIEI omenesti!

Ea este cea care huleste Numele Domnului.
Ea este cea care batjocoreste in om "chipul si asemanarea Sa"!
Ea este cea care slujeste intunericului, si nu iese la lumina, sa nu i se vada faptele rusinoase.

Tu NMC, impreuna cu bunul tau prieten TR, si TRICOUL PORTOCALIUL, ati depasit aceasta "nimicnicie", pentru ca uite, iesiti pe fiecare pagina in care se vorbeste despre Domnul Dumnezeu si nu va mai este rusine de cuvintele si faptele voastre.

ghergheataelis!primato!

nu valoreaza nici o margea delirul vostru pavelisto sm!
si pe Domnul Dumnezeu nul intereseaza de voi,voi adormiti ailalti mor:hahahahahahahahaha!distrusilor va credeti elite

 

De ce "primato"?

Oamenii nu sunt animale, oricat va straduiti voi sa demonstrati acest lucru prin toate icnirile, care se vor a fi impartasire de idei, necredinta, etc.

DAC67

INAINTE de a face astfel de afirmatii cauta in genesa de unde ne trsagem ca neam ...rmasii lui Iafet.

1 Iata spita neamului fiilor lui Noe: Sem, Ham si Iafet.Dupa potop li s-au nascut fii.
2 Fiii lui Iafet au fost: Gomer, Magog, Madai, Iavan, Tubal, Mesec si Tiras.
3 Fiii lui Gomer: Aschenaz, Rifat si Togarma.
4 Fiii lui Iavan: Elisa, Tarsis, Chitim, si Dodanim.
5 Dela ei se trag popoarele din tarile neamurilor de pe malul marii, dupa tinuturile lor, dupa limba fiecaruia, dupa familiile lor, dupa semintiile lor.

Urmasii lui Ham.

6 Fiii lui Ham au fost: Cus, Mitraim, Put si Canaan.-
7 Fiii lui Cus: Seba, Havila, Sabta, Raema si Sabteca. Fiii lui Raema: seba si Dedan.
8 Cus a nascut si pe Nimrod: el este acela care a inceput sa fie puternic pe pamint.
9 El a fost un viteaz vinator inaintea Domnului; iata de ce se zice: Ca Nimrod, viteaz vinator inaintea Domnului."
10 El a domnit la inceput peste Babel, Erec, Acad si Calne, in tara sinear.
11 Din tara aceasta a intrat in Asiria; a zidit Ninive, Rehobot-Ir, Calah
12 si Resen intre Ninive si Calah; aceasta este cetatea cea mare. -
13 Mitraim a nascut pe Ludimi, Anamimi, Lehabimi, Naftuhimi,
14 Patrusimi, Casluhimi, (din care au iesit Filistenii) si pe Caftorimi.
15 Canaan a nascut pe Sidon, intiiul lui nascut, si pe Het;
16 si pe Iebusiti, pe Amoriti, pe Ghirgasiti,
17 pe Heviti, pe Architi, pe Siniti,
18 pe Arvaditi, pe temariti, pe Hamatiti. In urma, familiile Cananitilor s-au imprastiat.
19 Hotarele Cananitilor se intindeau dela Sidon, cum mergi spre Gherar, pina la Gaza, si cum mergi spre Sodoma, Gomora, Adma si teboim, pina la Lesa.
20 Acestia sint fiii lui Ham, dupa familiile lor, dupa limbile lor, dupa tarile lor, dupa neamurile lor.

Urmasii lui Sem.

21 si lui Sem, tatal tuturor fiilor lui Eber, si fratele cel mai mare al lui Iafet, i s-au nascut fii.
22 Fiii lui Sem au fost: Elam, Asur, Arpacsad, Lud si Aram.
23 Fii lui Aram: Ut, Hul, Gheter si Mas.
24 Arpacsad a nascut pe selah; si selah a nascut pe Eber.
25 Lui Eber i s-au nascut doi fii: numele unuia era Peleg (Adica: Impartire.), numit asa pentru ca pe vremea lui s-a impartit pamintul; iar numele fratelui sau era Ioctan.
26 Ioctan a nascut pe Almodad, pe selef, pe Atarmavet, pe Ierah,
27 pe Adoram, pe Uzal, pe Dicla,
28 pe Obal, pe Abimael, pe Seba,
29 pe Ofir, pe Havila, si pe Iobab.Toti acestia au fost fiii lui Ioctan.
30 Ei au locuit dela Mesa, cum mergi spre Sefar, pina la muntele rasaritului.
31 Acestia sint fiii lui Sem, dupa familiile lor, dupa limbile lor, dupa tarile lor, dupa neamurile lor.
32 Acestea sint familiile fiilor lui Noe, dupa spita neamului lor, dupa neamurile lor. si din ei au iesit neamurile care s-au raspindit pe pamint dupa potop.
Geneza 9 – Geneza (Facerea) – Geneza 11
.

 

Se poate comenta obiectiv ?!

Am observat cu un oarecare amuzament ca multi dintre cei ce comenteaza (de cele mai multe ori aiurea) intra intr-un conflict de interese cand este vorba de religie (mai ales de cea ortodoxa).

Sunt cativa iehovisti, cativa evrei, cativa evanghelisti, cativa atei, poate cativa catolici si evident cativa din alte secte.
Acesti domni nu se pot stapani sa nu atace orice despre Ortodoxie, intr-o maniera specifica, cu injurii, cu blasfemii, cu bataie de joc.
Intrebarea din titlu' este evident retorica, pentru ca atunci cand ai un conflict de interese major nu poti sa fi obiectiv.
Nici macar scopul nu este nobil deoarece serveste o "cruciada" proprie, la adapostul anonimatului si fara a dezvalui adevaratele intentii cititorilor.

Cireasa de pe tort este ca sunt cativa "gazetari" care au sesizat acest aspect si se folosesc de respectivii alimentand "prostimea" cu material tendentios ca sa castige clikuri si notorietate. In regnul animal, acesti "gazetari" au un corespondent in cazul animalelor de prada si anume, cele bolnave sau batrane, care nu mai sunt in stare sa vaneze si atunci ataca prazi usoare, lipsite de aparare (de obicei animale domestice sau turisti rataciti).

Domnilor, pentru a produce un comentariu pertinent, de valoare, incercati o abordare obiectiva (pe cat posibil) din care sa nu lipseasca CUNOASTEREA subiectului si abordarea lui intr-o maniera INFORMATIVA (argumente pro si contra). Concluzia apartine de obicei cititorului insa se poate scrie si o opinie personala, dar sa fie consemnata ca atare.

Nu uitati ca anonimatul si statutul pe care il aveti nu va exonereaza de un minim de deontologie si mai ales de bun simt.

Ca o ultima precizare, articolul de mai sus este scris in spirit jurnalistic, cu profesionalism. Felicitari doamna Silvia Holotiuc !

Sa ne citim sanatosi !

 

Miluca

te-ai referit la atei?iar cu privire la ce a scris Silvia tu crezi ca-i biblic?zici ca ai citit biblia cind si unde scrie ca fecioara Maria sa inaltat cu trupul la cer ?

Fara Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia nu exista obiectivitate

Situandu-va pe pozitia crestin ortodoxismului, domnule Mihail 77, sa inteleg ca felicitati un jurnalist, care imbratiseaza paranormalul si care are ca menire asumata, sa formeze gandirea "logica si realista fara pervertirea mintilor" la credinta si Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia?!

Pentru conformitate si obiectivitate va citez doar 2 din cele mai onorabile idei "crestin ortodoxe" ale dnei. prof. Silvia Holotiuc, recent si jurnalist:
"Biblia se contrazice in foarte multe din spusele sale si lucruri care au fost dovedite stiintific sunt puse pe seama unor miracole, minuni sau razbunari divine." (silvia_h Rank user: x5 30.12.2010)

"menirea mea este sa obisnuiesc tinerii, copiii sa gandeasca logic si realist nu sa le pervertesc mintea; ca nu-ti accept aberatiile, ca ma deranjeaza citatele din Biblie (silvia_h Rank user: x5 30.12.2010)
___________________

MESAJUL BIBLIC al Mariei este limpede domnule crestin ortodox Mihail 77, daca inca nu-l cunoasteti acesta este:
"Faceti tot ce va va spune El".
In BIBLIE la Ioan II, 3-5, exista deslusit pentru noi toti, mesajul Fecioarei Maria, cea nascatoare de Dumnezeu. Cu prilejul nuntii din Cana Galileei, Maria ne spune asa: "Faceti tot ce va va spune El" (Ioan II, 3-5). Aceste cuvinte ne descopera ca ea nu are o invatatura a sa personala, caci ea este om ca toti ceilalti oameni, nascuta cu pacatul stramosesc, si nu fara pacat asa cum sustin romano catolicii.
Daca Fecioara Maria ar fi fost nascuta fara pacat, IN FIREA omeneasca a lui Iisus, nu s-ar fi asumat TOT PACATUL oamenilor si astfel FIREA dumnezeieasca a lui Hristos nu ar fi iertat toate pacatele omenirii, prin Jertfa Sa pe Cruce. Numai pacatul asumat de Iisus Hristos este indepartat de Jertfa Lui.

In Biblie, Fecioara Maria nascatoare de Dumnezeu, Maica Domnului ne trimite intodeauna la Hristos si niciodata nu se opreste la sine, nicaieri nu face din ea un centru. Fecioara Maria, cea binecuvantata de Dumnezeu pentru a da nastere Fiului lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru, ar trebui sa fie pentru toti crestinii un model de sfintenie, de ascultare, de smerenie.
ASTEPT sa ma etichetati cu argumente.

@ghe: ai ales citate destul de bune, adevarate :)

Ce nu-ti convine?

inteleg ...

... ce anume va deranjat la cele afirmate mai sus. Nici eu nu-i am la inima pe hulitorii de Dumnezeu. Si totusi ...
Cand am felicitat-o pe Silvia Holotiuc pentru modul in care a scris articolul de mai sus, am facut-o pentru a sublinia printr-un exemplu concret obiectivitatea si impartialitatea de care trebuie sa dea dovada orice jurnalist in interventiile sale. Evident, acest lucru, independent de convingerile sale religioase. Faptul ca nu face uz de pozitia pe care o are pentru a scrie tendentios pentru mine este suficient.
Nu prea inteleg in schimb ce anume doriti sa spuneti cand va referiti la etichetare ...
Ceea ce am afirmat in postul anterior este o generalizare, o observatie la o situatie concreta.
Faptul ca dumneavoastra sunteti protestant ("sola scriptura" - ca sa argumentez ;) nu ma deranjeaza cu absolut nimic ! Dimpotriva, apreciez in mod deosebit postarile dumneavoastra apologetice ...

Cu respect,


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor