Care este legatura dintre credinta si inteligenta oamenilor

Luni, 12 August 2013, ora 21:31
10703 citiri
Care este legatura dintre credinta si inteligenta oamenilor
Foto: Ars Technica

Pentru prima data in lume s-a realizat o mega-analiza a 63 de studii efectuate intre anii 1928 si 2012 referitoare la legatura dintre credinta oamenilor si gradul lor de inteligenta. Rezultatele arata faptul ca oamenii care au convingeri religioase au, in general, un nivel de inteligenta mai scazut.

Studiul a fost realizat de catre psihologii Miron Zuckerman si Jordan Silberman de la Universitatea Rochester din New York si Judith Hall de la Universitatea Northeastern din Boston, ambele institutii din Statele Unite, potrivit Ars Technica.

Cu mai mult de 400 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos, dramaturgul grec Euripide a scris in piesa sa Bellerophon: "Poate spune cineva ca acolo sus exista zei? Nu exista, nu, nu exista. Sa nu fim prosti, condusi de o veche fabula falsa, altfel va inselati".

Euripide nu a fost ateu si a utilizat cuvantul "prosti" pentru a-si provoca publicul. Dar, daca ne uitam la studiile efectuate pe parcursul secolului trecut, vom gasi faptul ca oamenii cu convingeri religioase au obtinut rezultate mai slabe la testele de inteligenta.

"Concluzia noastra nu este noua. Daca numeri studiile care gasesc o corelatie pozitiva impotriva celor cu o corelatie negativa, se poate trage aceeasi concluzie, deoarece cele mai multe studii au gasit o legatura negativa", a spus Zuckerman.

Dintre cele 63 de studii analizate, 53 au aratat o corelatie negativa intre inteligenta si religiozitate, in timp ce numai 10 au gasit o legatura pozitiva.

Cei trei psihologi au definit inteligenta ca fiind "capacitatea de a rationa, a elabora, a rezolva probleme, a gandi abstract, a intelege idei complexe, a invata repede si a invata din experienta".

Pe scurt, aceasta este inteligenta analitica, cu noile forme identificate ale inteligentei creative si emotionale, care sunt inca subiecte de disputa.

In diversele studii analizate, inteligenta analitica a fost masurata in mai multe moduri diferite, precum examenele de admitere la facultate, capacitatea de membru al organizatiei Mensa si testele de inteligenta IQ.

Religiozitatea este definita ca implicarea in unele aspecte religioase, care includ credinta in supranatural, oferirea de cadouri supranaturalului si efectuarea unor ritualuri care sa confirme convingerile.

Analizand mii de oameni implicati in aceste studii, autorii au constatat ca genul sau educatia nu au facut diferenta in ceea ce priveste corelatia dintre religiozitate si inteligenta.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...