Ai nevoie de Dumnezeu sa fii bun? Bogatii spun NU, saracii zic DA

Duminica, 16 Martie 2014, ora 09:48
4701 citiri
Ai nevoie de Dumnezeu sa fii bun? Bogatii spun NU, saracii zic DA

Un studiu realizat in Statele Unite de catre Pew Research privind legatura dintre bogatie, moralitate si religie dezvaluie faptul ca oamenii bogati considera ca nu au nevoie de Dumnezeu pentru a fi morali, iar cei saraci sustin contrariul.

Centrul de cercetare pentru religie si viata publica Pew Research arata ca exista o legatura intre bogatia unei tari si cat de mult cred cetatenii ei ca moralitatea si religia sunt conectate, potrivit Christian Today.

Astfel, in urma studiului realizat s-a constatat ca Franta si China, a cincea si a doua economie la nivel mondial, au un procent ridicat de persoane care cred ca este posibil sa fii neprihanit fara religie (85% prima, respectiv 75% a doua).

Cifrele sunt similare si in Marea Britanie, a sasea economie din lume: 78% cred ca biserica si Biblia nu sunt necesare pentru a fi o persoana morala.

In Ghana (locul 82 in topul PIB-ului din anul 2012) si Pakistan (locul 43), doar 1% din participanti au spus ca este posibil sa traiesti o viata morala si sa ai o pozitie verticala, fara o credinta religioasa.

In Egipt (locul 38) si Iordania (locul 92) doar 4% dintre oameni cred ca moralitatea este posibila fara credinta.

Majoritatea oamenilor leaga moralitatea de Dumnezeu

Tendinta este departe de a fi universala. Exceptia apare in Statele Unite (care are cel mai mare PIB din lume). Aici proportia este impartita aproape in mod egal, intre cei care cred ca Dumnezeu este necesar pentru a fi moral (46%) si cei care nu cred (53%).

Japonia, a treia mare economie a lumii si Chile (locul 36), sunt impartite. In ambele tari, 55% dintre persoane cred ca Dumnezeu nu este necesar pentru a fi moral.

Europa a fost mult mai sceptica decat Africa, in care 68,2% (in cele noua tari studiate) dintre europeni considera ca religia si moralitatea nu au legatura, spre deosebire de 12,6% in cele sase tari africane.

In tarile mai bogate apar alte tendinte. In SUA, Canada, Israel, Franta, Italia, Grecia, Spania, Germania si Cehia, oamenii care au studii universitare nu sunt de acord cu ideea ca religia este necesara pentru a fi moral.

In intreaga lume, cercetarea a relevat faptul ca majoritatea oamenilor leaga moralitatea de Dumnezeu. In 22 dintre cele 40 de tari, majoritatea a spus ca este necesar sa credem in Dumnezeu pentru a fi moral.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com