"Ca si cum ai angaja un DJ pe post de cofetar sau un urs panda ca staret" Interviu cu Teodor Baconschi despre ora de religie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Martie 2015, ora 07:14
11110 citiri
"Ca si cum ai angaja un DJ pe post de cofetar sau un urs panda ca staret" Interviu cu Teodor Baconschi despre ora de religie

Ora de religie in scoli, optionala, este adecvata unui stat laic si total lipsit de riscuri. Cu cat se estompeaza efectele comunismului, devenim mai ingaduitori unii cu altii si acceptam diversitatea fara aerul scandalizat pe care-l afisam prin anii '90, afirma Teodor Baconschi, doctor in antropologie religioasa si istoria comparata a religiilor la Universitatea Paris IV (Sorbona).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Teodor Baconschi a admis ca manualele de religie au un aspect cam prafuit, cu batosenii nationaliste si probe jenante de sovinism confesional, dar considera ca argumentul "terorii Iadului, dezlantuita asupra micutilor inocenti" este ipocrit.

Teodor Baconsschi a aratat si cum au rezolvat alte state problema educatiei religioase in scoli si a avertizat ca singura tara europeana unde religia a fost oficial abolita a fost Albania.

Asa cum este ea organizata acum, este ora de religie adecvata unui stat laic?

Categoric: ai libertatea de a nu face aceste ore. E total lipsit de riscuri! Laicitatea radicala ar vrea sa elimine religia din viata publica: asa ceva nici comunismul nu a reusit. Cred ca libertatea religioasa e un drept al omului si deci o marca a democratiei functionale. Cu cat se estompeaza efectele comunismului, devenim mai ingaduitori unii cu altii si acceptam diversitatea fara aerul scandalizat pe care-l afisam prin anii '90.

Fiind vorba despre un curs de religie ortodoxa, nu despre un curs de educatie religioasa sau de istorie a religiilor, sunt voci care acuza ca aceste ore ar reprezenta o forma de indoctrinare. Nu ar fi mai potrivita o ora de educatie religioasa?

Exista abordari stiintifice ale faptului religios: antropologia religioasa, istoria comparata a religiilor, sociologia, psihologia religiei. Fireste ca nici acestea nu sunt stiinte "tari" precum fizica sau chimia: ca si restul disciplinelor umanistice, ele nu se pot obiectiva complet.

Chiar si un istoric agnostic sau ateu al religiilor are o "teza", o cauza, o presupozitie filozofica. Nu sesisez vreo antiteza intre ora de religie si educatia religioasa. Ce inseamna un om educat sub raport religios? E acel (fost elev, student) care poate incadra faptul religios intr-un context socio-cultural, spiritual si psihologic pertinent.

Nu vad in asta o forma de indoctrinare, chiar daca religia presupune o "geografie imaginara", o retea de simboluri si nu o baza empirica de tip fizic. In definitiv, crezul niceo-constantinopolitan poate fi comparat cu un set de axiome, asa cum intalnim in orice alt discurs organizat.

Se preda doar religie ortodoxa. Nu este o forma de discriminare a altor culte?

Avem o structura confesionala majoritar ortodoxa, dar adversarii religiei in scoala nu sunt catolici, protestanti sau musulmani, ci atei militanti, agnostici, anarho-libertarieni, activisti LGBT. De ce sa inventam o discriminare ale carei presupuse victime nu se plang?

O alta nemultumire legata de acest curs consta in faptul ca este predat in principal de preoti, in orice caz de persoane care depind de o hartie din partea BOR. Nu ar fi mai corect sa avem si pentru aceasta disciplina cadre didactice independente de BOR?

E ca si cum ai angaja un DJ pe post de cofetar sau un urs panda in functia de staret. Cum sa predai religia fara sa ai o legatura spirituala, intelectuala, morala cu Biserica a carei invatatura si istorie o difuzezi?

Sunt parinti care s-au plans ca manualele sunt inadecvate, punand prea mare accent pe inducerea fricii copiilor.

Aici s-ar putea sa aveti dreptate. Daca manualele nu sunt atractive, deschise spre modernitate, stiintele tari, respectul democratic al pluralitatii si noile tehnologii, e clar ca elevii vor dezerta. Istoria sacra - si textul biblic - se cer traduse in limbajul cultural contemporan.

Din ce am vazut, multe manuale au un aspect cam prafuit, cu batosenii nationaliste si probe jenante de sovinism confesional. Asteptam ceva progrese in aceasta privinta!

Pe de alta parte, e cam ipocrita chestia cu teroarea Iadului, dezlantuita asupra micutilor inocenti. Povestile lumii si jocurile video sunt cu mult mai violente, in forma si fond, decat descrierea teologica a Iadului: locul fara Dumnezeu, fara dragoste, fara viata vesnica...

BOR a organizat o campanie mediatica de sustinere a inscrierii la aceste cursuri folosindu-se de vectori de imagine, precum actrita Manuela Harabor. Este o strategie adecvata pentru Biserica?

De-a lungul campaniei publice, pro si contra, fiecare tabara a aruncat in joc diferite argumente si tehnici de comunicare. Mi-e greu sa cred ca personalitatile publice declarat favorabile religiei in scoala au fost constranse sa adopte o asemenea pozitie prin tortura sau amenintarea cu excomunicarea.

Cum este rezolvata problema educatiei religioase in alte tari europene?

Nordul protestant e mai secularizat decat sudul catolic. Fireste ca situatia variaza mult de la un stat membru la altul: Cehia, jumatate agnostica, Polonia, covarsitor catolica... Exista invatamant organizat de Biserica si stipendiat de stat, pana si in Franta!

Oricum, singura tara europeana unde religia a fost oficial abolita (pe durata regimului comunist) a fost Albania. Un record singular si sinistru, pe care nicio democratie moderna nu pare sa-l imite.

De ce credeti ca aceasta tema a stranit o asemenea pasiune in dezbaterea publica?

Se stie ca, la noi, toti se pricep la orice. Era o tema cu aere epocale, cruciale, cruciate... S-au aruncat in lupta varii categorii de combatanti: cei care dau cu barda-n Dumnezeu, eruditii de cafenea, analistii politici reconvertiti, fundamentalistii anxiosi... Pana la urma, dezbaterea e buna, pentru ca tot scoate la suprafata niste argumente sau informatii menite sa ascuta inteligenta colectiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ora de religie scoala, #Teodor Baconschi religie , #religie