Care este legatura dintre credinta si inteligenta oamenilor

Luni, 12 August 2013, ora 21:31
11003 citiri
Care este legatura dintre credinta si inteligenta oamenilor
Foto: Ars Technica

Pentru prima data in lume s-a realizat o mega-analiza a 63 de studii efectuate intre anii 1928 si 2012 referitoare la legatura dintre credinta oamenilor si gradul lor de inteligenta. Rezultatele arata faptul ca oamenii care au convingeri religioase au, in general, un nivel de inteligenta mai scazut.

Studiul a fost realizat de catre psihologii Miron Zuckerman si Jordan Silberman de la Universitatea Rochester din New York si Judith Hall de la Universitatea Northeastern din Boston, ambele institutii din Statele Unite, potrivit Ars Technica.

Cu mai mult de 400 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos, dramaturgul grec Euripide a scris in piesa sa Bellerophon: "Poate spune cineva ca acolo sus exista zei? Nu exista, nu, nu exista. Sa nu fim prosti, condusi de o veche fabula falsa, altfel va inselati".

Euripide nu a fost ateu si a utilizat cuvantul "prosti" pentru a-si provoca publicul. Dar, daca ne uitam la studiile efectuate pe parcursul secolului trecut, vom gasi faptul ca oamenii cu convingeri religioase au obtinut rezultate mai slabe la testele de inteligenta.

"Concluzia noastra nu este noua. Daca numeri studiile care gasesc o corelatie pozitiva impotriva celor cu o corelatie negativa, se poate trage aceeasi concluzie, deoarece cele mai multe studii au gasit o legatura negativa", a spus Zuckerman.

Dintre cele 63 de studii analizate, 53 au aratat o corelatie negativa intre inteligenta si religiozitate, in timp ce numai 10 au gasit o legatura pozitiva.

Cei trei psihologi au definit inteligenta ca fiind "capacitatea de a rationa, a elabora, a rezolva probleme, a gandi abstract, a intelege idei complexe, a invata repede si a invata din experienta".

Pe scurt, aceasta este inteligenta analitica, cu noile forme identificate ale inteligentei creative si emotionale, care sunt inca subiecte de disputa.

In diversele studii analizate, inteligenta analitica a fost masurata in mai multe moduri diferite, precum examenele de admitere la facultate, capacitatea de membru al organizatiei Mensa si testele de inteligenta IQ.

Religiozitatea este definita ca implicarea in unele aspecte religioase, care includ credinta in supranatural, oferirea de cadouri supranaturalului si efectuarea unor ritualuri care sa confirme convingerile.

Analizand mii de oameni implicati in aceste studii, autorii au constatat ca genul sau educatia nu au facut diferenta in ceea ce priveste corelatia dintre religiozitate si inteligenta.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#studiu legatura credinta inteligenta, #studiu corelare religiozitate inteligenta, #legatura credinta inteligenta oameni , #religie