Biblia tradusa in limba tatara va aparea fara semnul crucii pe ea

Joi, 09 Mai 2013, ora 16:41
3942 citiri
Biblia tradusa in limba tatara va aparea fara semnul crucii pe ea
Foto: Big Picture

Recent, Biblia a fost tradusa integral in limba tatarilor din Crimeea. Munca traducatorilor a durat 10 ani si se estimeaza ca pregatirile pentru tipar, inclusiv corectura, vor mai dura 1,5 - 2 ani.

Durata nu este exagerata: se pare ca alte traduceri ale Bibliei au durat peste 15 ani.

Spiritul textului original

Nu trebuie sa para ciudat. Traducerea Bibliei nu este una oarecare, ea impune atat transpunerea formala a textului original, cat si a fondului, adesea exprimat metaforic, cu sensuri mai putin directe, care trebuie intelese si redate intocmai, dupa ce sunt identificate mijloacele de expresie ale limbii in care se executa traducerea, informeaza Izvestia.

Cuvintele dintr-o limba nu au insa adesea o semantica, asemanatoare alteia, ceea ce poate deruta. In cazul Bibliei, traducatorii colaboreaza cu teologi, pentru ca traducerea sa fie facuta in spiritul textului original.

Cu titlul de exemplu, se face referire la un cuvant tatar, care intamplator exista si in limba romana: "berechet". La noi, sensul cuvantului este mult denaturat fata de cel originar. Tatarii l-au preluat din araba, la obarsie el provine din ebraica, sensul fiind "binecuvantare".

In limba tatara insa, "berechet" are sensuri multiple. Mai poate semnifica si "recolta buna" sau "venit suplimentar". Numai cu munca insistenta si cu contributia multor specialisti ajungi la o exprimare perfecta.

Biblia nu numai pentru crestini

Lucrarea cere acuratete. Biblia nu se tipareste pentru a converti membrii altor confesiuni spre crestinism, ca in trecut, ci penru a le oferi tuturor ocazia sa ia cunostinta de conceptul biblic si de filosofia biblica. In plus, Noul Testament este de interes chiar pentru musulmani, intrucat ei cred in Iisus, ca profet.

Pentru a evita un impact negativ al cartii asupra acestora, editorii au hotarat sa tipareasca varianta tradusa in limba tatarilor din Crimeea fara a marca efigia crestinatatii pe coperta: crucea.

O astfel de abordare nu schimba cu nimic destinatia lucrarii, dar o vor face acceptata de mai multi utilizatori. Destui oameni de pe glob n-au vazut inca Biblia tradusa in limba lor nationala.

Este interesant ca, dupa consacrarea primelor variante biblice (ebraica, greaca, latina, slavona), clerul a ezitat sa incurajeze traduceea cartii sfinte in limbile popoarelor. Motivul rezulta poate cel mai bine din explicatia data de catre papa Grigore al VII-lea, in 1079:

"Avand in vedere ca adesea lumea rastalmaceste vorbele, Atotputernicul a dorit in mod normal ca Sfanta Scriptura sa fie in unele locuri tainica, intrucat, lasata la indemana oricui, oamenii fara scoala n-ar fi pretuit-o si altii n-ar fi respectat-o, ceea ce ar duce la intelegerea gresita a cuvantului sacru".

Era un apel impotriva oricarei traduceri. Astazi, fata de cele circa 6 mii de limbi diferite existente pe glob, Biblia a fost tradusa integral in numai 475 din acestea, respectiv 7,92%. Separat, Noul Testament a fost tradus in 1.240 limbi, resectiv 20,67%. Nu stie nimeni cate decenii, cate secole sau milenii va dura pana cand fiecarui locuitor al planetei i se va putea oferi o Biblie, scrisa pe limba lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Biblia tatari Crimeea, #Biblie cruce tatari Crimeea, #Biblie limba tatara , #religie