Ce spun academicienii despre papirusul care afirma ca Iisus a fost casatorit?

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:56
7771 citiri
Ce spun academicienii despre papirusul care afirma ca Iisus a fost casatorit?
Foto: Harvard

Controversele legate de papirusul descoperit de istoricul Karen King de la Universitatea Harvard in care se afirma ca Iisus ar fi fost casatorit, au impartit lumea oamenilor de stiinta. King a produs senzatie prin descoperirea sa, dar multi academicieni sunt sceptici in privinta veridicitatii pergamentului.

Revista The Harvard Theological inca ezita sa publice mult asteptatul articol referitor la "Evanghelia sotiei lui Iisus", asteptand rezultatele testelor stiintifice ale fragmentului descoperit, potrivit The Jewsih Press.

In cazul in care papirusul ar fi autentic, ar fi dovada ca cel putin unii crestini din perioada timpurie credeau ca Iisus ar fi fost casatorit.

Articolul respectiv a fost initial programat sa apara in revista in ianuarie 2013, dar potrivit directorului de comunicare, Kathryn Dodgson de la Harvard Divinity School, el a fost retinut de la publicare pentru mai multe teste stiintifice.

Descoperirea a fost anuntata initial in septembrie anul trecut la Roma de catre profesorul Karen King. Fragmentul din papirus contine o fraza in limba copta, care s-ar traduce prin: "Iisus le-a zis, sotia mea..."

De atunci, Vaticanul si alti academicieni au denuntat papirusul ca fiind un artefact fals, indicand asemanarile gramaticale intre acest fragment si alte documente vechi, precum Evanghelia gnostica a lui Toma.

Aceste similitudini, sustin oamenii de stiinta, sugereaza ca papirusul nu a fost scris in secolul al IV-lea d.Hr., cum s-a afirmat.

Analistii testeaza inca cerneala de pe papirus pentru a confirma ca acesta dateaza sau nu din secolul al IV-lea d.Hr.

"Se stie foarte putin despre circumstantele descoperirii fragmentului. Papirusul provine dintr-o colectie a unui donator anonim si nu dintr-o descoperire arheologica, ceea ce face ca autentificarea sa fie mult mai dificila", a declarat Gregory Sterling, decan la Yale Diviniy School.

"Este intr-adevar incredibil cat de apropiat este de Evanghelia lui Toma. Vorbim aproape de fiecare cuvant, cu cateva modificari", a spus Mark Goodacre, profesor la Universitatea Duke.

"Faptul ca doua texte sunt aproape similare, aceasta nu infirma neaparat autenticitatea fragmentului, deoarece oamenii au rescris textele in lumea veche", a spus Janet Timbie, expert in limba copta de la Universitatea Catolica America din Washington.

"Chiar daca este autentic, papirusul ne-ar spune ceva din secolul al IV-lea d.Hr., dar nu din secolul I d.Hr.", a declarat profesorul Sterling.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#papirus sotie Iisus, #papirus evanghelie sotie Iisus, #descoperire Harvard Iisus casatorie, #pergament sotie Iisus Christos , #religie