Ce spune ministrul Educatiei despre orele de religie

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 21:49
5017 citiri
Ce spune ministrul Educatiei despre orele de religie
Foto: Facebook/Remus Pricopie

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, spune ca pana cand Parlamentul sau, dupa caz, Guvernul se va pronunta cu privire la predarea religiei in scoli, vor fi respectate Constitutia si legea care reglementeaza acest subiect, neputand fi schimbat nimic pana atunci.

"Legat de predarea religiei in scoli, sunt mai multe lucruri care trebuie luate in calcul. In primul rand, trebuie respectate legea si Constitutia si tot cadrul institutional in care se desfasoara orele in scoli. In acest moment, avem o lege, avem o decizie a CCR si avem o procedura pe care Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, trebuie sa le parcurga", a declarat, marti, ministrul Educatiei.

Pricopie a adaugat ca pana cand nu se decide, la nivelul Parlamentului sau al Guvernului, cum se va proceda in planurile de invatamant si in procedurile din scoli, "evident ca nu se poate schimba nimic".

"CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei - n.red.) atrage atentia asupra unui element de neconstitutionalitate, iar Parlamentul are obligatia sa il regleze. In momentul in care Parlamentul va corecta aceasta problema, evident ca ne vom supune legislatiei in vigoare", a spus ministrul Educatiei.

In 12 noiembrie, Curtea Constitutionala a decis ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

La o zi dupa decizia Curtii, reprezentantii Patriarhiei spuneau despre aceasta ca este "discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie".

Tot Patriarhia Romana cere Senatului sa respinga proiectul legislativ prin care deputatul Remus Cernea propune inlocuirea disciplinei Religie cu Etica si cultura civica in invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional, ca parte a trunchiului comun, si acordarea de calificative la Religie.

Patriarhul Daniel cere Senatului sa respinga legea care scoate religia din scoli

In sprijinul acestei solicitari, Patriarhia a mentionat si argumentul ca "este obligatorie prezenta Religiei printre celelalte discipline din schema orara, dar nu este obligatorie participarea elevilor" la aceasta ora.

"Statutul actual al Religiei in invatamantul public este conform cu legislatia romaneasca si se afla in multe tari ale Uniunii Europene", a subliniat, intr-un comunicat de marti, Patriarhia.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ore religie scoala Remus Pricopie, #ministru educatie religie scoli, #note religie scoala, #religie optionala scoli , #religie